Turcia, intr-un exercitiu de lovitura de stat.O lupta pentru putere este in plina desfasurare in Turcia. Este o lupta intre islamism si kemalism, este o lupta dusa in labirintul puterii de la Ankara, o lupta care marcheaza mutarile in intreg ansamblul politic, economic si militar. Liniile de demarcatie trasate astazi vor marca viitorul Turciei pe termen lung, dar vor influenta si intreaga politica regionala. Sute de morti dintre civili dar si dintre militari, peste 2700 de judecatori demisi si incarcerati, 5 generali si 29 de colonei demisi, 2900 de militari retinuti, 5 magistrati ai Curtii Constitutionale destituiti, o situatie fara precedent cu seful statului major arestat de militarii dizidenti si eliberat in zorii zilei, o tara in dezordine in care presedintele cheama din nou lumea in strada, o tara de care Europa are nevoie stringenta, o tara de borna pentru NATO. Intrebarea cui serveste o Turcie in dezordine? Rusilor pentru ca au spatiu de manevra in Siria si in intreg Orientul Mijlociu; ISIS pentru ca pierde din teritoriu si va avea astfel o presiune redusa din partea unui inamic puternic care intr-un final s-a hotarat sa intre pe teren in Siria; kurzilor pentru ca o astfel de stare slabeste presiunea asupra lor; celor care conduc operatiunile de migratie si ii trimit pe acestia in Europa; dezechilibrare sistemului de securitate la Marea Neagra si la Marea Mediterana, scrieAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Atac la adresa democratiei. Turcia a trecut prin mai multe lovituri de stat militare. Dar recenta tentativa a fost altfel. Lumii nu ii este permis sa asiste pasiva la cufundarea Turciei in haos, considera Seda Serdar. Intreaga populatie a Turciei a stat de veghe, incercand sa inteleaga ce se petrece. La primele ore ale diminetii de sambata, guvernul de la Ankara a declarat ca tentativa de lovitura de stat militara a esuat. Dar viitorul politic al tarii este in continuare incert. Incidentul nu a fost o incercare de lovitura de stat de felul celor prin care Turcia a trecut deja in repetate randuri. De aceasta data se pare ca o grupare din interiorul armatei a incercat sa rastoarne guvernul. Nu este inca limpede cui i-a apartinut initiativa. Guvernul arata cu degetul spre Fethullah Gulen. Liderul miscarii Gulen si adversarul jurat al presedintelui Erdogan traieste din 1999 in exil in SUA. Miscarea Gulen a fost trecuta de Ankara pe lista organizatiilor teroriste, relateazaDeutsche Welle.

Scotia vrea si in UE si in Regatul Unit.Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat duminica ca nu exclude posibilitatea ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana in timp ce face parte din Marea Britanie, informeaza reuters.com Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat ca nu exclude posibilitatea ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana in timp ce face parte din Marea Britanie. Brexit-ul a fost decis in special in urma voturilor din Angla si Tara Galilor care au inclinat balanta in favoarea iesirii din blocul comunitar. ''Nu cred ca ar trebui sa excludem aceasta in prezent'', a declarat Sturgeon intr-un interviu acordat televiziunii publice britabice. Alegatorii din Scotia au respins independenta fata de Marea Britanie la referendumul din 2014, anuntaGandul.

Fara camioane pe podul de la Agigea.Autovehiculele cu masa mai mare de 5 tone nu vor putea circula pe podul de la Agigea pana la 1 august. Derogare de la aceasta regula primesc doar autocarele sau vehiculele cu un regim de circulatie prioritara, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Nici pentru soferii de autoturisme circulatia nu se desfasoara asa cum ar trebui, fiind limitata la benzile de pe mijlocul podului, iar viteza de deplasare este limitata la 50 de kilometri pe ora. "Mentionam ca restrictiile de circulatie sunt determinate de lucrarile de reabilitare a podului de la Agigea, peste Canalul Dunare-Marea Neagra, situat pe DN 39, la km 8+988. In acord cu necesitatile impuse de stadiul de desfasurare a lucrarilor, CNADNR SA va informa participantii la trafic asupra modificarilor care au ca obiect masurile de restrictionare a circulatiei", se mai arata in comunicatul companiei de drumuri, relateazaRomania Libera.

Cum vrea Ministerul Sanatatii sa repuna pe picioare Spitalul de Arsi.Dupa ce activitatea din singurul spital de arsuri din tara a fost pusa pe butuci, oficialii au alocat aproape 500.000 de lei pentru igienizarea sectiei de Terapie Intensiva, dar si pentru alte reabilitari necesare. Spitalul are la dispozitie 30 de zile pentru a pune in aplicare masurile stabilite de Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii vrea sa repuna pe picioare Spitalul de Arsi din Capitala, singura unitate sanitara de profil din tara, unde s-au descoperit numeroase nereguli. Pentru ca pacientii sa poata fi tratati aici in siguranta, oficialii au luat primele masuri in ceea ce priveste spitalul, aflat la un pas de inchidere. Mai exact, 500.000 de lei vor fi investiti in curatenie si cumpararea unor instalatii strict necesare intr-un mediu steril, ca sectia de terapie intensiva, noteazaAdevarul.

Kelemen Hunor: Dupa alegeri, Romania va avea nevoie de un Guvern politic, nu de unul tehnocrat.Presedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca dupa alegeri Romania va avea nevoie de un Guvern politic, nu de unul tehnocrat. El a apreciat ca, date fiind sarcinile din anii urmatori, in perioada 2016 - 2020, Parlamentul va avea un rol foarte inportant, scrie news.ro. In opinia sa, sarcinile cele mai importante vor fi, in anii urmatori, reforma administrativa, reforma constitutionala, pe langa rezolvarea problemelor fundamentale din sistemul educational si din economie, potrivitEVZ.