2017: primul orizont fix pentru posibila destramare a unei tari europene.Se confirma orizontul 2017 pentru trei evenimente care pot avea consecinte majore pentru o tara inca europeana, dar, in acelasi timp, pot declansa atat de mult temutul "bulgare de zapada" care, in rostogolire, poate antrena o avalansa cu efecte nebanuite inca la nivelul Uniunii Europene. 1. Theresa May, Primul Ministru britanic, a anuntat ca, la inceputul anului viitor, tara sa va invoca declansarea art. 50 din Tratatul de la Lisabona, marcand astfel, formal, procesul care va duce la iesirea Marii Britanii din UE. Din acel moment, vor incepe negocierile care se anunta extrem de complicate si mai mult decat tensionate asupra Acordului de Retragere, cel prin care urmeaza sa fie definite domeniile si formulele eventuale de cooperare intre cele doua entitati. Dificil, spun, deoarece Marea Britanie a impus deja, public, cel putin o pre-conditie, aceea de a avea deplinul control asupra migratiei fortei de munca. Cu efectele logice pe care le va avea legislatia pe care Londra o pregateste acum, una extrem de restrictiva si descrisa drept ultra-protectionista, scrieAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Premierul Ciolos, sfatuit sa ascunda Pokemoni Dracula in Romania.Un producator de reclame din Arad, Calin Coman, lucreaza la un concept intitulat "Pokemon Dracula" si ii propune premierului Dacian Ciolos sa ia legatura cu compania creatoare a jocului Pokemon Go in vederea unui parteneriat, Pokemoni Dracula urmand sa fie ascunsi in Romania. Producatorul de reclame aradean Calin Coman anunta pe contul sau de Facebook ca lucreaza la un concept de Pokemon Dracula, transmite Mediafax. "O idee de PR pentru Romania si nu doar PR... avand si potential economic. Domnule Dacian Ciolos daca sunteti pe receptie, puteti sa o considerati. E o chestiune care poate deveni serioasa, nu glumesc. Dezvoltam un concept de Pokemon Dracula.... am atasat un exemplu facut de mine ( doar in scop de prezentare), potrivitGandul.

Raport. Omul lui Trump, lobby pentru dictatori.Directorul de campanie al candidatului republican are o prestigioasa cariera de consultant. La fel de importanta este si cea de lobbyist pentru traficanti de arme si politicieni sangerosi. Candidatul republican la Casa Alba, Donald Trump, a declarat intr-un interviu pentru New York Times ca, sub conducerea sa, afacerile externe ale SUA vor fi axate pe interesele economice americane. Intrebat asupra unei potentiale agresiuni a Rusiei asupra tarilor baltice, Trump a precizat ca va decide daca le va veni in ajutor doar dupa ce va examina daca aceste natiuni "si-au indeplinit obligatiile fata de noi". Dupa reactii negative, directorul sau de campanie si mana dreapta, Paul Manafort a precizat ca Trump a fost prost citat. Cine este Paul Manafort? Potrivit unui nou raport American Bridge pentru secolul 21, Paul Manafort a lucrat pentru celebri traficanti de arme, seniori ai razboiului, dictatori si magnati din intreaga lume, care au produs tulburari, haos, moarte sau au jefuit banii tarilor lor. Manafort si-a folosit talentul si a permis victoria a trei presedinti americani: Gerald Ford in 1976, Ronald Reagan in 1980 si George H.W, informeazaRomania Libera.

Rabdarea Vestului si drumul Turciei spre evul mediu timpuriu.Desi in NATO, Turcia a parasit, se pare, modernitatea si se afla in drum spre evul mediu islamic si un regim totalitar. Fostul stat laic ar avea mare nevoie de un occident hotarat. Dar are parte de un vest nevolnic. Turcia a inceput sa semene fatal cu Rusia bolsevica. Arestarii de militari si politisti, care a urmat unei mai vechi decapitari a armatei si politiei, precum si a magistraturii, i-a succedat, dupa esuatul puci si contrapuciul presedintelui tarii, Erdogan, demiteri a mii si zeci de mii de judecatori, dascali si profesori. Ca un soi de cireasa pe tortul unor epurari de proportii staliniste, s-a proclamat starea de urgenta. Ea ii confera sefului statului posibilitatea de a pune in paranteza un parlament dominat oricum, copios, de propriul sau partid islamist si de a guverna, inca si mai arbitrar decat pana acum, prin decrete. Nu intamplator, nu se arata prea multi uluiti de propulsarea Turciei catre ceea ce pare a fi o dictatura. Or, este mai grav, de vreme ce e vorba de catapultarea tarii in epoca expansiunilor mahomedane. Uimirea, acolo unde ea exista, ii demasca pe ignoranti sau ipocriti, noteazaDeutsche Welle.

Ostatici de catifea la Incirlik: 2700 de piloti americani si personal tehnic, cu familiile lor, izolati in baza aeriana, cu curentul taiat.Baza aeriana NATO de la Incirlik, unde se afla adapostite arme nucleare americane, are de cinci zile curentul taiat, iar pilotilor, personalului tehnic si familiilor acestora li s-a interzis sa paraseasca incinta. Curentul electric a fost taiat si zborurile au fost interzise la baza de la Incirlik inca de la primele ore ale evenimentelor de vineri seara. Comandantii turci ai bazei au fost arestati la scurt timp, fiind acuzati ca au permis ca cel putin o aeronava cisterna sa alimenteze in aer avioanele de lupta care ar fi participat la lovitura de stat. Pe masura ce regimul Erdogan desfasoara operatiuni de epurare fara precedent in toata Turcia, nu exista nici un semn ca la baza de la Incirlik ar putea reveni aprovizionarea cu curent electric, informeaza NBC News, citat deEVZ.

Cine este Ioana Ursu, noul secretar de stat din Ministerul Sanatatii cu atributii in politica medicamentului.Ministerul Sanatatii are un nou secretar de stat, Ioana Ursu, o tanara de 33 de ani, care va coordona, printre altele, politica medicamentului. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, Ursu are o experienta de peste 10 ani in formularea de politici farmaceutice si in elaborarea mecanismelor de finantare a medicamente, avand studii la universitati din strainatate si fiind absolventa de Farmacie, la UMF Cluj. De-a lungul carierei, desfasurata in Marea Britanie si Germania, a fost asociat extern al National Institute for Clinical Excellence (NICE) din Londra, consultant senior la Evidera Inc. din Londra si fondator al Mapping Health Ltd, companie care a lucrat, printre altii, cu Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ), informeazaAdevarul.