Adevarata semnificatie a mutarilor lui Eduard Hellvig. Eduard Hellvig, intr-un interviu acordat EVZ in aprilie 2016, spunea: "(...) cred ca, in noua legislatie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director sa fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru ca prea multa putere, intinsa pe foarte multi ani, poate dauna democratiei". S-a comentat intens, atunci, ca directorul SRI lanseaza un avertisment pentru un proces de reforma profunda. Ieri, s-a petrecut un prim moment important.Presedintele Klaus Iohannis a numit doi noi adjuncti la SRI: pe colonelul Bizadea Romeo Cristian si pe generalul de brigada Adrian Ciocarlan. Tot ieri, l-a trecut in rezerva pe generalul Ion Grosu, care a ocupat functia de adjunct al directorului SRI, relateaza Evz.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Un roman a castigat "Oscarul inventicii", decernat de americani. Inventia lui ar putea ajuta la oprirea poluarii si ar putea imbunatati viata pe Pamant. Un dispozitiv de marimea unui capac de pix i-a adus romanului Flaviu Turcu „Oscarul inventicii“, cum sunt numite Premiile R&D din SUA care rasplatesc tehnologiile create sa imbunatateasca viata oamenilor. Inventia romanului, un rotor de marimea unui capac de pix, este un dispozitiv care, in combinatie cu alte dispozitive, va putea ajuta la reducerea poluarii prin reducerea gazelor cu efect de sera. Pe scurt, aparatul este doar „o rotita“ dintr-un mecanism care, pe viitor, ar putea permite stocarea dioxidului de carbon in subteran, anunta Adevarul.

Cine este baronul sindical Liviu Luca. Legaturile cu serviciile secrete: cuscrul la SRI, ginerele la DIPI. Liviu Luca, liderul sindicatului FSLI Petrom ( cu societatea PetromService), constituit din angajatii fostei societati nationale PETROM SA, cu filiale in toata tara (inclusiv prin reteaua de benzinarii), este unul dintre cei mai bogati sindicalisti din Romania. A fost si prim-vicepresedintele CNSRL Fratia care a mostenit in ’90 un patrimoniu fabulous de la statul roman. Luca si-a cladit insa averea in principal prin capusarea PETROM cu ajutorul PetromService (devenita ulterior PSV Company), firma specializata in servicii din industria petrolului. Printre multe proprietati, baronul sindical detine un domeniu imens in Paulesti – Prahova, relateaza Romania Libera.

Rabdarea Vestului si drumul Turciei spre evul mediu timpuriu. Desi in NATO, Turcia a parasit, se pare, modernitatea si se afla in drum spre evul mediu islamic si un regim totalitar. Fostul stat laic ar avea mare nevoie de un occident hotarat. Dar are parte de un vest nevolnic.Turcia a inceput sa semene fatal cu Rusia bolsevica. Arestarii de militari si politisti, care a urmat unei mai vechi decapitari a armatei si politiei, precum si a magistraturii, i-a succedat, dupa esuatul puci si contrapuciul presedintelui tarii, Erdogan, demiteri a mii si zeci de mii de judecatori, dascali si profesori. Ca un soi de cireasa pe tortul unor epurari de proportii staliniste, s-a proclamat starea de urgenta. Ea ii confera sefului statului posibilitatea de a pune in paranteza un parlament dominat oricum, copios, de propriul sau partid islamist si de a guverna, inca si mai arbitrar decat pana acum, prin decrete, scrie Deutsche Welle.

Unde se afla casele din Bucuresti ale lui Robert Turcescu. Dupa ani buni de cariera in presa si alti ani, mai tulburi, in care si-a turnat cenusa in cap pentru tot felul de inregimentari secrete ori si-a insusit un partizanat fara perdea in favoarea fostului presedinte al Romaniei, Robert Turcescu a intrat in politica. Acum trei luni, spre surprinderea generala, a fost anuntat candidat al PMP la Primaria Capitalei. Surpriza a fost repede depasita de o alta. Cea a declaratiei lui de avere. Turcescu este milionar in euro, au aflat fostii lui colegi de breasla, inainte de a da vestea mai departe si a o intinde in toata tara. Fostul realizator al emisiunii 100% are zeci de conturi bancare, actiuni blue chips la Bursa de Valori Bucuresti si atat de multe apartamente, case si terenuri incat l-ar umple de treaba pe un agent imobiliar, daca si-ar scoate bunurile la vanzare, scrie Rise Project.

Radu Beligan, un Artist al Poporului pe care poporul il plange, dar nu-i stie cariera. Moartea lui Radu Beligan a fost un nou prilej pentru politicieni, oameni de cultura si numeroase vedete autohtone sa-l elogieze pe cel care a fost considerat de multi „un maestru al teatrului romanesc”. Insa pentru oamenii simpli, desi numele rezoneaza, biografia acestuia e mult prea putin cunoscuta. La sfarsitul piesei radiofonice „Pretioasele ridicole” (Molière), povestitorul prezinta distributia intr-o ordine demna de galele internationale de teatru si film: „Marchizul de Mascaril, Radu Beligan, artist al poporului”, rasuna in boxele radioului vocea timbrata a lui Ion Lucian, actor si coleg cu defunctul in numeroase distributii radiofonice si nu numai. Desigur, erau anii de glorie ai comunismului, iar actorul decedat miercuri era unul dintre privilegiatii sistemului, ocupand functii importante in aparatul politic al vremii, dar si in cunoscute teatre din Capitala, inclusiv la Teatrul National Bucuresti (TNB), anunta Adevarul.