Au muncit o viata intreaga, dar pentru ei statul nu are bani. Bolnavi lasati cu buna stiinta sa moara in chinuri groaznice. Sambata dimineata, ora 8.30. Ora la care unii inca se codesc sa se dea jos din pat. Asistenta Florina e demult in picioare. O mana de om, cara dupa ea o plasa plina-ochi cu manusi chirurgicale, fese, dezinfectante pentru piele, creme cu antibiotic si cine mai stie ce. Mai are, pe umar, si-o geanta mare de-i ajunge la genunchi. Are in ea si un laptop de vreo patru kilograme si cititorul de card de sanatate. Lucreaza de ani buni la un mare spital, la "Chirurgie", dar, cum salariul e mic, de vreo cinci, s-a angajat si la o firma de ingrijiri la domiciliu. In part time. "Trei ore, acolo, inainte sau dupa programul de la spital, nu-i mare lucru. E un ban in plus si fac ce stiu", spune miniona femeie. Imi sta pe limba sa-i spun ca in curand o sa ramana fara aceasta a doua slujba, ca nu mai vor sefii de la casa de sanatate sa-i dea voie sa munceasca "in privat", dar ma abtin. Ma prinde de brat si ma trage dupa ea printre blocuri, in timp ce-mi explica cu glas domol. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Femeia care a deconspirat "dormitorul" teroristilor europeni in urma cu 10 ani: "Atunci au ras si n-au schimbat nimic". Serialul "Reportaj in <> teroristilor europeni" se incheie astazi cu marturia obtinuta in exclusivitate de "Adevarul" de la jurnalista belgiana Hind Fraihi, cea care a realizat in urma cu 11 ani un reportaj sub acoperire excelent in "fabrica" de teroristi ai Belgiei, cartierul bruxellez Molenbeek. In 2006, a fost catalogata drept xenofoba. Dupa atacul terorist de la Paris, o lume intreaga i-a recunoscut meritele. "<>. <>. In cele mai multe cazuri, raspunsul a fost acelasi: <>". Fragmentul de mai sus apare in cartea jurnalistei belgiene Hind Fraihi, intitulata "Sub acoperire in micul Maroc". Este relevant pentru tiparul dupa care au decurs conversatiile pe care le-a purtat, in 2005, cu mai multi tineri din cartierul Molenbeek, din Bruxelles. Pe atunci, comuna capitalei Belgiei era doar rau-famata pentru mica infractionalitate. Ulterior atentatelor de la Paris, si-a castigat faima nefasta de "fabrica" sau "dormitor" al teroristilor europeni, anuntaAdevarul.

Securistii Justitiei, scosi de la naftalina. Arhivele Serviciului Independent pentru Protectie si Anticoruptie, folosit mai ales pentru santajarea procurorilor si judecatorilor in mandatul de prim-ministru al lui Adrian Nastase, vor fi inventariate. Ministerul Justitiei a initiat un proiect de hotarare de guvern prin care sa se inventarieze arhivele Serviciului Independent pentru Protectie si Anticoruptie - SIPA, fost serviciu secret al ministerului, pentru a le sorta si arhiva in functie de natura documentelor. Cele secrete si care nu pot fi desecretizate cel mai probabil vor ajunge in arhivele Serviciului Roman de Informatii, celelalte, la Arhivele Nationale ale Statului. SIPA a fost una dintre cele mai controversate structuri de informatii postdecembriste, prin care procurori, judecatori sau avocati au fost santajati de catre politicieni pentru a-si executa adversarii. Magistratii care nu executau ordine politice erau santajati, la randu-le, cu declaratii care sa le ateste presupuse fapte de coruptie, smulse de la puscariasi (pe care magistratii vizati de SIPA i-au arestat sau condamnat), informeazaRomania Libera.

Absolventii de liceu nu sunt interesati de Filosofie, Inginerie sau Geologie. Facultatea cu 75 de candidati pe loc. Saptamana a inceput cu un nod in gat si cu stomacul strans pentru viitorii, medici avocati sau IT-isti care au sustinut examenul de admitere la facultate. In Bucuresti, la Medicina au fost mai bine de 3000 de candidati. O parte dintre cei care vor sa intre in universul juridic au dat luni admiterea la Facultatea de Drept din Bucuresti. Examenul a constat intr-un test grila la economie si gramatica. Sunt disponibile 300 de locuri la buget. Inscrisi au fost, insa, peste o mie. "Nu conteaza ce am facut, incerc si la anul. Mi-ar placea sa lucrez pe magistratura, dar sa vedem daca intru", spune unul dintre ei. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, surpriza a fost Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Aproape patru candidati s-au batut pentru unul din cele 70 de locuri fara taxa. "Intotdeauna mi-am dorit sa fiu kinetoterapeut. pe viitor planuiesc sa plec in strainatate, in Franta", explica un candidat. Motivul pentru aceasta concurenta este ca se castiga bine in domeniu, scrieStirileProtv.ro.

Judecatorul roman care le-a cerut mita parintilor unui copil mort spune bancuri din arest. Detinutul Stan Mustata intra in incapere putin aplecat de spate. Schioapata usor. Imi strange mana si zambeste. Se asaza pe scaun cu grija si cere sa fie inchisa usa. "Ma trage curentul", spune el. Suntem intr-o sala de la Rahova, penitenciar in care fostul judecator a ispasit 63 de zile din pedeapsa de opt ani si sase luni pentru luare de mita si constituirea unui grup infractional organizat. Are 67 de ani si va sta, foarte probabil, mult mai putin dupa gratii. "Nimeni nu se astepta sa-mi dea opt ani", imi spune el si trage aer in piept. Spera sa primeasca trei ani cu suspendare. Integral peVice.com.

Unde sunt ascunsi hartuitorii Laurei Kovesi. Aresturi secrete pentru spionii israelieni si Gregorian Bivolaru. Cei doi angajati ai firmei Black Cube, israelienii Weiner Ron si Geclowicz David, acuzati ca au incercat sa o intimideze pe Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, au ajuns in doua locuinte diferite, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi seara, cercetarea lor in arest la domiciliu. Din informatiile obtinute de "Evenimentul zilei" reiese ca acestia stau in apartamente inchiriate din sectoarele 2 si 3 ale Capitalei. Surse judiciare ne-au precizat ca instanta a dispus aceasta masura dupa ce cei doi au prezentat contractele de inchiriere ale locuintelor din capitala Romaniei. Aceeasi instanta a decis ca ei sa locuiasca separat, pentru a nu comunica intre ei si, implicit, pentru a nu influenta ancheta. In acest timp, ei vor avea parte de acelasi tratament ca si oricare alt arestat la domiciliu, sustin oficiali din Politia Romana. Adica vor fi verificati, periodic, de politistii care se ocupa de supravegherea arestatilor la domiciliu. Si oficiali DIICOT ne-au spus acelasi lucru. Intrucat Weiner Ron si Geclowicz David au fost arestati pentru fapte penale, nu pentru cele de tipul carora pot pune in pericol siguranta nationala, israelienii pot sa plece de la domicilii daca nu sunt surprinsi, asa cum au facut-o multi alti infractori, informeazaEVZ.

Detinutii fac bani pe seama statului roman, cu "complicitatea" CEDO: un milion de euro in 2016. Revolta din penitenciare a dat unor detinuti idei de "afaceri". Pentru ca in inchisori conditiile de detentie sunt precare, detinutii au invatat sa faca plangeri la CEDO, care sunt admise pe banda rulanta. Doar in primele 6 luni ale acestui an, peste 2.000 de plangeri au fost admise, statul urmand sa plateasca mai bine de un milion de euro Nerespectarea conditiilor minime de detentie, din cauza carora sute de detinuti din mai multe penitenciare s-au revoltat la inceputul acestei luni, ar putea atarna ca un bolovan de gatul autoritatilor, si implicit al contribuabililor. Dupa ce mai multi detinuti au avut castig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), mii de puscariasi au profitat si s-au plans la instanta europeana cu privire la conditiile de detentie. Unele dintre cele mai frecvente probleme reclamate sunt supraglomerarea, lipsa igienei si lipsa ingrijirilor medicale adecvate, probleme care nu se pot rezolva prea curand. Mai precis, peste 2.000 de detinuti au obtinut decizii favorabile numai anul acesta. Pana la sfarsitul anului se estimeaza ca numarul acestora se va dubla. Consecinta este dramatica: statul roman va fi obligat sa le plateasca acestora milioane de euro despagubiri, scrieAdevarul.