Migratia din Uniunea Europeana va spori inaintea iesirii Marii Britanii din UE, daca guvernul nu impune o data limita de acordare a rezidentei permanente pentru nou-sositi, a avertizat un comitet al parlamentului britanic. Deputatii au sugerat introducerea unei date limita dupa care cei sositi sa nu mai poata primi statutul de rezident permanent dupa incetarea statutului de membru UE al Marii Britanii, potrivit unui articol publicat pe rfi.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Membrii comitetului pentru afaceri interne al Camerei Comunelor au sugerat trei date limita: 23 iunie 2016 - data la care electoratul a votat in referendum in favoarea iesirii Marii Britanii din UE, data la care va fi depusa oficial notificarea intentiei de parasire a UE in temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona si data efectiva de incetare a calitatii de membru UE care in principiu ar trebui sa fie la doi ani dupa depunerea notificarii.

"Experienta trecutului arata ca tentativele de inasprire a regulilor privind imigrarea au dus la crestere brusca a numarului de migranti inaintea intrarii in vigoare a noilor reguli", se spune in raportul deputatilor.

"Multe vor depinde de negocierile dintre Regatul Unit si UE si acord privind pastrarea sau limitarea liberei circulatii in Uniune", mai scrie in raport.

Presedintele comitetului parlamentar pentru afaceri interne, deputatul Partidului Laburist din opozitie, Keith Vaz, a spus ca desi cetatenii UE din Marea Britanie nu trebuie folositi ca pioni pe o tabla de sah in negocierile cu UE, sunt sanse ca in aceasta perioada imigratie din UE sa sporeasca.

Citeste restul articolului pe rfi.ro.