Conducerea BOR sustine ca romanul „Versetele satanice“, semnat de Salman Rushdie, lezeaza valorile spirituale musulmane. Poetul Mircea Dinescu sustine insa ca Patriarhia s-a facut frate cu fundamentalistii musulmani, care l-au condamnat la moarte pe autor.

Patriarhia Romana condamna aparitia in limba romana a cartii „Versetele satanice“ scrise de prozatorul britanic de origine indiana Salman Rushdie. Aceasta se gaseste de ieri in librariile din tara, fiind publicata de Editura Polirom. Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane sustine ca „Versetele“ lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase. „Exprimindu-si solidaritatea cu comunitatea musulmana din Romania, in contextul aparitiei in limba romana a cartii intitulate «Versetele satanice», Patriarhia Romana dezaproba manifestarile care lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase, indiferent de religia oficiala pe care acestea le exprima“, se arata in comunicatul de ieri al Patriarhiei.

Reactia conducerii BOR este criticata vehement de poetul Mircea Dinescu, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. „Patriarhia solidarizeaza cu fundamentalistii musulmani. E un lucru destul de trist din partea tovarasilor preoti. Puteau gasi chestii mult mai frumoase in care sa se apropie de comunitatea musulmana. Isi inchipuie ca Dumnezeu este putin analfabet. Dar eu cred ca Dumnezeu are simtul umorului si a citit cu placere «Versetele satanice»’’.

Aparitia in 1988 a romanului „Versetele satanice“, semnat de Salman Rushdie, a stirnit un urias scandal in rindurile comunitatii musulmane.

Integral in Cotidianul