Romania nu este o ruta principala de tranzit pentru combatantii care doresc sa se alature gruparii jihadiste Stat Islamic in Siria si Irak, dar se afla pe "unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora", potrivit unui raspuns al Serviciului Roman de Informatii transmis la solicitarea Digi24.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"Romania nu este o ruta principala de tranzit pentru "foreign fighters"(n.r. luptatori straini), ci se afla pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situatii punctuale de luptatori straini care au incercat sa tranziteze ori au accesat teritoriul national", se arata in acest raspuns, citat pe site-ul televiziunii de stiri.

Potrivit SRI, in Romania nu au fost identificate situatii de asa-numiti "lupi singuratici" care, chiar daca nu sunt membri activi ai gruparii jihadiste, raspund apelurilor facute de liderii ogranizatiei.

"Fenomenul actorilor singulari, alaturi de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptatori straini) si "returnees" (n.r. luptatori intorsi), ramane o problema majora, in special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (in mod special cea derulata in mediul virtual) si a indemnurilor repetate la jihad individual in Occident, care au amplificat riscul unor actiuni de tipul "solo terrorism", potrivit SRI.

Potrivit Digi24, in ultimele luni expertii antitero au incercat sa creeze un profil al acestui tip de luptator fundamentalist. Printre acesti atacatori care actioneaza singuri in Europa sunt se afla si persoane care nu au reusit sa plece in Siria si Irak pentru a se alatura organizatiei teroriste Stat Islamic.

"Atunci cand oamenii vor cu adevarat sa plece in Siria si sa faca ceva, dar din diferite motive nu pot sa o faca, nu au resursele, nu au conexiunile, nu au legaturile sociale care sa faca asta posibil, atunci fac ceva in loc acasa", explica Lasse Lindekild, pofesor la Universitatea Arhus din Danemarca.