Cum a fost infundat Gabriel Oprea, la DNA, chiar de nepoata lui.Declaratia data de avocata Loredana Radu, potrivit careia i-a vandut unchiului sau, Gabriel Oprea, un teren cu 400.000 de euro, a ridicat mai multe suspiciuni procurorilor. Nepoata politicianului a sustinut ca a tinut banii in birou timp de 8 ani, dar a refuzat sa se lase testata cu detectorul de minciuni. Fostul vicepremier s-a ales cu un nou dosar. Procurorii DNA cer magistratilor care judeca dosarul fostului primar al sectorului 2, Neculai Ontanu, acuzat de luare de mita, confiscarea speciala a terenului de 1.000 de metri patrati, pe care fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a edificat un imobil cu 10 niveluri. Este vorba de unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit fostul edil de catre afaceristii Cristi Borcea si Dragos Dobrescu. Procurorii DNA motiveaza ca se impune confiscarea speciala a acestui imobil, situat pe strada Barbu Vacarescu din Capitala, si a eventualelor venituri obtine din exploatarea acestuia, deoarece acesta ar fi fost dobandit printr-o infractiune - luare de mita, retinuta in cazul lui Ontanu. Detaliile apar in rechizitoriul procurorilor prin care au fost trimisi in judecata Ontanu, fosta avocata Loredana Radu si secretarul Primariei sectorului 2, Toma Sutru, spuneAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ce s-ar intampla in Romania daca maine ar avea loc un cutremur puternic.75% dintre romani ar fi afectati in cazul unui cutremur puternic, iar dotarile autoritatilor pentru misiunile de cautare-salvare sunt putine sau inexistente. Realitatea sumbra este dezvaluita chiar de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care ar trebui sa fie in linia intai in cazul unui dezastru de acest fel. "Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de interventie si echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnica, interventie CBRN, cautare-salvare urbana, cautare-salvare si interventii specifice in apele teritoriale, adapostire, instiintare-alarmare", sunt vulnerabilitatile puse negru pe alb, in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In cazul unui cutremur puternic in Romania, trei sferturi dintre locuitorii tarii ar fi afectati, infrastructura fiind in multe zone una "critica", iar dotarile cu echipamente pentru misiuni de salvare-cautare in caz de cutremur fiind slabe sau absente, se arata in proiectul de consolidare a IGSU. "Romania are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor", potrivitGandul.

Program guvernamental impotriva radicalizarii tinerilor canadieni.Guvernul Canadei a anuntat luni un program de prevenire a radicalizarii tineretului, dupa moartea unui tanar care jurase credinta Statului Islamic si in urma celor doua atacuri impotriva unor militari in 2014, informeaza AFP. La nivel federal, se va infiinta un "centru pentru sensibilizare si lupta impotriva radicalizarii", a declarat ministrul securitatii publice Ralph Goodale. Ca urmare a atentatului terorist esuat saptamana trecuta la Strathroy, Canada este "preocupata de lupii singuratici atrasi de ideologii perverse si extreme care promoveaza violenta", a adaugat el, potrivit Agerpres. In Strathroy (sudul statului Ontario) un tanar de 24 de ani a fost ucis miercurea trecuta dupa ce a declansat o bomba pe bancheta din spate a unui taxi incercuit de fortele de securitate. Politia a intervenit pornind de la o inregistrare video in care tanarul jura credinta Statului Islamic si avertiza ca va comite un atac. In 2014, in Quebec si Ottawa, doi tineri radicalizati au comis atacuri soldate cu uciderea a doi militari. Peste 100 de canadieni s-au alaturat in ultimii ani Statului Islamic in calitate de combatanti, in Siria si Irak, iar multi altii au fost opriti la frontiera cand intentionau sa plece spre Turcia, noteazaRomania Libera.

Angela Merkel: Lista de sarcini dupa vacanta.Va candida Angela Merkel pentru obtinerea celui de-al patrulea mandat in functia de cancelar? Probabil decizia va depinde de evolutia actualelor crize. Oricum, popularitatea cancelarei Merkel a avut de suferit grav in ultimul an. Cand se va intoarce din vacanta, Angela Merkel va gasi pe masa de lucru vechile si consistentele dosare: razboiul sirian si criza refugiatilor, luptele din estul Ucrainei sau relatia cu Turcia - tot mai deteriorata in ultimele saptamani. De exemplu, criza ucraineana. Conflictul dintre Rusia si Ucraina a scapat din nou de sub control. Proaspetele tensiuni afecteata peninsula Crimeea, teritoriu axenat de catre Rusia in 2014. Acolo, cu sprijinul "sabotorilor", Ucraina ar fi planuit niste atacuri - sustine Kremlinul. Kievul a respins acuzatiile, Rusia a amenintat cu represalii, Ucraina este pregatita sa riposteze. Problema a ajuns pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU. In situatia data, presedintele Petro Porosenko a cautat sprijin la cei mai importanti parteneri europeni ai tarii sale, Franta si Germania. Impreuna cu presedintele Francois Hollande, Angela Merkel a mediat, in februarie 2015, Acordul de la Minsk menit sa puna capat razboiului din estul Ucrainei. Implementarea acestuia inca sovaie, noteazaDeutsche Welle.

Mafia achizitiilor medicale din spitalele din Capitala, sub lupa DNA.Mai multi directori celebri de spitale, dar si afaceristi sunt cercetati la DNA intr-o ancheta privind achizitiile facute de mai multe spitale din Capitala. Printre denuntatori sunt fosti parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocos, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor cu unitatile medicale. Procurorii DNA au deschis o investigatie privind achizitiile supraevaluate facute in ultimii ani de mai multe spitale din Bucuresti. Cel putin asa sustin procurorii in rechizitoriul prin care medicii Dan Straja (65 de ani) si Bogdan Paltineanu (49 de ani) au fost trimisi in judecata pentru luare de mita in forma continuata. Cei doi au recunoscut in fata procurorilor DNA ca primeau spagi de zeci de mii de euro pentru a favoriza anumite firme la achizitiile de mobilier medical, reactivi si truse de diagnostic. Straja a fost managerul Institutului Oncologic "Alexandru Trestioreanu" si este acuzat ca a primit mita, in doua transe, suma de 95.750 de euro. Paltineanu a fost managerul Spitalului "Bagdasar-Arseni", dar si al Institutului de Geriatrie "Ana Aslan", si a fost acuzat ca a primit mita, in cinci transe, sumele de 73.450 de euro si 18.600 de lei, relateazaAdevarul.

Ultimatum isteric din partea Turciei: Dati-ne dreptul sa circulam fara vize in UE in octombrie sau renuntam la acordul privind migrantii.Uniunea Europeana ar trebui sa ofere Turciei dreptul de a calatori fara vize incepand din octombrie sau acordul privind migrantii care presupune ca Turcia sa franeze afluxul de migranti ilegali catre blocul european ar trebui dat deoparte, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu pentru editia de luni a cotidianului german Bild, transmite Reuters. Intrebat daca sutele de mii de refugiati din Turcia se vor indrepta catre Europa daca UE nu va ridica vizele pentru cetatenii turci incepand cu luna octombrie, Cavusoglu a raspuns: "Nu vreau sa vorbesc despre cel mai prost scenariu - discutiile cu UE continua, dar este clar ca fie aplicam toate tratatele in acelasi timp, fie renuntam la toate", scrieEVZ.