In 2014, la inceput, un azer si-un turc carau de zor prin Bucuresti sacose pline cu sute de mii de euro. Banii proveneau de la filiala Socar din Romania si au ajuns la fratele celui care o conducea. Erau taxe neplatite la stat si profituri ilegale. Atunci, grupul petrolier de la Marea Caspica isi dezvolta reteaua locala de benzinarii. Cash-ul plimbat cu sacosa fusese spalat printr-un circuit de firme-fantoma,scrie Rise Project.

"Tural Karimov a fost acuzat, la sfarsitul lunii iunie, ca a coordonat o retea de firme si interpusi, prin intermediul carora a pagubit bugetul public si a spalat banii proveniti din evaziune. Operatiunile frauduloase, spun procurorii, s-au derulat in prima parte a anului 2014.

In prima linie s-au aflat doua firme bucurestene, Latina Admin Imob si Intermarket Trade SRL. Ambele au primit bani de la Socar Petroleum pentru construirea unor benzinarii.

Fara experienta in domeniu, cele doua SRL-uri au subcontractat lucrarile si serviciile aferente, dar le-au facturat de doua ori, umfland astfel artificial achizitiile. Banii platiti in plus pentru lucarile si serviciile fictive au diminuat valoarea taxelor platite la stat si au alimentat conturile unei alte firme - AM&T Constructii Metalice.

De aici au intrat intr-un circuit de firme-fantoma si au ajuns, la final, in mainile lui Tural Karimov. In total, procurorii au calculat ca 4,39 milioane de lei (aproape 1 milion de euro) au ajuns, in pungi, in mai multe transe, la Karimov junior", se spune materialul de investigatie cepoate fi citit integral aici.