Doi fosti sefi de servicii din SRI au sustinut, intr-o emisiune la B1 Tv, ca ar fi fost supusi unor presupuse abuzuri de catre conducerea Serviciului Roman de Informatii atunci cand, spun ei, au incercat sa atraga atentia asupra unor ilegalitati din sistem, scrie Romania Libera.

Colonelul in rezerva Ion Dedu a sustinut, in emisiune, ca in anul 2009 a vrut sa atraga atentia conducerii SRI asupra faptului ca unele prevederi din legea Big Brother erau neconstitutionale.El spune ca a facut atunci un raport intern, de 10 pagini, pe care l-a clasificat "strict secret" si l-a transmis directorului de atunci al SRI, George Maior.

Ion Dedu spune ca, 5 zile mai tarziu, a fost mutat, pe aceeasi functie si cu acelasi salariu, la o unitate neoperativa, apoi cercetat de o comisie de control, primind o sanctiune similara arestului la domiciliu.

Ion Dedu a fost apoi trecut in rezerva. El a reclamat in instanta atat actul de eliberare din functie, cat si pe cel de sanctionare. Dupa ce instantele romanesti nu i-au dat dreptate, s-a adresat CEDO si asteapta acum un verdict de la Strasbourg.

Un alt fost angajat al SRI, maiorul in rezerva Daniel Florea, fost sef de birou de securitate interna in cadrul SRI, se ocupa de protectia contrainformativa a SRI in cinci judete si reclama si el presupuse abuzuri.

La SRI Prahova se lucra, in 2013, la un caz - cel al presedintelui Consiliului Judetean Prahova de atunci, Mircea Cosma. In opinia lui Daniel Florea, din interiorul SRI exista o scurgere de informatii din aceasta ancheta catre persoane din jurul politicianului. Cercetand situatia, Daniel Florea a ajuns la concluzia ca aceste informatii se scurgeau pe circuitul de colaborare dintre SRI Prahova si Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, care se ocupa de dosar. El spune ca a continuat propria ancheta si sustine ca a descoperit ca procurorul sef de atunci al Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, avea legaturi cu Sebastian Ghita, membru in Comisia Parlamentara de Control a SRI, acesta din urma fiind foarte apropiat de familia Cosma.

Daniel Florea a facut raport catre superiorili sai de la Bucuresti, in care prezenta toate constatarile sale si suspiciunea ca exista o scurgere de informatii.

Ulterior, el a fost indepartat din functie fara nici o motivatie, sanctionat cu amanarea inaintarii in grad pe timp de un an si mutat intr-o unitate neoperativa pentru trei luni.

Daniel Florea a depus o plangere la DNA, in iunie 2014, in care reclama abuzuri s-a adresat si Comisiei parlamentare a SRI, care si-a declinat competenta.