Jurnalistul Catalin Tolontan reactioneaza, pe blogul sau, la declaratiile de marti ale procurorului general, Augustin Lazar, in scandalul dezinfectantilor diluati. "Chiar daca sintem in 23 august, ziua cind procurorul general a intors spatele realitatii si s-a aliat cu literatura Science Fiction, citeva fapte nu strica totusi", a scris Catalin Tolontan, subliniind ca "singura diluare legala e cea de pe eticheta!" si amintind ca "Suprasept este unul dintre cei doi dezinfectanti indicati de fisele de fabricatie Hexi publicate de Gazeta drept falsificat. In cazul Suprasept, diluat de 10 ori. Suprasept a fost confirmat ca falsificat de 10 ori atit in analizele comandate de ziar, cit si in cele facute de catre Guvern si, separat, de Parchet." Intre timp, realizatorul Antenei 3 Mircea Badea, coleg de trust cu Catalin Tolontan, cere ca "Tolontan si acolitii sai" sa fie "investigati de DIICOT exact ca aia de la Sky News".

Catalin TolontanFoto: Agerpres

Mircea Badea a scris, pe pagina sa de Facebook, despre "mizeriile demente si eronate promovate de Tolontan si acolitii sai care ar trebui investigati de DIICOT exact ca aia de la Sky News" :"Asta e, nu suntem toti cretini sau securisti. Cine crede ca Tolontan e Dumnezeu pe pamant sa se duca in cap odata cu el. Sunt satul de imbecili si de nemernici", adauga Mircea Badea.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, declarase ca s-au primit la Parchet rezultatele testelor de eficienta pe unul dintre loturile Hexi Pharma, rezultatele fiind "si pozitive si negative", urmand ca analize pe un alt lot de dezinfectanti sa fie facute in strainatate.

Reactia lui Catalin Tolontan, pe blog:

Chiar daca sintem in 23 august, ziua cind procurorul general a intors spatele realitatii si s-a aliat cu literatura Science Fiction, citeva fapte nu strica totusi:

Analizele despre care vorbeste Augustin Lazar nu au venit acum, ci in urma cu doua luni! Si ele nu sint analize de concentratie, ci de eficienta.

Nu exista notiunea de diluare legala a biocidelor, alta decit cea de pe eticheta. Ca sa pastram adevarul, magistratul nici nu a vorbit despre "diluare legala a concentratiei", dar comunicarea lui a fost atit de extraterestra, incit se putea intelege inclusiv asta. Revenind, singura diluare legala e cea de pe eticheta! Sau, daca legea s-a schimbat, sa fim anuntati cu totii: ne fondam companii care vor ambala "Suc de portocale 100%!" in care vom pune doar 10% portocale ca oricum miroase a portocale.

Ce, inselam pe toata lumea?! Nu-i nimic, daca ne prind o sa spunem ca ne persecuta Sistemul si se urmareste izgonirea portocalelor din ghivece.

Sa luam un exemplu concret. Suprasept este unul dintre cei doi dezinfectanti indicati de fisele de fabricatie Hexi publicate de Gazeta drept falsificat. In cazul Suprasept, diluat de 10 ori. Suprasept a fost confirmat ca falsificat de 10 ori atit in analizele comandate de ziar, cit si in cele facute de catre Guvern si, separat, de Parchet.

Diluarea lui oficiala de pe eticheta este de 0,5% la 15 minute. Dintr-un litru de Suprasept concentrat faci 200 de litri de dezinfectant pentru spital. Hexi dilua insa concentratul, asa incit cei 200 de litri, diluati in spital conform etichetei, deveneau apa chioara.

Stiintific, este imposibil ca Suprasept sa fie eficient in aceste conditii. De altfel, nu la Suprasept s-a referit Augustin Lazar. El a spus ca unele teste de eficacitate confirma, iar altele infirma. Ce? Incercind sa traducem, neautorizat, din klingoniana procurorului general, asta inseamna, probabil, ca substantele cu grad mare de falsificare au picat si testul de eficienta, iar cele cu grad mai mic de falsificare, au trecut testul de eficienta. Numai ca acest test este unul limitat si cu care, legal, nu poti face nimic. De ce?

Pentru ca autorizarea biocidelor de catre Comisia Nationala de Biocide se face printr-un test mult mai sever decit cel de la Cantacuzino. Nu acest test se afla in sutele de dosare aprobate de Comisie si asta se poate verifica imediat! Asta s-ar cuveni sa explice oamenilor Guvernul, Ministerul Sanatatii sau insasi Comisia, in cazul in care n-au plecat cu totii pe Pandora. Nu mai vorbim de comunicarea Parchetul General ca de fiecare data cind vorbeste Augustin Lazar se destupa sticlele de sampanie in casele de avocatura de pe Marte.

Daca statul alege sa taca, se va crea senzatia, evident de mare interes pentru sefii din sanatate care stiu adevarul crud si se tem de procesul penal ce va veni, ca or fi fost dezifectantii Hexi Pharma diluati, dar nu conteaza, ca erau eficienti. Poate ca asta vor unii oameni care au capturat statul. Numai ca faptele sint incapatinate.

E o gluma cinica. Nu, dezinfectantii falsificati nu erau eficienti! Legea arata clar ca, atunci cind un biocid este autorizat in Europa si in Romania, testele de eficacitate sint mult mai extinse decit cele ale caror rezultate le-a balmajit procurorul general ET.