Pragmatism romanesc in Republica Moldova: Nu unire, ci actiune si reforme.Romania nu poate veghea ca banii din creditul romanesc de 150 milioane de euro, oferit Republicii Moldova, sa nu fie furati si mizeaza in acest sens pe onestitatea si responsabilitatea guvernantilor de la Chisinau. Prima transa, in marime de 60 milioane de euro, din creditul romanesc (oferit pe o perioada de 5 ani, cu o dobanda de 1,5%) a intrat miercuri in contul Guvernului Republicii Moldova. Primit joi la Chisinau, cu onoruri militare, premierul roman Dacian Ciolos a mentionat ca Guvernul moldovean ar trebui sa fie interesat ca banii din creditul romanesc (care vor fi rambursati) sa fie gestionati corect. El a precizat ca banii au fost trimisi in Moldova dupa ce a primit garantii din partea Comisiei Europene privind "deschiderea discutiilor" privind reluarea finantarii Moldovei si de catre UE. "Cred ca este in interesul Guvernului Republicii Moldova sa foloseasca acesti bani in interes general, nu sa fie canalizati in alta directie. Ideea aceasta cu furatul banilor poate merge pana la un punct. Este ca si cum ti-ai fura caciula! Un guvern care nu e capabil sa asigure o administrare corecta a fondurilor pierde credibilitatea cetatenilor", a spus Dacian Ciolos. Totusi, el a precizat ca Bucurestiul va monitoriza, in schimb, cum va fi gestionata asistenta nerambursabila oferita Moldovei, potrivitDeutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Harta locurilor de munca vacante la nivel national prin ANOFM.Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au la dispozitie nu mai putin de 20.000 de posturi disponibile la nivel national. Acestea sunt dedicate atat persoanelor cu studii medii cat si absolventilor de studii superioare. Concret, cele mai multe din ele sunt disponibile in Bucuresti, unde sunt 4.000 de posturi vacante, inregistrate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Locuri de munca mai sunt disponibile in: Ilfov- 1.194, Arges- 1.071, Arad- 999, Timis- 963, Dolj- 881, Iasi- 797, Sibiu- 749, Giurgiu- 611, Hunedoara- 591, Brasov- 568, Valcea- 567, Alba - 499, Cluj- 484, Harghita- 430, Satu Mare- 428, Bihor- 386, Bistrita-Nasaud- 382, Neamt- 355, Galati- 327, Olt- 323, Calarasi- 282, Maramures- 268, Braila- 213, Gorj- 209, Mures- 198, Constanta- 198, Ialomita- 175, Vaslui- 173, Buzau- 172,Tulcea- 146, Dambovita- 128, Vrancea- 123, Covasna- 109, Teleorman- 109, Prahova- 89, Salaj- 60, Caras-Severin- 56, Suceava- 42, Botosani- 41, Bacau- 35. La nivel national, cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea/montarea pieselor (1.198), lucrator comercial (952), agent de securitate (928), muncitor necalificat in industria confectiilor (836),confectioner asamblor articole textile (814), manipulant marfuri (797), muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (604), femeie de serviciu (499), sofer autocamion/masina de mare tonaj(472), vanzator (468), informeazaAdevarul.

Germania ar putea lua o decizie radicala in privinta Turciei, la o luna de la lovitura de stat esuata.Germania analizeaza posibilitatea mutarii avioanelor militare stationate la baza Incirlik, pe fondul disputelor cu Turcia, printre optiunile alternative analizate figurand unitati aeriene din Iordania si Republica Cipru, afirma surse citate de revista Der Spiegel. Germania solicita Turciei sa permita vizita unei delegatii parlamentare germane la cei 250 de militari stationati in baza de la Incirlik, anunta cancelarul Angela Merkel, in timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut ca vizita sa aiba loc pana in septembrie. Pentru ca armata germana sa poata utiliza in continuare baza Incirlik, Parlamentul de la Berlin trebuie sa prelungeasca mandatul. In acest sens, este necesar si votul parlamentarilor social-democrati. "Eu sper ca vom putea continua operatiunile contra retelei Stat Islamic din baza de la Incirlik", a declarat Angela Merkel, potrivit Deutsche Welle. Pentru a oferi aprobarea, Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut Turciei sa ofere permisiunea unei vizite parlamentare germane in baza din sud-estul Turciei, unde sunt 250 de membri ai armatei germane. Berlinul are preocupari in legatura cu situatia din baza de la Incirlik, pe fondul unor verificari efectuate de autoritatile turce dupa tentativa de lovitura de stat", anuntaGandul.

Studiu. Interventia Turciei in Siria a vrut sa blocheze infiintarea unui stat kurd.Interventia militara a Turciei in Siria urmareste sa impiedice transformarea in realitate a unui cosmar al regimului de la Ankara, acesta fiind proclamarea unui "Kurdistan autonom sirian", explica experti consultati de agentia France Presse, informeaza Agerpres. Potrivit acestora, Ankara va avea insa dificultati in a frana ambitiile teritoriale ale kurzilor fara sa intre in conflict direct cu ei, in special pentru a-i impiedica sa preia controlul asupra orasului strategic al-Bab, aflat acum in mainile jihadistilor gruparii Stat Islamic. "Problema kurda este de acum in fruntea prioritatilor presedintelui Erdogan in Siria, intrucat factiunile kurde cu legaturi cu PKK au cucerit vaste teritorii in nord", rezuma Aron Lund, de la Centre Carnegie Endowment for International Peace. "Perspectiva unui mini-stat al PKK, finantat din petrol si sprijinit de SUA, la frontiera sa sudica, este un cosmar pentru Ankara", explica analistul. Profitand de razboiul din Siria, kurzii din aceasta tara, reprezentand 15% din populatie, au autoproclamat in martie o "regiune federala" formata din trei cantoane. Ei controleaza in prezent 18% din suprafata tarii, mai exact un teritoriu pe care traiesc circa 2 milioane de persoane, dintre care 60% sunt kurzi. Dupa cum explica Lund, cucerirea orasului Manbij de catre Statul Islamic la sfarsitul lui iunie si, mai ales, intentia kurzilor de a avansa spre vest si spre orasul Jarablus sunt motivele care au precipitat interventia turca. SUA promisesera Ankarei ca vor impiedica Fortele Democratice Kurde (FDS, o coalitie dominanta in mare parte de kurzi) sa traverseze Eufratul spre provincia Alep, relateazaRomania Libera.

Mircea Tudor, urmarit penal, va asigura paza Senatului cu echipamente antitero.Senatul a achizitionat echipamente de control tehnic antitero de la o firma condusa de Mircea Tudor, recent inculpat de DNA pentru evaziune fiscala si cumparare de influenta. Camera Superioara va plati mai bine de jumatate de milion de lei pentru echipamentele de protectie ale demnitarilor. Senatul a achizitionat, la pretul de 501.120 lei cu TV inclus, trei echipamente de control tehnic antitero, alcatuite din aparat de scanare cu raze X si poarta detectoare de metal. Firma care va furniza echipamentul de protectie al demnitarilor este MB Telecom Ltd SRL, condusa de Mircea Tudor, recent inculpat de DNA pentru evaziune fiscala si cumparare de influenta, arata DIGI24. Achizitia nu a fost facuta in urma unei licitatii publice, ci a unei cereri de oferta online, iar firma lui Mircea Tudor ar fi oferit aparatura la pretul cel mai scazut. Presedintele companiei MB Telecom, Mircea Tudor, este prietenul si nasul adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, cel care a ocupat, pentru o perioada scurta, si functia de procuror general interimar al Romaniei. Potrivit celei mai recente declaratii de avere a lui Bogdan Licu, acesta s-a imprumutat la Mircea Tudor cu suma de 300.000 de euro. Este vorba de doua imprumuturi, unul de 100.000 de euro, luat in 2008 si scadent in 2025, si unul de 200.000 de euro, luat in 2011, si scadent in 2025, noteazaAdevarul.

De ce a fost cutremurul din Italia atat de distructiv.Italia se afla intr-o zona cu activitate seismica extreme de intensa, pentru ca se afla la intersectia placilor tectonice africana si eurasiatica, iar numarul mare de cladiri vechi face ca seismele care zguduie tara sa fie extreme de distructive, relateaza News.ro, care preia un articol publicat de "The Washington Post". Pamantul de sub lantul muntos italian Apenini este impanzit de falii si roca fracturata. Muntii, care traverseaza Italia de la nord la sud, s-au format in urma cu circa 20 de milioane de ani, cand placa tectonica africana s-a ciocnit cu cea eurasiatica, ceea ce a dus la miscari de incretire. In prezent, placile se deplaseaza in directii opuse. Astfel, crusta din partea de nord a lantului muntos se indeparteaza de partea de sud, cu o vizteza de trei milimetri pe an, ceea ce duce la numeroase cutremure de-a lungul faliilor minore aflate aproape de suprafata. Acest fenomen explica, in parte, de ce Italia este afectat de atat de multe cutremure si de ce seismul de miercuri a fost atat de distructiv. Cel putin 240 de oameni au murit, in timp ce multe persoane, peste 100, sunt date disparute. Satul Amatrice, aflat in apropiere de epicentru si declarat anul trecut unul dintre cele mai frumoase locuri istorice ale Italiei, a fost facut una cu pamantul aproape in totalitate, iar mii de oameni au ramas fara adapst. "Lucrurile se misca in moduri complicate", a declarat un seismolog de la institutul american USGS, Susan Hough. "Sunt falii de-a lungul Apeninilor, care sunt destul de fragmentati. Acestea pot produce cutremure moderate si chiar mari si este cam ca atunci cand arunci o sageata catre o placa de darts - loveste in diferite locuri de-a lungul timpului", a adaugat ea, citata deDigi24.