Niciuna dintre interventiile aeriene SMURD, facute in ultimii cinci ani in Piatra Craiului, nu a fost dusa la bun sfarsit, acuza membrii Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani, dupa ce colegii lor din Zarnesti sunt anchetati de Departamentul pentru Situatii de Urgenta in cazul interventiei pentru salvarea unei femei care a cazut 30 de metri in masivul Piatra Craiului, scrie Digi24.

Interventie elicopter in Piatra CraiuluiFoto: Captura Facebook

Femeia a cazut circa 30 de metri , in zona Caldarea Ocolita, pe Braul de Mijloc, intr-o o zona greu accesibila si extrem de periculoasa, precizeaza Dispeceratul National Salvamont, care arata ca aceasta avea fracturi de femur si de antebrat si traumatism cranio-cerebral.

Dupa ce salvamontistii au cerut un elicopter pentru recuperarea victimei, la fata locului au sosit doua aparate de zbor, "un elicopter privat care a evacuat victima si salvamontistul din perete, elicopterul SMURD preluand victima si transportand-o la spital".

Atunci, acelasi departament a interzis unui echipaj aerian privat, timp de aproape doua ore, sa intervina.

Reprezentantii Asociatiei, citati e Digi24, spun ca asteapta rezultatele anchetei, iar daca echipa de la Salvamont Zarnesti va fi gasita vinovata, sunt hotarati sa-si caute dreptatea in instanta.

"Femeia priveste efectiv lucrul asta, (n.r. crede ca) va fi salvata de acolo dar vede cum elicopterul pleaca. La intrebarea pe care a pus-o prin statie, de ce a plecat, sa primeasca un raspuns ca nu i se da voie de sus, in privinta ca salvarea trebuie sa fie facuta de un elicopter SMURD", a declarat Ciprian Lolu, care de 16 ani este salvator montan in Piatra Craiului si care a participat la actiunea de salvare a femeii.

Membrii echipei Salvamont Zarnesti afirma ca, in ultimii cinci ani au solicitat sprijin aerian SMURD de cinci ori, la accidente grave produse in Piatra Craiului.

"Imi pare sincer rau ca spun asta, dar de fiecare data au zburat la mare distanta de echipa de salvare, cu care ma aflam si eu, in abrupt, au fost zile in care nici nu ne-au reperat", afirma si Ioan Pivoda, presedinte al Comisiei Tehnice ANSMR.

"De cand am trecut la sistemul asta, gandit de domnul ministru secretar de stat, ca SMURD-ul sa intervina cu elicopterele in zona montana, sa ne ajute, numai probleme avem", spune si Mircea Opris, presedinte ANSMR.

Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI, a refuzat sa comenteze acuzatiile salvamontistilor, pe motiv ca ancheta interventiei din Piatra Craiului nu este incheiata.

Pe 21 august, atunci cand a avut loc interventia, familia victimei a solicitat prezenta unui elicopter privat la fata locului, dar in momentul in care aparatul de zbor localizase victima, pilotul a trebuit sa abandoneze misiunea, la ordinul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care a trimis in zona un elicopter SMURD. Acesta a survolat zona, insa nu a putut cobori. Misiunea a fost dusa la bun sfarsit tot de echipajul privat.

Imagini de la interventia elicopterului privat puteti urmari aici.

Raed Arafat la Sinteza zilei

Raed Arafat la Sinteza zilei

Foto: Captura Antena 3

Raed Arafat a mai fost acuzat, in cazul tragediei de la Clubul Colectiv, ca nu a permis interventia unor ambulante private aflate la fata locului, dar secretarul de stat a respins aceste afirmatii, precizand ca nu a avut cunostinta de acest lucru.

Mai multe aici si aici.