Brancusi ca strategie nationala.Anuntul ministrului Culturii privind prezenta lucrarii lui Brancusi la meciul de fotbal dintre Romania si Muntenegru a provocat fireste stupoare si o groaza de neintelegeri.Nu stim ce a dorit sa spuna ministrul Culturii, Corina Suteu, atunci cand a anuntat prezenta statuetei lui Bracusi pe stadionul din Cluj. Presa a luat, in orice caz, mesajul in litera lui, fapt care nu trebuie sa ne mire. Prin firea ei, presa are candoarea literalitatii, caci ea nu vorbeste despre lucruri figurate, inchipuite, ci despre lucruri intamplate "in realitate", in moduri determinate cu precizie. Daca nu ar fi asa, orice ziarist ar fi un nuvelist si chiar daca tentatia exista ea sfarseste rau de fiecare data. In sfarsit, a fost presa totusi prea naiva, neintelegand unde bate mesajul ministrului Culturii? Ulterior, observand ecourile mesajului postat pe Facebook, ministrul Corina Suteu a inserat intre virgule o precizare: "Cumintenia Pamantului calatoreste, in spirit, la Cluj-Napoca". Initial vorbise, ambiguu, doar de o calatorie, dar nu este si visul o calatorie, nu este si romanul o oglinda care calatoreste de-a lungul drumului, nu este viata insasi o calatorie? Atunci cum de presa s-a dovedit atat de stupida, incat sa ia vorbele in litera lor? Din pacate, credem ca presa, desi prea putin calificata in analize semantice, a avut dreptate, informeazaDeusche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce conteaza cel mai mult pentru partide atunci cand isi aleg candidatii. "Sa vii sa spui ca trebuie sa propui 70% oameni noi cred ca e o greseala".La intrebarea ￯ce conteaza cel mai mult pentru partide atunci cand isi aleg candidatii", raspunsurile liderilor politici par sa arate ca, cel putin la nivel teoretic, acestia au inteles cam care sunt asteptarile electoratului pentru scrutinul parlamentar din 11 decembrie. Dincolo de criteriile de selectie concrete, cu totii spun ca isi propun sa aduca pe liste "oameni competenti", figuri noi, care sa raspunda cerintelor unei clase politice "altfel". Inevitabil, insa, intra in discutie si problema banilor. De pilda, liderii ALDE au decis recent sa ceara fiecarui candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie cate 63.000 de lei, echivalentul a 14.000 de euro, si 10 salarii minime brute pe economie organizatiilor judetene pentru fiecare candidat la functia de deputat sau senator. Desigur, aceasta norma vine in completarea "bunei pregatiri profesionale" si a "activitatii politice si parlamentare", de care se va tine cont la ordonarea pe liste, dupa cum a declarat pentru Gandul copresedintele ALDE, Daniel Constantin. In tabara social-democrata, cuvantul de ordine pare sa fie "schimbare". Cel putin asta arata liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, care promite inca de pe acum ca partidul sau va incerca sa modifice "un pic modul de a intelege activitatea parlamentara incepand cu 2017" prin profesionalizarea viitorului Parlament. Alte partide vor, in schimb, sa arate ca raman consecvente, precum PNL-ul care invoca deja celebrele criterii de integritate, in timp ce altele, participand pentru prima data la parlamentare, ca USR, sustin ca "oamenii trebuie sa hotarasca", fara a indica, la modul concret, cum ar trebui alegatorii sa ia o decizie, scrieGandul.

Cine este romanul inregistrat cu 35.000 de euro lunar pentru cresterea copilului. "Urma sa facem prima plata in august".Un sibian care desfasoara afaceri in domeniul agriculturii urma sa primeasca lunar o indemnizatie de 35.000 de euro pentru cresterea copilului. Autoritatile au suspendat temporar plata. Potrivit informatiilor obtinte de presa locala din Sibiu, numele beneficiarului indemnizatiei-record de crestere a copilului este Liciniu Lupu, antreprenor local cu afaceri in domeniul agriculturii. Printre cele mai importante afaceri desfasurate de Lupu se numara o plantatie de afine pe care o exploateaza in zona Fagaras. Sotia beneficiarului, Alexandra Petria Lupu, este medic la Spitalul din Sibiu. Statul roman urma sa efectueze prima plata pe data de 25 august 2016. Oficialii Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Sibiu sustin ca nu au fost transferati banii, care se afla in conturile institutiei si pot fi virati dupa verificarea veniturilor. Conform datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), sibianul a inregistrat un venit mediu lunar de 187.158 de lei. Este inregistrat cu o indemnizatie de 159.084 de lei, echivalentul a peste 35.000 de euro. Liciniu Lupu a refuzat sa comenteze situatia, invocand faptul ca nu este persoana publica, noteazaAdevarul.

Ce se mai fudulea Ponta cu Blair... A venit decontul.Dat in urmarire de Partidul Romania Unita, care il vrea mort-copt presedinte, PokePonta a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. A luat modesta suma de 220.000 de euro de la prietenul Ghita ca sa se dea mare ca fostul premier britanic Tony Blair vine la el cand pocneste din degete. Pana la urma prost nu e ala care cere... Blair doar a luat. Probabil va lua si Ponta cativa ani buni, dar deocamdata sa-i respectam prezumtia de nevinovatie. Cat priveste PRU, ca tot veni vorba, baietii de casa ai lui Victor Ponta s-au prins ca, dupa ce PRM a disparut, cu ceva vreme inaintea lui Vadim, Patria nu mai avea tacaniti care s-o duca pe cele mai inalte culmi. Asa ca Bogdan Diaconu si compania au hotarat sa umple golul. Numai ca, ghinion, cand sa-si ia si ei amploare, hop il mai prinsera procurorii pe PokePonta al lor cu o nefacuta, de data asta de talie internationala. Pe cale de consecinta au mai identificat un dusman al propasirii tarisoarei, DNA. Sa te tii lupta, de azi incolo! Daca se enerveaza ceva mai mult ca de obicei, Bogdan Diaconu va scrie, din nou, pe Vocea Rusiei, unde se simte ca la el acasa, relateazaEVZ.

Ce scrie presa occidentala despre ancheta din Romania in care apare numele fostului premier Tony Blair.Jurnalistii Associated Press au scris marti despre investigatia lansata de procurorii romani anticoruptie in cazul unor ilegalitati financiare comise de catre fostul premier Victor Ponta, care ar avea legatura cu vizita pre-electorala a lui Tony Blair in Romania, informeaza News.ro. De asemenea, stirea a fost preluata de alte publicatii internationale, care au atras atentia asupra celui de-al doilea dosar de coruptie deschis pe numele fostului prim-ministru roman. Desi procurorii romani nu l-au identificat pe fostul lider strain pentru aparitia caruia s-au platit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghita a declarat ca dosarul de coruptie are in prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinta de presa ￯Viitorul Europei in noua ordine globala". Associated Press relateaza ca fostul premier roman si-a folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghita sa plateasca 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair in Romania inainte de alegerile legislative din 2012. Mai mult, politicianul social-democrat a stabilit ca vizita sa fie organizata de o organizatie nonprofit si apolitica, pentru a masca faptul ca vizita are loc la initiativa partidului, potrivitRomania Libera.

Fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav va fi inaugurata saptamana viitoare. Grupul aeronautic vrea comenzi de la statul roman.Fabrica de elicoptere militare de transport Airbus, de la Ghimbav, va fi inaugurata saptamana viitoare, eveniment la care va fi prezent si presedintele Frantei, Francois Hoolande, alaturi de premierul Dacian Ciolos. Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Industries, spune ca societatea are deja clienti pentru elicopterele care vor fi produse de anul viitor, dar ca spera ca printre clienti sa fie si entitati din Romania. "Suntem in grafic cu investitia de la Brasov, constructia fabricii fiind in curs de finalizare. Foarte curand vom inaugura fabrica. Airbus Helicopters realizeaza astfel un transfer important de tehnologie catre Romania, tara pe care grupul nostru o considera un loc ideal pentru investitii in domeniul aeronauticii", a afirmat Durand, intr-un interviu citat de News.ro. Inainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat ca dispun de personal calificat, una dintre problemele tot mai mari cu care se confrunta investitorii straini pe piata locala. Forta de munca specializata, problema mare Astfel, 21 de specialisti romani au absolvit in aceasta vara un curs de pregatire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franta. Insa pregatirea angajatilor in Franta rezolva doar o parte din necesarul de forta de munca. Pentru asigurarea fortei de munca pe termen lung, Airbus Helicopters a incheiat un parteneriat cu Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar Brasov, Ambasada Frantei si a Germaniei, Clusterul Transilvania Aerospace, Institutul Francez din Romania, Alianta Franceza Brasov, Colegiul Tehnic Transilvania, Universitatile Aix din Marsilia si Paris-Sud. Francezii de la Airbus au un grafic strict legat de productia pe care vor sa o realizeze la fabrica din Romania, anuntaAdevarul.