Interlopul iesean Belgian Tanase, membru al clanului condus de Cosmos Tanase, a revenit in tara in 12 septembrie, cu un avion care efectua o cursa Paris-Iasi, la patru zile dupa ce pedeapsa de patru ani de puscarie a fost declarata prescrisa de justitie. Revenirea interlopului in fara a fost transmisa live pe Facebook iar acesta arata privitorilor, intr-o inregistrare video, degetul mijlociu, dupa cum scrie ziaruldeiasi.ro.

Belgian TanaseFoto: Captura Ziarul de Iasi

Belgian Tanase fusese arestat, in Franta, pe 30 august, insa a fost eliberat deoarece, cu patru zile inainte, o instanta din Iasi ii anulase mandatele de executare a pedepsei.

Politia sustine ca a facut toate demersurile pentru prinderea acestuia, timp de noua ani, dupa ce a fost condamnat pentru infractiuni rutiere, insa ziaristii ieseni arata ca in 2008, intr-un proces, Belgian Tanase, fugar inca de pe atunci, isi facuse publica adresa de domiciliu din Franta.

Si "Ziarul de Iasi" l-a gasit, in 2014, insa nu si politia. Atunci, o ancheta a ziaristilor ieseni arata ca Belgian Tanase se ascunde la Londra. Acesta avea si un cont pe Facebook, pe care era activ si de pe pe care conversa cu fiul sau.

Dupa revenirea sa in tara, pe internet au fost difuzate si imagini de la o petrecere, in care Belgian Tanase arata celor care il priveau degetul mijlociu.

Belgian Tanase, fratele mult mai cunoscutului interlop Cosmos, a fost condamnat definitiv, in iunie 2007, la patru ani de inchisoare cu executare dupa ce a fost gasit vinovat pentru conducere fara permis si refuz de prelevare probe biologice. Interlopul a fost condamnat cu executare intrucat nu se afla la prima fapta de acest gen, el mai fiind acuzat de infractiuni rutiere. Inainte de decizia definitiva, Belgian a fugit din tara si a fost dat in urmarire generala.

In iunie anul acesta, Belgian Tanase a introdus o actiune de contestatie in anulare la Judecatoria Iasi, invocand ca mandatul de executare a pedepsei de patru ani s-a prescris si a cerut anularea acestuia. La scurt timp, o actiune similara a introdus si Biroul de Executari Penale din cadrul Judecatoriei, care, de asemenea, a cerut anularea mandatului din cauza prescriptiei.

Decizia instantei a venit pe 26 august, atunci cand, pe langa mandatul de executare a pedepsei a fost anulat si mandatul european de arestare emis.

Pe 30 august, adica la patru zile dupa ce mandatul lui Belgian fusese anulat, autoritatile franceze l-au arestat pe interlop in baza mandatului european. Dupa ce au primit instiintarea ca acesta este nul, francezii l-au eliberat pe Belgian, iar acesta a putut veni la Iasi din nou, dupa 9 ani.

Citeste restul articolului pe ziaruldeiasi.ro.