Elvetienii dau puteri sporite serviciilor secrete.Elvetienii au spus masiv "da", duminica, unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciile secrete sa le supravegheze comunicatiile telefonice si activitatile pe Internet, potrivit primelor estimari cu privire la rezultatul referendumului, relateaza AFP. Aproximativ 66% s-au pronuntat in favoarea legii, potrivit unor estimari realizate pentru televiziunea elvetiana de institutul gfs.bern dupa inchiderea sectiilor de votare la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei). Aceasta estimare are o marja de eroare de plus sau minus trei procente. Referendumul a fost organizat in contextul in care amenintarea terorista este foarte puternica in Europa. Sondajele din timpul campaniei au preconizat ca elvetienii vor spune "da", insa scorul este mai mare decat previziunile de 53-58%. Legea a fost adoptata de Parlament in 2015, insa referendumul a fost impus de o alianta formata din Partidul Socialist, verzi si organizatii ca partidul Piratilor, care se tem de derive ca cele denuntate de Edward Snowden in Statele Unite, informeazaAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Toamna a deschis noua ruta a imigrantilor prin Romania. HARTA punctelor pe unde incearca sa treaca frontiera.Primele doua saptamani ale lunii septembrie au adus la frontierele Romaniei mai multi imigranti ilegali ca in orice alta luna din acest an, dupa ce si in luna august se inregistrase un record. Aproape zilnic, Politia de Frontiera anunta interceptarea unor grupuri de imigranti sau refugiati care incearca sa patrunda ilegal in Romania, pentru a trece mai departe catre Occident. Dupa ce Ungaria a inaltat un gard metalic la granita cu Serbia, doua dintre cele mai "atacate" sectoare de frontiera romanesti sunt la Sannicolau Mare si Lunga, in regiunea unde se intalnesc granitele Romaniei cu cele ale Serbiei si ale Ungariei. Cu toate acestea, statisticile oficiale ale Politiei de Frontiera consultate de Gandul arata ca numarul imigrantilor ilegali din Romania este in continuare foarte scazut, oficialii sustinand ca "Romania nu se confrunta cu un aflux". Intr-adevar, in ciuda exploziei imigrationiste din lunile august si septembrie, numarul total al imigrantilor ilegali din 2016 este in scadere cu aproape 40% fata de perioada similara a anului trecut. Cei mai multi provin din Siria si Afganistan, dar si albanezii sau kosovarii isi cauta drumul catre Occident trecand ilegal granitele romanesti. Toamna aduce cu ea cel mai important aflux de imigranti ilegali si refugiati cu care s-a confruntat Romania in 2016. Aproape zilnic, Politia de Frontiera anunta prinderea la granite a unor grupuri care vin singure sau cu calauze platite, incercand sa treaca ilegal granitele catre Occident, scrieGandul.

Ce s-ar intampla daca tinerii nu ar mai face copii.Tinerii au prins ideea ca a avea copii e unul dintre cele mai nasoale lucruri care ti se pot intampla. Si, din cauza unei recesiuni continue si a costurilor exorbitante asociate cu procrearea, generatia noastra a atins recordul celei mai mici rate de reproducere din toate timpurile. Nu prea are sens sa adaugi costuri atat de mari pentru o generatie care deja e dispusa sa-si vanda pana si un organ, doar ca sa scape de imprumuturile pentru facultate, dar si cu zero sanse sa intre pe piata imobiliara cu o proprietate. Deci, ce s-ar intampla daca ne-am decide toti sa nu platim pretul cel mai scump si sa lasam la voia intamplarii urmatoarea generatie? Nu e complet nerealist. Patruzeci la suta din femeile din Japonia declara ca nu intentioneaza sa faca copii. In Danemarca, lipsa de bebelusi a facut politicienii sa inchida cresele si chiar scolile din anumite zone. In Canada, rata mica de natalitate e un megatrend de peste 40 de ani. Dar o populatie stabila sau in crestere este cheia functiilor societatii, cum ar fi economia sau lucruri asemanatoare. Am intrebat doi experti despre efectele pe care le-ar putea avea decizia de a nu mai face alte "copii" ale noastre, in viitor, noteazaVice.

Cum ii pune PSD pe fostii baroni la adapostul imunitatii parlamentare.Liderii judeteni ai PSD au gasit in alegerile parlamentare o cale de a se intoarce la varful politicii. Cu DNA la panda, un loc de senator le va asigura, pe langa putere, si imunitate, iar judetele le vor controla, in continuare, prin pupilii lor politici. Fosti si actuali lideri judeteni ai PSD vor candida la alegerile parlamentare pe un loc eligibil pentru Senatul Romaniei. Acelasi Liviu Dragnea, care a rupt lantul influentei baronilor locali in urma cu un an, cand nu le-a mai permis sa candideze pentru un post in conducerea centrala a partidului, si-a dat binecuvantarea acum pentru ca unii dintre ei sa se afle pe listele PSD la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Astfel, baroni de generatie veche, precum Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Paul Stanescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Olt, Ion Calinoiu, fost presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, dar si baroni de generatie mai noua, precum Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, vor ocupa printre primele pozitii in judetele lor pe listele pentru Senatul Romaniei, relateazaAdevarul.

Valori si interese.Ce se intampla cand valorile si interesele unui stat sau ale unei societati intra in coliziune? Un interesant exemplu practic ni-l ofera migratia, considera Christoph Hasselbach. La debutul crizei refugiatilor cancelara Angela Merkel a vorbit mult despre valori. Atat despre apararea valorilor europene cat si a celor crestine. Se referea la acceptarea refugiatilor. Sub acest imperativ moral, Angela Merkel a adoptat politica usilor deschise acum mai bine de un an. Si, in numeroase ocazii, a reiterat dorinta de a nu impune o limita superioara a numarului de refugiati acceptati. Intre timp, dupa alegerile regionale din landul Berlin, in urma cu o saptamana, cancelara a vorbit despre greseli si despre faptul ca statul a pierdut controlul in chestiunea migratiei. In acelasi timp, insa, tot ea a dat impresia ca discursul rostit se bazeaza pe motive strategice, menite sa restabileasca unitatea Uniunii si sa-i faciliteze o noua candidatura. Fiindca Angela Merkel nu renunta la. sa privind refugiatii. Preluarea nelimitata a unor oameni din culturi diferite, multi dintre acestia fara scoala, nu poate fi in interesul unei tari bine dezvoltate. Insa, in numele valorilor, Merkel tocmai lucrul acesta l-a asteptat de la Germania. Argumentele politicienilor si ale reprezentantilor economiei, conform carora migrantii ar putea acoperi deficitul de personal calificat s-au prabusit destul de repede, noteazaDeutsche Welle.

Unde ai vrea sa fii in cazul unui cutremur nasol?Vineri noapte, Romania a fost lovita de-un cutremur de 5,6 pe scara Richter. Un impact mediu, care, din fericire, nu s-a lasat cu victime sau decese. Si nici cladiri prabusite, ca in alti ani. Poate ca prin vreo casa s-a spart un bibelou in forma de peste sau un ghiveci cu panselute a cazut de pe pervaz, dar nimic mai mult. Cutermurul asta m-a prins in timp ce dormeam. Nici macar nu m-am trezit, pentru ca n-am simtit nimic. Am aflat abia diminineata, cand Facebook-ul mi-a fost invadat de stiri si glumite despre cutremur, gen "in tara noastra incep lucrurile sa se miste". Pe de-o parte, e de ras, ca-i buna duma, dar situatia e trista. Dintr-un total de 2 500 de cladiri din Bucuresti, doar 150 sunt declarate sigure. Asa ca am cazut pe ganduri. OK, pe asta nu l-am simtit si n-au fost nici pagube. Dar ce-o sa fie daca va veni unul mai puternic, ca cel de anul trecut, din Nepal? Fireste, mi-am pus intrebarea: "Unde as vrea sa fiu, in cazul unui cutremur devastator?" Stiu raspunsul: intr-un magazin de prajituri, ca atat de mult le iubesc. Asta ar fi alegerea mea. Dar i-am intrebat si pe altii, sa vad ce preferinte au ei, scrieVice