De ce nu (mai) poate fi Dacian Ciolos premierul Romaniei dupa alegeri. Desi multi liberali se agata, inca, de Dacian Ciolos in postura de viitor premier dupa alegeri, in opinia mea varianta aceasta nu mai exista. Caz inchis. Decizia a fost luata cu ceva timp in urma de insusi Dacian Ciolos, cand a declarat: "Acest guvern va merge pana la alegeri. Mi-am luat un angajament si am mai spus-o, vad ca tot apar speculatii, nu ma inscriu intr-un partid, nu imi fac un partid si nu candidez la alegeri." Exista simpatie in spatiul public pentru Dacian Ciolos, care este vazut ca un om onest, care nu provine din randul politicienilor romani "imbatraniti in rele", are o foarte buna pregatire si conexiuni pro europene, nu i se pot imputa multe lucruri. Ca n-a realizat prea multe in scurtul mandat de un an este o imputatie venita din multe directii. Dar fara sprijin politic in Parlament, pornit la drum cu filosofia bugetara a guvernului Ponta, cu partidele noastre inclinate spre populism in an electoral, nu stiu daca putea realiza mai multe. Este bine macar ca nu a dat peste cap echilibrele bugetare si ne vom incadra, probabil, in deficitul de 3% prevazut in Legea Bugetului pe 2016, scrieAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Dusmanii - materia prima din care se naste speranta. Baruh Daian ha-emet! (Binecuvantat fie Judecatorul adevarului!) - formula pe care o rostesc cei indoliati. Maine, participantii la inmormantare le vor adresa rudelor obisnuitele cuvinte de consolare: "Fie ca Atotputernicul sa te intareasca pe tine, ca pe ceilalti loviti de jale ai Sionului". Cu Shimon Peres se stinge o epoca in politica mondiala. Ultimul dintre parintii fondatori ai Israelului fusese flacaruia care mai intretinea speranta pacii. "Daca vrei sa faci pace", spunea Peres, "ai nevoie de un partener, mai degraba decat de un plan. Daca ai un plan si n-ai partener, ai o bucata de hartie fara valoare. Doar cand ai un partener poti gasi un plan adecvat. Acum, dusmanii sunt materia prima din care se naste speranta. Cum sa depasesti impasul? Cum sa transformi pericolul in sansa?". Exista, publicata la editura Institutul European in 2001, o biografie romaneasca, intitulata "Shimon Peres. De la Dimona la Oslo", a doamnei Ileana Cudalb. O invoc, fiindca Ileana Cudalb a avut sansa sa discute cu "cel mai cunoscut israelian din lume", la el acasa, pe strada Regele Shaul numarul 8, noteazaGandul.

Cum arata centrul unde Facebook ne stocheaza datele.Daca erai curios cum arata locul in care Facebook stocheaza date despre utilizatorii sai, acum avem cateva imagini foarte interesante. Mark Zuckerberg, CEO-ul celei mai populare retele sociale, a publicat pe contul personal poze cu centrul de stocare a datelor, localizat in Lulea, Suedia, impreuna cu o serie de fun-facts. De exemplu, se pare ca lucreaza 150 de oameni in centru, dar totusi, holurile sunt mai mereu goale. "Datorita designului simplificat, avem nevoie de un singur tehnician pentru 25.000 de servere", a specificat Zuckerberg, in descrierea uneia dintre poze, ceea ce e cel putin impresionant. De asemenea, pentru ca holul este foarte mare, iar suprafata e egala cu cea a sase terenuri de fotbal unite, inginerii merg pe scuter dintr-o parte in alta a sa. "Iubesc aceasta poza, pentru ca arata precum un film SF. Aceste ventilatoare imense racesc zecile de mii de servere. Pe timp de iarna, cand temperaturile ajung la -30, situatia e inversata, iar caldura provenita de la servere incalzeste cladirea", a mai scris Mark Zuckerberg, citat dePlaytech.

Kovesi, plagiatul prezumtiv si propaganda. Nimic nu e mai odios si pernicios pentru o societate deschisa decat minciuna cu panas, propagata sub egida autoritatii intelectuale, cu scop politic precis. Rea e insa si acreditarea ideii ca scopul ar scuza mijloacele. In lume nu se plagiaza in draci doar doctorate. Ci si produse industriale. In Romania confruntarea la baioneta pe tema plagiatelor are insa alta semnificatie. Iar miza ei nu e doar sefa Directiei Nationale Anticoruptie, ci democratia romaneasca in sine. In aceasta batalie obiectivul partidei antidemocratice e clar. Trebuie paralizata, cu orice pret, lupta anticoruptie a DNA. De ce? Pentru ca inclestarea politica a fost castigata de mult. Nu mai exista in prim plan formatiuni democratice credibile. Parlamentul e controlat ferm. Presa e in mare masura aservita. Doar justitia mai da semne de viata. Cu eficienta pe care o afiseaza in lupta contra coruptiei, DNA a ramas, institutional, singura forta apta sa impuna, prin justitie, legea, la varful sistemului. Legea e creierul statului de drept asa cum libertatea e sufletul democratiei autentice. Un pic de plumb varat in acest creier distruge intregul esafodaj democratic. Altfel spus, sistemul oligarhic postcomunist, mai puternic in Romania decat oriunde in fostul univers comunist european situat in afara spatiului postsovietic, nu poate supravietui cat timp increngatura de interese alaturand nomenclatura politica, de lumea de afaceri si presa e constant in vizor. Cat timp e supusa verificarilor sistematice, iar malversatiunile sunt riguros urmarite si pedepsite gratie muncii procurorilor, relateazaDeutsche Welle.

Pe ce s-a cheltuit un milion de euro. Cel mai mare Heliport din tara sta incuiat de un an. Heliportul SMURD din Constanta, cel mai modern din tara, investitie de aproape 1 milion de euro din fondurile Fundatiei SMURD, a carei constructie a fost finalizata anul trecut in luna decembrie, nu a fost inca inaugurat. De aproape trei ani, elicopterele si echipajele SMURD sunt gazduite, gratuit, in curtea Regiei Judetene de Apa Constanta Lucrarile la Heliportul amplasat la Sere, in marginea sudica a orasului Constanta, au fost finalizate in 14 decembrie 2015, urmand sa devina operational in luna ianuarie a acestui an. Beneficiarul, Fundatia pentru SMURD, ob tinuse de la Directia de Sanatate Publica din Constanta o parte din suprafata de 12 hectare transferata de la Ministerul Apararii Nationale pentru construirea unui Spital Regional. Odata terminat, Heliportul ar fi trebuit sa fie predat, inapoi, Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta, proprietarului terenului. Directorul DSP Constanta, Cristina Schipor, spune ca inaugurarea a tot fost amanata: "Ultima data, trebuia sa fie pe 23 septembrie, dar domnul Raed Arafat a spus ca nu poate veni sponsorul si a ramas pentru 17 octombrie", potrivitEVZ.

Avem o mare sansa.Incotro duc scandalurile de coruptie care zguduie Romania? A inceput cu adevarat marea epurare a partidelor? Am intrat deja in epoca post-Basescu, Blaga, Dragnea, Ponta, Tariceanu? Cum va arata noul Parlament, noul guvern si cine va prelua fraiele politicii dupa alegerile din decembrie? Se afla si serviciile de informatii sub imperativul reformarii? Vor renunta la practicile dubioase care le-au vulnerabilizat? Sau ii vor face una cu pamantul pe cei ce indraznesc sa le scotoceasca prin dulapuri? Raspunsurile nu sunt usoare si nici simple. Pentru ca lucrurile nu mai sunt deloc clare. Senzatia ca lupta de la varful politicii si a institutiilor statului a devenit haotica este din ce in ce mai acuta. E greu de deslusit cine se lupta cu cine, in ce fel s-au reorganizat centrele de putere dupa incheierea mandatului lui Traian Basescu, care aliante intre oameni din diverse institutii s-au pastrat si care s-au rearanjat, si cine mai controleaza, cu adevarat, institutiile importante. Sunt acestea vesti proaste? Nu. Vesti bune? Poate. Dar depinde de noi. De ce nu este seria de conflicte recente de la varful politicii si dintre institutii o veste proasta? Pentru ca si atunci cand a fost liniste la varful statului nu am avut parte doar de stabilitate si coerenta in decizii - efecte pozitive, fara indoiala - ci si de altceva, informeazaDigi 24.

Cum functioneaza sistemul de coruptie de la Kremlin. Un misterios prieten din copilarie al lui Putin face bani pentru presedintele rus. Piotr Kolbin, un prieten din copilarie al liderului de la Kremlin si fost macelar, a ajuns "pusculita" lui Vladimir Putin, potrivit dezvaluirilor opozantului rus Aleksei Navalnii. Acest caz este identic celui descoperit de "Novaia Gazeta" despre un alt amic al presedintelui rus, violoncelistul Serghei Roldughin, care avea conturi grase in paradisuri fiscale, potrivit scandalului Panama Papers. Declaratiile pe venit depuse anual de Vladimir Putin sugereaza ca Rusia are un sef de stat modest, insa presa rusa neafiliata Kremlinului arata, cu dovezi, ca el de fapt se scalda in bani. Presedintele rus Vladimir Putin este acuzat ca a instituit un intreg sistem de coruptie prin intermediul caruia se imbogateste si se mentine la putere, iar printre oamenii de care se foloseste sunt si prieteni din copilarie. Numele unui oarecare Piotr Kolbin, din regiunea Arhanghelsk, a fost publicat pentru prima oara in clasamentul Forbes in 2011, pe pozitia 187, in dreptul unei averi estimate la aproape 500 de milioane de dolari. Tot ce se stia despre acest barbat la acea vreme era ca aparuse in clasamentul celor mai bogati oameni din lume datorita Gunvor, o companie specializata in tranzactii cu produse petroliere inregistrata in 2000 in Cipru de oamenii de afaceri Torbjorn Tornqvist si Ghennadi Timcenko, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, scrieAdevarul.