Romanul care pretinde 10 milioane de euro de la sefii Facebook: "Conceptul de retea sociala imi apartine in totalitate". Salajeanul Gabriel Antoniu Lavrincic il acuza pe Mark Zuckenberg, unul dintre fondatorii Facebook, ca a plagiat ideea crearii retelei sociale si sustine ca el este adevaratul inventator al conceptului de "retea sociala". In varsta de 40 de ani, Gabriel Antoniu Lavrincic a reusit performanta de a intra in Cartea Recordurilor, in 2011, pentru cele mai multe scrisori primite si trimise in toata istoria omenirii. Salajeanul originar din comuna Marca a adunat, din 1986, pana in 1991, 22.018 scrisori din corespondenta personala cu prietenii sai din URSS, anunta Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce vrea sa faca Daniel Florea, primarul Sectorului 5, omul care i-a "suflat" fotoliul lui Vanghelie. Sunt implicati si detinutii de la Jilava. Au trecut patru luni de la alegerile locale, iar noii primari sunt din ce in ce mai discreti. Am pornit in cautarea lor, ca sa-i intrebam cu ce se ocupa . Primul la usa caruia am batut a fost Daniel Florea, care spune ca si-a fi nantat singur campania electorala. Imbracat in pantaloni negri si camasa alba, Daniel Florea (44 de ani), primarul ales al Sectorului 5, pare ca un proaspat absolvent de Litere care a nimerit la o clasa de repetenti, pe care vrea sa-i faca premianti. Asa l-am gasit, in urma cu o saptamina, in biroul sau, pe edil. Tocmai ce incheiase o sedinta cu functionarii din subordine, legata de proiectul de dezvoltare a sectorului. Pe birou are un vraf de dosare, in care tine evidenta locuitorilor din cartiere: varsta, boli, locuri de munca, furturi. Le rasfoieste precipitat cand vine vorba despre asistatii social sau despre rata infractionalitatii, ca sa demonstreze ca e documentat si ca nu semneaza ca primarul. Spune ca nu-i este frica sa mearga singur prin cele mai rau famate cartiere, insa s-a ingrozit de muntii de gunoaie de pe Livezilor. De altfel, ridicarea deseurilor i-a dat mari batai de cap pana acum, intr-o primarie care nu a avut serviciu de salubrizare, directie de cadastru, architect, iar unii angajati nici nu stiau ce este acela un antet, relateaza Evz.

Cine trebuie sa intoarca miliardul moldovenilor. Decizia Guvernului de la Chisinau de a-si asuma raspunderea pentru un pachet de sapte legi, inclusiv o lege prin care datoria fata de BNM va deveni datorie publica, a scandalizat societatea din Republica Moldova. Aceasta decizie luata in graba presupune punerea poverii de intoarcere a miliardului furat pe umerii cetatenilor. Deutsche Welle a discutat cu expertii de la Chisinau pentru a afla cat de justificata a fost aceasta decizie si care ar fi fost solutiile alternative."De ce miliardul trebuie sa il intoarcem noi? Copiii si nepotii mei vor fi datori sa intoarca banii furati?" - sunt cele mai frecvente comentarii auzite pe strazile Chisinaului. Dupa decizia Guvernului din aceasta saptamana, nemultumirea in societate a crescut si mai mult. Desi in 2015 a fost deconspirata schema frauduloasa prin care, din Banca de Economii, prin intermediul Bancii Sociale si UNIBANK, a fost scos din sistemul bancar moldovenesc aproximativ un miliard de dolari, criza din sistemul bancar din tara a continuat, autoritatile promitand o reforma ampla a sistemului financiar-bancar. Insa, dupa cum se vede, guvernarea de la Chisinau nu a stat mult pe ganduri si a decis asumarea raspunderii intoarcerii acestor bani prin convertire in datorie de stat.

Cum justifica Ministerul Mediului intentia de a impusca peste 1.600 de animale protejate: Ursii ar putea sa se omoare intre ei. Un fost consilier al ministrului sustine proiectul. Vineri, 30 septembrie, se incheie perioada de consultare publica asupra unui controversat proiect normativ al Ministerul Mediului. Viitorul ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor ar urma sa aprobe "recoltarea", adica impuscarea a 1691 de animale salbatice: 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Unul dintre membrii colectivului care a participat la elaborarea acestui proiect este Ovidiu Ionescu, fost consilier al ministrului Mediului si fost presedinte al Asociatiei Vanatorilor din Brasov. Ovidiu Ionescu a precizat ca actualul proiect nu face decat sa continue practica din anii trecuti, in care o serie de specii erau supuse recoltarii. "Avem cea mai mare densitate de ursi din Europa. Alte tari, Slovacia, Polonia, Croatia, au aprobat procente de recoltare mai mari decat noi", sustine Ovidiu Ionescu. Acesta subliniaza ca, chiar daca Romania nu va permite vanarea acestor animale salbatice, numarul lor nu ar creste ci s-ar mentine relativ constant, intrucat in natura nu exista hrana suficienta pentru un numar mai mare de animale. Iar ursii masculi ar putea ajunge sa ucida puii, anunta Romania Libera.

Fotografii cu viata detinutilor romani inainte sa intram in Uniunea Europeana. "Las-o, sefu', oriunde, ca aici suntem criminali, nu hoti". Aceasta e o fraza asa cum mi-o aduc aminte dintr-un editorial al revistei Punctum. Il semneaza Cosmin Bumbut, fotograful care a documentat camerele intime din penitenciarele romanesti, s-a mutat cu Elena Stancu intr-un motorhome ca sa faca jurnalism teleleu si a prezentat Romaniei o Cuba la granita dintre capitalism si socialism. Acum, o colectie cu fotografiile sale ajunge in Germania. Dar poate ca cel mai interesant e ca detinutii au fost fotografiati inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si cum in ultimii doi-trei ani s-a tot discutat despre conditiile din penitenciarele din Romania, odata cu intrarea la zdup a mai multor figuri emblematice din tara, expozitia asta iti reda viata dinainte de 2007 din inchisorile patriei. Comportamentul gardienilor, tratamentul la care sunt supusi detinutii si camera intima sunt doar cateva dintre elementele surprinse de Bumbut in penitenciarul din Aiud. L-a vizitat prima data in 2005. A revenit sporadic pana in 2008, cand a incheiat proiectul odata cu eliberarea unuia dintre detinuti, scrie Vice.

Ministerul Educatiei confruntat cu o stranie decizie a CNCD. Doi soti profesori ar putea sa fie directori in aceeasi scoala? Ea directoare plina si el director adjunct sau invers? Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a emis o avertizare a Ministerului Educatiei.Asa cum stim, ministrul Mircea Dumitru a anuntat ca vrea sa organizeze concursuri pentru directorii de scoli si a emis in consecinta un ordin cu instructiunile necesare. Printre ele figureaza si o restrictie care, la prima vedere, s-ar gasi dincolo de orice controversa: doi soti nu pot fi concomitent director si director adjunct in aceeasi scoala. Totusi cineva s-a gasit sa faca contestatie la CNCD si a obtinut castig de cauza. CNCD a judecat in regim de urgenta si a emis o avertizare a Ministerului Educatiei: "Colegiul director constata ca prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 constituie discriminare directa, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I si sot/sotie), prin care se limiteaza accesul in conditii de egalitate la ocuparea functiei de director/director adjunct al unei unitati de invatamant preuniversitar." Trebuie sa recunoastem ca decizia e surprinzatoare, desi nu e lipsita de o anumita logica, relateaza Deutsche Welle.