Deputatul PMP Adrian Gurzau ar fi intervenit la numarul 2 din Autoritatea de Supraveghere Financiara, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Gheorghe Coca Constantinescu, astfel incat fosta presedinta a Consiliului de Administratie al Carpatica Asigurari, Angela Toncescu, sa fie mentinuta in functie, desi in martie 2016 fusese retinuta intr-un dosar instrumentat de DIICOT, scrie Romania curata. Deputatul urmarea si protejarea de insolventa a firmei Carpatica, desi compania nu luase masurile de recapitalizare necesare cu peste 100 de milioane de euro, se arata in documentele din dosarul DNA privind traficul de influenta pentru salvarea Carpatica in dauna asiguratilor. Adrian Gurzau este finul Elenei Udrea.

  • Deputatul ar fi primit un contract generos pentru interventia sa

In schimbul interventiei, firma deputatului Gurzau ar fi primit un contract din partea Carpatica de peste 270 de mii de euro fara TVA. Firma deputatului urma sa se ocupe de call-center-ul companiei de asigurari, de serviciul de relatii clienti, desi Carpatica avea un departament cu 4 angajati care se ocupau de serviciul infoline la costuri mult mai scazute.

"In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand cu 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, numitul Gurzau Adrian s-a angajat sa-si trafice influenta si si-a traficat aceasta influenta efectiv, in mod direct, asupra prim-vicepresedintelui ASF, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel, pentru influentarea votului din cadrul Consiliului ASF, in vederea urgentarii procedurii de avizare de catre ASF a numitei Toncescu Angela, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig SA si in vederea nesanctionarii numitei Toncescu Angela de catre Consiliul ASF, pentru nereguli constatate in activitatea anterioara.

Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra vice-presedintelui ASF, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel pentru ca acesta din urma, la randul sau, sa-i determine pe membrii Consiliului ASF sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a S.C. Carpatica Asig SA, desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari - reasigurari din 14.07.2015 se propusese Consiliului ASF constatarea starii de insolventa a S.C. Carpatica Asig SA", se arata in documentele DNA.

  • Cer aviz pentru retinerea si arestarea deputatului

DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului PMP Adrian Gurzau, acuzat pentru trafic de influenta in dosarul Carpatica. Votul deputatilor asupra solicitarii procurorilor va avea loc miercuri.

Un om de afaceri, inculpat in dosar, ar fi intervenit si el la prim-vicepresedintele ASF, Coca Constantinescu

Potrivit DNA, si omul de afaceri Ion Sorin Tatu, asociat unic si administrator al firmei Verso D.R. Services SRL, ar fi intervenit la Cornel Gheorghe Coca Constantinescu pentru mentinerea in functie a Angelei Toncescu si salvarea Carpatica de la insolventa.

In schimb, firmele de asigurari si service-urile auto apropiate omului de afaceri Ion Tatu, Pro Auto Logistics SRl si Promotor Real Service SRL, ar fi incheiat acte aditionale avantajoase pentru ele si impovaratoare pentru compania de asigurari.

Astfel, s-a renuntat la plafonul agreat de Carpatica privind valoarea pieselor de schimb cumparate de service-urile auto si la obligatia de a se achizitiona piese de schimb de la furnizori agreati de Carpatica. A fost marit si numarul de zile alocat constatarilor daunelor auto de la 1 la 4 zile.

"Aceste modificari au condus la triplarea, aproape, a numarului de autoturisme reparate, pentru perioada de referinta posterioara incheierii actului aditional in raport cu o perioada echivalenta, anterioara incheierii actului aditional, precum si marirea substantiala a veniturilor societatii de reparatii prin cresterea proportionala a cheltuielilor de decontare aferenta firmelor de asigurari. Astfel, ulterior intocmirii actului aditional, numarul autoturismelor reparate, pentru aceeasi perioada de referinta, a crescut de la 105 la 256, cu o valoare totala de la 227.651,45 lei, la o valoare de 899.593,34 lei si cu o crestere a valorii medii pe dosar de la 2168 lei la 3514 lei", se arata in ordonanta DNA.

Citeste continuarea pe Romania curata.