In noaptea de Ajun, aproximativ 300 de locuitori din orasul Voluntari au blocat soseaua Bucuresti-Urziceni, protestand pentru ca nu aveau curent electric. Oamenii s-au plans ca, timp de cateva saptamani, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta mai multe ore pe zi. Picatura care a umplut paharul s-a petrecut sambata, cand o pana de curent i-a lasat in bezna pe ilfoveni timp de aproximativ opt ore. Acelasi lucru s-a intamplat si duminica, astfel ca luni, in Ajun de Craciun, locuitorii din Voluntari au blocat drumul national 2, sustinand ca poate asa societatea Electrica ii va baga in seama si le va rezolva problema. "De mai bine de o luna, mai multe cartiere din Voluntari nu au lumina sau au doar doua ore pe zi. Am sunat incontinuu la Electrica, atat la sucursala Ilfov, cat si la directorul din Bucuresti, dar nu raspund la telefoane. Nu avem nici o datorie la Electrica, ci din contra, investim in reteaua electrica din bugetul local. Societatea Electrica este stat in stat in Romania", a explicat revolta oamenilor Florentin Costel Pandele, primarul din Voluntari, citat de Rompres. Tinuti in frau de peste 50 de politisti, cei din Voluntari s-au linistit abia spre miezul noptii, cand lucratorii de la Electrica au reluat alimentarea cu energie electrica.

Reprezentantii Electrica au pus bezna din Voluntari pe seama celor doua transformatoare din oras, care nu mai fac fata consumului foarte mare de curent electric. Acestea ar fi fost proiectate pe baza solicitarilor facute de clienti, care au declarat o anumita cantitate de energie consumata. Dragos Ramniceanu, purtatorul de cuvant al Electrica, argumenteaza ca "una a fost solicitarea in scris si alta puterea si solicitarea in realitate". De asemenea, Cornelia Ion, purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Sud, sucursala care are in grija alimentarea cu energie a orasului Voluntari, a explicat ca atat agentii economici, cat si consumatorii casnici din localitate au solicitat si au obtinut avize tehnice de racordare la retea pentru o putere mai mica de pana la zece ori fata de cea folosita in realitate. Explicatia: oamenii platesc mai putin daca declara ca folosesc o cantitate mica de energie electrica. "In baza acestor cereri legale, Electrica Muntenia Sud a proiectat si a executat instalatiile de alimentare cu energie care nu fac fata acestei cresteri a consumului. Din acest motiv, actionam protectiile la cele doua posturi de transformare din zona si le deconectam, pentru a nu lua foc de la suprasarcina", a mai spus Cornelia Ion. Reprezentantul Electrica Muntenia Sud a mai acuzat si autoritatile din Voluntari, care ar aviza proiecte imobiliare fara a lua in calcul si dezvoltarea retelei de distributie a energiei electrice.

In prima zi de Craciun, o replica a revoltei din Voluntari a avut loc si in comuna Pantelimon. Tot din cauza penelor de curent, cateva zeci de oameni au iesit in strada. Ca si in Voluntari, transformatoarele nu au mai facut fata consumului foarte mare de curent. Viceprimarul comunei, Voicu Gaju, a amenintat ca va da in judecata societatea Electrica pentru pagubele provocate de intreruperile de curent. Viceprimarul a recunoscut ca nu revolta oamenilor va rezolva problema, ci investitiile facute in retea. "Compania de electricitate nu poate tine pasul cu dezvoltarea localitatilor, iar serviciile pe care aceasta le presteaza sunt sub orice critica. In Pantelimon s-a construit foarte mult", a spus viceprimarul Voicu Gaju, citat de Rompres.

Romania libera