Procurorii au pus cruce afacerii Bechtel. Responsabili au ramas nevinovatii anonimi. Final stupefiant in ancheta ce urma sa duca la gasirea contractului original incheiat de catre Romania cu compania americana: documentul nu a fost gasit, dar dosarul penal a fost inchis fara ca vreun vinovat de pierderea si/sau distrugerea lui sa fi fost identificat. Motivul: faptele penale, daca au existat, s-au prescris. Un document clasificat ca secret de stat nu doar ca a disparut din institutii ale statului, dar nu a fost niciodata recuperat. Poate mai grav, acelasi stat nici macar nu stie daca documentul a fost sustras, distrus si nici cine e responsabil fie de aceste fapte, fie de orice alte fapte care ar fi dus la disparitia contractului original. Pentru autostrada numita in presa "Bechtel", precum compania americana contractoare, Romania a platit peste 1,4 miliarde euro. Nu, nu pentru un drum adevarat, ci doar pentru 52 de kilometri. La semnarea sa in 2003, suma pe care Romania ar fi urmat s-o plateasca se ridica la 2,2 miliarde dolari. Renegocieri ulterioare, insa, si apoi chiar o reziliere au facut ca totul sa se opreasca la "doar" doua treimi din suma initiala, informeazaRomania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Tehnici japoneze pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. Specialistii japonezi ii vor invata pe cei romani cum sa proiecteze si sa construiasca cladirile pentru a rezista la cele mai puternice cutremure. Numai in Capitala sunt 183 de cladiri cu risc seismic care prezinta pericol public, consolidarea lor fiind absolut necesara. Sansa mare pentru specialistii romani in constructii sa deprinda tehnicile japoneze antiseismice. La seminarul cu tema "Izolarea Seismica", la care sunt prezentate tehnologii anticutremur, organizat de Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole (FCCIA), participa specialisti ai ministerelor Transporturilor si Dezvoltarii din Japonia, experti ai organizatiilor japoneze specializate in masuri antiseismice, precum si profesori universitari. Izolarea seismica este un concept de proiectare bazat pe premiza ca o structura poate fi in mod substantial decuplata de miscarile seismice cu potential distrugator. Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, in Bucuresti sunt 173 de cladiri cu risc seismic ridicat, incadrate in clasa I, alte 183 fiind catalogate drept "pericol public", noteazaAdevarul.

Ce trebuie sa stii despre procurorul roman recompensat de sistem, desi e un plagiator ordinar. Propunerea ministrului Justitiei, Raluca Pruna, pentru inca un mandat de adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, a inflamat spiritele in spatiul virtual sau pe la diverse emisiuni TV. Propunerea e atat de controversata, incat Pruna si reprezentantii Parchetului General evita sa isi asume public candidatura lui. Ministerul Justitiei a inceput demersurile oficiale pentru a face numiri in cateva functii de conducere in parchete. Trei nume au fost vehiculate, zilele trecute, in presa: Bogdan Licu pentru un mandat de trei ani pentru postul de adjunct al procurorului general, Laura Oprean pentru postul de prim-adjunct al procurorului general si Marius Bulancea pentru conducerea sectiei a doua din DNA. Daca te intereseaza de ce, in justitie, e importanta integritatea morala si profesionala a magistratilor, iti voi explica motivele din cauza carora numele lui Licu a devenit indezirabil pentru inca un post de conducere in Parchetul General, relateazaVice.

Bucurestiul incearca sa reconfigureze politica Estului. Luni se afla la Bucuresti intr-o vizita oficiala presedintele liberal al Slovaciei, Andrej Kiska care a criticat cu perseverenta politica Grupului de la Visegrad in privinta Uniunii Europene. Vizita presedintelui Slovaciei pare a se inscrie intr-un efort coerent si sustinut al diplomatiei romanesti de a atenua diferentele de vederi dintre Est si Vest cat priveste viitorul Uniunii Europene. Romania a luat distanta fata de politica Grupului de la Visegrad in toate chestiunile esentiale, (cotele obligatorii de refugiati, statul national vs Comisia de la Bruxelles), cautand totodata ca prin reuniuni bilaterale sa reconfigureze relatiile din estul Europei in detrimentul axei Budapesta-Varsovia. Este de mentionat in primul rand reuniunea din august initiata de premierul Dacian Ciolos cu sefa Cabinetului de la Varsovia, care s-a desfasurat la Gura Humorului si nu la Bucuresti, cu scopul de a imprima initiativei culoarea unei vizite de interes regional, sugerand totodata ca interesele practice comune dintre cele doua tari ar coplesi situarile ideologice. Acum asistam la a doua miscare interesanta, odata cu invitarea presedintelui Slovaciei la Bucuresti unde va fi primit de presedintele Klaus Iohannis, scrieDeutsche-Welle.

Orasul care ar putea castiga dupa iesirea Marii Britanii din UE.Anuntul premierului britanic Theresa May conform caruia negocierile privind declansarea articolului 50, ce implica deschiderea procedurilor privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, vor incepe din martie 2017 a activat o serie de lideri din industria financiara sa demareze procedurile privind alegerea celui mai bun oras pentru relocarea institutiilor financiare, scrie Wall Street Journal. Avand in vedere ca sistemul financiar contribuie cu 12% la PIB-ul britanicilor si ofera doua milioane de locuri de munca, o eventuala migrare in masa a finantistilor din Londra ar putea afecta intr-un mod major economia din insula. Banci, fonduri mutuale, hedge fund-uri sau asiguratori stau acum in expectativa si evalueaza diferitele variante care s-ar putea concretiza dupa cei doi ani de negocieri intre Uniunea Europeana si britanici. Guvernul de la Londra a repetat in mai multe randuri pana acum ca va incerca sa negocieze o formula prin care accesul seviciilor financiare din Marea Britanie catre tarile Uniunii Europene nu va fi obstructionat, scrie Ziarul Financiar. Cu toate acestea, multi sceptici avertiveaza ca un asemenea acord este putin realizabil, potrivitGandul.

Politisti revoltati: La sectia de votare trebuie sa sunam la 112 sa chemam politia.Membrii Corpului National al Politistilor sunt revoltati de modul ineficient in care lucratorii din Politia Romana sunt folositi in timpul alegerilor si sustin ca vor lua pozitie pentru stoparea unor "practici abuzive", a declarat, luni, pentru AGERPRES, comisarul sef Dorin Coste, presedintele Corpului National al Politistilor Maramures si seful Politiei judiciare Maramures. Membrii Corpului National al Politistilor sunt revoltati de modul ineficient in care lucratorii din Politia Romana sunt folositi in timpul alegerilor si sustin ca vor lua pozitie pentru stoparea unor "practici abuzive", a declarat, luni, pentru Agerpres, comisarul sef Dorin Coste, presedintele Corpului National al Politistilor Maramures si seful Politiei judiciare Maramures. "In nicio tara europeana nu se procedeaza sa fixezi politistul la usa sectiei de votare. Oricum, politistul nu are dreptul sa intre in sectia de votare decat la solicitarea presedintelui sectiei. Cand se intampla aceasta, se raporteaza imediat si se solicita prezenta unei echipe de interventie. Nu ai nici o legitimitate sa intri in sectie daca se produce un incident. Si, culmea ironiei, daca se intampla un incident, politistul care face paza trebuie sa sune la 112 sa cheme politia. Suntem de rasul lumii", a spus Dorin Coste, citat deDigi 24.