In sapte ani, la Interne, 700 de ofiteri si-au luat doctoratul.In sapte ani, la Interne, 700 de ofi teri si-au luat doctoratul. Ministerul de Interne tine la sertar numele celor care au obtinut titlul stiintific in perioada 2005-2014. Academia Nationala de Politie a demarat o investigatie interna cu privire la doctorate. Senatorul Valer Marian i-a cerut fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, in primavara anului 2014, informatii despre numarul doctorilor din MAI, "avand in vedere cresterea substantiala a numarului de grade de chestor sau de general in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum si a numarului de doctorate in stiinta obtinut de angajati ai acestui minister". In raspunsul sau, Oprea a dezvaluit ca 697 de angajati de la Interne au devenit doctori in perioada 2005-2014, iar 12 dintre acestia au obtinut titlul la universitati din Republica Moldova. Surse oficiale din minister au explicat, ieri, pentruEVZ, ca toti angajatii de la Interne care au avut titlu de doctor au primit pana in 2009 un spor de 15% din salariu. De la masurile de austeritate luate de Guvernul Boc, sporul a fost eliminat pentru noii doctori, insa cei care au prins bonusul au ramas cu el si au incasat banii in continuare.

subiecteFoto: Colaj foto

Cum au incercat sefii Politiei sa bage pumnu-n gura colegilor care il anchetau pe Gabriel Oprea. Verdictul Corpului de Control al premierului. Ca sa stopeze ancheta care-l viza pe Gabriel Oprea, in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, sefii Politiei au facut presiuni asupra Serviciul Omoruri. Nu mai putin de 17 ofiteri au luat la puricat activitatea serviciului pentru a gasi nereguli. Pentru ca nu au descoperit nimic, au inventat. Este una dintre concluziile raportului Corpului de control al premierului, care a verificat cum s-au facut controalele la Omoruri. In martie 2016, "Adevarul" a dezvaluit in premiera presiunile pe care le-au facut sefii Politiei Romane asupra ofiterilor Serviciului Omoruri care anchetau moartea agentului de politie Bogdan Gigina, in timp ce deschidea coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, pentru ca cercetarile sa nu ajunga la ministrul de Interne in functie la acea vreme. Mai multe controale au fost dispuse la Omoruri pentru a cauta nod in papura investigatorilor, noteazaAdevarul.

Prin desfiintarea taxei radio-tv, PSD vrea sa treaca TVR si RRA, de facto, sub controlul Guvernului.Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune si o schimbare fundamentala in statutul posturilor publice de televiziune si radio. Taxa este, acum, legatura esentiala intre "actionar"-cetateanul platitor si serviciul public prestat in numele lui si pentru el. Modelul functioneaza aproape peste tot in Europa, aici fiind incluse si modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania. Daca elimini taxa si treci cheltuielile in bugetul de stat, operat de Guvern, rupi relatia directa intre abonat si serviciul public de presa. Proiectul PSD prevede ca sumele pe care acum TVR si RRA le iau acum din taxa, si care sint de aproximativ de 150 de milioane de euro pe an, sa fie distribuite de catre Guvern prin buget. Bugetul trece, evident, prin Parlament, dar media publica va deveni, practic, un subcapitol al subcapitolului, o tema insignifianta, relateazaTolo.ro.

Promisiunea unui candidat la presedintia Republicii Moldova: Daca sunt ales, prima vizita o fac la Moscova. Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor si candidatul acestei formatiuni la functia de presedinte al Republicii Moldova, afirma ca prima sa vizita externa in cazul castigarii alegerilor prezidentiale va fi la Moscova, scrie agentia de stiri TASS. In cadrul unui interviu acordat agentiei TASS, Dodon a declarat ca in cadrul vizitei la Moscova ar urmari sa discute un posibil acord de parteneriat, prietenie si cooperare cu Federatia Rusa, cat si o intelegere pentru solutionarea chestiunii transnistrene. "Deja discut multe din problemele care tin de relatiile dintre cele doua state in timpul intrunirilor cu oficialii rusi la Moscova," a adaugat Dodon. Politicianul a mai declarat ca, in mod regretabil, actualii lideri de la Chisinau nu implementeaza tratatul de prietenie si cooperare dintre Republica Moldova si Rusia, semnat de cele doua state in anul 2001, scrieGandul.

Terorism: suspectul arestat viza atacuri in trenuri sau aeroporturi. Prin arestarea unui suspect terorist la Leipzig s-ar fi impiedicat producerea unui atentat de amploare. Sirianul arestat ar fi avut contacte cu ISIS si ar fi planuit atacuri asupra infrastructurii. "Am avut indicii de la serviciile de informatii ca suspectul arestat ar fi intentionat mai intai sa atace trenuri in Germania", a declarat presedinte serviciului de securitate interna Hans-Georg-MaaBen pentru ARD. "Mai apoi, ar fi luat in colimator aeroporturile din Berlin." Serviciul de securitate interna ar fi primit, potrivit lui MaaBen, la inceputul lui septembrie un indiciu potrivit caruia Statul Islamic ar fi planuit un atentat asupra infrastructurii din Germania. Autoritatile de securitate au aflat abia joia trecuta cine era persoana insarcinata cu comiterea atentatului. Suspectul a fost apoi urmarit non-stop, arataDeutsche Welle.

Marturia unui supravietuitor al Holocaustului. Cum impartea Mengele viata si moartea cu un semn din mana. Harry Ross este un supravietuitor al Holocaustului. In lagarul de la Auschwitz a avut de-a face cu doctorul "mortii" Mengele, el a scapat cu viata, mama sa, nu. "Nici macar nu mi-am luat ramas bun de la mama. M-am dus acolo. Eram, intr-un fel, bine imbracat. Aveam pe mine o scurta a tatii si se pare ca paream acolo mai inalt si mai voinic decat eram in realitate. Am avut atunci o prima intalnire cu doctorul Mengele si m-a pus in lagar. Nu m-a trimis direct la cuptoare, cum a facut cu foarte multi altii, cu foarte multi altii, printre care si mama mea a murit acolo gazata si arsa", isi aminteste Harry Ross, un evreu originar din Toplita, in varsta de 90 de ani, care inca are pe mana numarul 108767. El a acordat un interviu corespondentului RRA de la Ierusalim, care a fost difuzat luni cu prilejul Zilei Holocaustului, potrivitEVZ.

Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Pruna. Cea mai mare pensie din Justitie este de 41.000 de lei, nu 100.000, cat afirmase. Niciun magistrat din Romania - judecator sau procuror - nu primeste o pensie de serviciu de peste 100.000 lei, cum afirmase in urma cu cateva zile Ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Oficialii ai Casei de Pensii din Romania au declarat pentru corespondentul Stirilor Pro TV Ovidiu Oanta ca cea mai mare pensie a unui fost magistrat de la noi se ridica la aproape 41.000 de lei, contrazicand-o astfel pe Raluca Pruna, care a declarat ca fostii magistrati au pensii si de 100.000 de lei. Identitatea fostului procuror sau judecator nu a fost dezvaluita. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii spun ca in topul celor mai mari pensii din Romania figureaza fosti piloti, cu venituri lunare cuprinse intre 30 si 40.000 de lei, anuntaStirile ProTv.

Cum isi subordoneaza Putin regimul din Transnistria. Rusia livreaza gaze fara sa ceara bani.Datoria Tiraspolului catre Moscova a ajuns la 5 miliarde de dolari. Militarii rusi din Transnistria nu sunt singura forma de presiune a lui Putin asupra regimului de la Tiraspol. Rusia foloseste, in mod esential, si presiunea economica. Compania rusa Gazprom ofera "cel mai mare ajutor pentru Transnistria - gaz gratis, fara a cere bani inapoi", explica Giorgio Comai, cercetator in domeniul transnistrean si doctorand al Universitatii din Dublin (Irlanda) cu o teza intitulata "Statele de facto". Gazul rusesc este insa doar aparent gratis pentru Transnistria, intrucat atat Tiraspolul cat si Moscova cunosc valoarea acestuia - atat financiara cat si politica. "Transnistria are aproape cinci miliarde de dolari datorie catre Gazprom, dar toata lumea intelege ca ei nu vor fi platiti niciodata, nu vor veni inapoi. Aceasta suma e mai mare decat ajutorul primit anual de Republica Moldova din partea Europei", explica Giorgio Comai, citat deRomania Libera.