Turneul de afurisire al emisarilor de la Muntele Athos. Cine sunt cei patru calugari care merg prin tara si blestema sefii BOR dupa Sinodul din Creta. Patru calugari din Muntele Athos sustin luna aceasta mai multe conferinte prin tara, toate organizate de simpatizanti ai discursului impotriva Sinodului din Creta. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, monahii nu au binecuvantarea manastirilor din care fac parte pentru a exprima public un punct de vedere despre Sinodul din Creta, afirmatiile pe care le lanseaza exprimand strict opinia lor personala. Neintelegerile din sanul Bisericii Ortodoxe Romane care au aparut pe fondul participarii Romaniei la Sinodul din Creta se acutizeaza odata cu organizarea unor conferinte in care patru calugari de la Muntele Athos condamna intalnirea din Grecia care a avut loc in luna iunie. Cei patru monahi, Efrem, Nicodim, Sava, Flavian, si-au prezentat punctele de vedere in conferinte organizate incepand cu data de 9 octombrie in mai multe orase din tara, relateazaAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Lovitura pentru drepturile omului. Coalitia pentru Familie se pregateste pentru modificarea definitiei familiei in Constitutie, dupa ce a primit unda verde de la CCR. Coalitia pentru Familie se pregateste pentru referendumul pentru modificarea definitiei familiei in Constitutie, dupa ce Curtea Constitutionala a publicat si motivarea deciziei din vara. Astfel, Bogdan Stanciu, reprezentant al Coalitiei, ne-a declarat ca spera ca initiativa care prevede ca familia sa fie definita prin casatoria dintre sot si sotie sa fie preluata ca tema in campania electorala, iar referendumul sa fie odata cu alegerile parlamentare. Curtea Constitutionala a constatat ca initiativa cetateneasca a Coalitiei pentru Familie este constitutionala, ca indeplineste numarul de semnaturi cerut de lege, desi s-au inregistrat probleme cu listele de sustinatori (din cele 2,7 milioane, 62.000 nu au fost atestate), dar si ca nu intra in competenta sa examinarea oportunitatii de revizuire, precum si ca nu suprima dreptul la casatorie sau garantii ale acestuia, scrieRomania Libera.

Noi n-avem metrouri, dar un pensionar danez vrea sa conecteze lumea cu tuneluri de bicicleta. Holger Jorgensen ti-ar putea fi bunic, dar pedaleaza mai mult decat te plimbi tu cu metroul in fiecare zi, din velomobilul construit de el. Indiferent daca ploua sau ninge, daca-s minus 20 de grade sau canicula, pe Holger o sa-l vezi in trafic pe trei roti, protejat de acoperisul facut din bucati de panouri publicitare reciclate. Stiu ca pare fantasmagoric sau oprescian sa-ti povestesc despre un om care viseaza la tuneluri pentru biciclisti, cand in Romania inca te intrebi daca metroul din Drumul Taberei este o holograma sau chiar va exista, dar in partile alea cu lume ceva mai civilizata treaba asta este cat se poate de serioasa. O sa fie greu sa intelegi, mie mi-a fost, iti spun drept, cum este sa pedalezi all seasons, daca te gandesti ca pe strazile romanesti n-ai cum sa mai fii biped decent dupa o ploaie mai grea de toamna. Nu-ti mai amintesc de cat de horror arata Bucurestiul dupa ce trece prima zapada - aia de povesti, noteazaVice.

Democratia romaneasca in delir: Guvernul adus cu platforma. Poate petrec prea mult timp in Orientul Mijlociu, poate ca m-am defectat la pricepere, poate ca nu mai e Constitutia Romaniei ce-a fost si n-am aflat inca. Pana astazi la ora 19, ora Bucurestiului, stiam ca in Romania vor avea loc alegeri parlamentare. Platforma Romania 100, lansata la 19 trecute fix de premierul Ciolos, ma face sa cred ca - orice s-ar vota la legislative - Guvernul va veni adus pe platforma. Ce altceva sa fie textul programatic al lui Dacian Ciolos, impanat cu frumoase principii - fara coruptie, fara saracie, cu sanatate, cu educatie, cu bun simt, cu o clasa politica responsabila etc - asezonate cu un vag "portofoliu de proiecte nationale"? Intai m-am gandit ca, asemenea unui tehnocrat iscusit, premierul a consultat Romania si nu vrea sa plece inainte de a-i pune un diagnostic. Dar Platforma 100 nu e un diagnostic, ci un poetic program de guvernare in proza, relateazaGandul.

UE amana decizia in cazul CETA.UE a decis amanarea cu o saptamana a deciziei finale privind acordul comercial cu Canada. Cateva state membre, in principal Belgia si Romania, isi exprimasera anterior dubiile legate de CETA. Ministrii europeni ai comertului intentionau sa-si dea acordul asupra parteneriatului comercial cu Canada, CETA. Printre deciziile europenilor se numara si data ceremoniei semnarii documentului, 27 octombrie. In plus, acestia urmareau sa stabileasca si care parti ale acordului de liber schimb cu Canada pot fi aplicate cu titlu provizoriu inaintea ratificarii. Conform planurilor Uniunii Europene, la reuniunea programata la Luxemburg, ministrii de resort urmau sa decida si daca parteneriatul ar putea fi semnat la finele lunii octombrie, cu ocazia summitului UE-Canada. Insa Belgia strica planurile reprezentantilor comunitatii. Parlamentul regiunii Valonia respinge acordul in actuala sa forma. Constitutia prevede ca guvernul belgian isi poate da acordul in privinta unor tratate ca CETA numai cu imputernicirea celor trei regiuni ale tarii, arataDeutsche Welle.

Aplicatia pe telefonul mobil care identifica starile de spirit ale utilizatorului, lansata la Cluj-Napoca.Gimini Moodtracker, o aplicatie pentru telefonul mobil care identifica starile de spirit ale utilizatorului pe parcursul unei zile si le stocheaza intr-un "jurnal digital", a fost lansata, marti seara, la Cluj-Napoca, avand deja aproximativ o suta de utilizatori. Aplicatia a fost pusa la punct in aproximativ un an de o echipa de IT-isti si dezvoltatori de la o companie clujeana, care are ca domeniu de activitate consultanta in domeniul managementului strategic. Aplicatia este disponibila pentru telefoanele mobile cu sistem de operare Android. "Este vorba despre o aplicatie care te ajuta sa iti dai seama cum te simti la un moment dat, dar mai ales iti da posibilitatea sa ai un istoric al modului in care te-ai simtit intr-un interval de timp. Daca ma intrebi cum m-am simtit vinerea trecuta, in cazul in care nu am un reper la care sa ma raportez, nu cred ca as putea sa stiu. Mai in spate, ca timp, nici nu ar avea rost sa incerc si cred ca asta e valabil in general, citat deDigi 24.

Negocieri intr-o puscarie din Romania. Mafia de dincolo de Prut i-a oferit o avere temutului killer Vitalie Proca pentru o inregistrare. Anchetatorii din Republica Moldova au retinut doua persoane care i-au oferit 600.000 de dolari asasinului, ca sa-si schimbe marturia privind impuscarea unui bancher la Londra. Marturia mincinoasa a fost inregistrata pe un reportofon introdus in penitenciar De dincolo de Prut vine o poveste greu de crezut, confirmata totusi de mai multe surse oficiale ale Procuraturii Generale si ale subdiviziunii Misiuni Speciale din Ministerul de Interne din Republica Moldova. Emisari ai unei grupari politico-mafiote cu ramificatii la Chisinau si Moscova au ajuns sa poarte negocieri cu unul dintre cei mai periculosi asasini platiti, chiar intr-o inchisoare din Romania. Asasinul este celebrul Vitalie Proca - un killer care a executat lovituri la Bucuresti si Londra - iar negociatorii se pare ca ii oferisera 600.000 de dolari ca sa-si schimbe marturiile privind comanditarii unui contract. Deja au fost operate cinci retineri si au fost obtinute de anchetatori inregistrarile discutiilor din inchisoarea romaneasca, potrivitEVZ.

Marian Munteanu a fost sursa "Ioan" a Securitatii, fara sa faca politie politica. Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din Piata Universitatii, nu a facut politie politica, adica nu a colaborat in sensul legii cu fosta Securitate, insa a semnat un angajament cu Securitatea, avand numele de cod "Ioan", si a dat mai multe note informative despre studenti straini. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis, marti, ca Marian Munteanu nu a fost colaborator al Securitatii in sensul legii. Ce inseamna colaborator al Securitatii conform Legii 293/ 2008? "Colaborator al Securitatii inseamna orice persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului". Asadar, cei care au scris note informative care sa nu duca la asuprirea politica a celor despre care oferea informatii, nu pot fi considerati, conform legii, colaboratori ai Securitatii, scrieAdevarul.