Tedy Ursuleanu, supravietuitoare Colectiv: "In unele localuri, situatia este mult mai grava in prezent".Duminica viitoare, pe 30 octombrie, se implineste un an de la incendiul provocat de artificiile care faceau parte din spectacolul sustinut in acea noapte de trupa rock Goodbye to Gravity in Clubul Colectiv. 64 de tineri au murit de atunci si peste 160 au suferit rani grave. Unii dintre raniti nu au iesit de prin spitale nici pana in ziua de azi. Anchetele deschise imediat dupa tragedie au scos la iveala multe lacune legislative si foarte multe incalcari ale legii. De exemplu, desi nu avea autorizatie anti-incendiu, Clubul Colectiv, si nu numai, functiona fara probleme in baza unei autorizatii emise de Primaria Sectorului 4. Mai mult, cursul evenimentelor a devoalat si probleme grave ale sistemului de sanatate, de la infectiile din spitale pana la scandalul dezinfectantilor diluati. Tragedia de la Colectiv a dat semnalul unei revolte sociale care a dus la demisia premierului Ponta si inlocuirea lui cu Dacian Ciolos. Fostul premier, impreuna cu ministrul de Interne Gabriel Oprea si primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, au fost tinta zecilor de mii de oameni scosi in strada de cumplita tragedie de la Colectiv", spune Tedy, citata deAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a ajuns PNL sa nu dea ochii cu "unionistii".Prim-vicepresedintele PNL Bucuresti, Adriana Saftoiu, a declarat, pentru Gandul, ca liberalii nu au programat, pentru duminica, conform informatiilor pe care le detine, nicio intalnire cu George Simion, liderul "unionistilor", si ca o decizie in acest sens va fi luata, cel mai probabil, luni, in sedinta BPN al PNL. Liderii manifestantilor pro-unire au duminica intalniri cu PSD, ALDE, USR si PMP, dar nu si cu PNL, desi initial se vehiculase o intalnire cu vicepresedintele Cezar Preda. "Ca sa aiba loc o intalnire, trebuia sa fie programata, ceea ce nu a avut loc. Cat priveste zvonul ca cineva le-ar fi promis (n.r - o intalnire la sediul PNL), nu am o asemenea informare. Nu am nicio informatie prin care vreun coleg ar fi angajat partidul, in acest sens", a declarat, pentru Gandul, Adriana Saftoiu. Mai mult, potrivit Adrianei Saftoiu, vicepresedintele PNL, Cezar Preda, nici nu se afla in Bucuresti, ci este plecat la Dambovita, iar liderul PNL Alina Gorghiu a participat la slujba de inmormantare a lui Radu Campeanu. In ceea ce priveste posibilitatea ca o intalnire intre George Simion si liderii PNL sa aiba loc, Saftoiu a declarat ca "este o decizie care se va lua politic", cel mai probabil, luni, in sedinta BPN, spuneGandul.

Cine sunt tinerii moldoveni care au dormit in corturi in Piata Universitatii si de ce cer acum unirea.Fantana din Piata Universitatii este inconjurata de corturi portocalii in care si-au petrecut noaptea 150 de tineri, studenti si elevi. I-am intrebat pe cativa dintre acesti tineri de ce sunt acolo si pana cand vor sta. Nicolae este unul dintre cei care au raspuns. Are 22 de ani si ne-a explicat de ce crede ca unirea e singura cale de urmat. Tinerii unionisti din Republica Moldova s-au instalat in Piata Universitatii sambata seara, dupa ce au participat la un mars prin Bucuresti, eveniment soldat si cu incidente. Conform organizatorilor, la mars au participat 20.000 de persoane, insa surse independente cum sunt jandarmii prezenti la fata locului sau reporterii televiziunilor de stiri au vorbit de o participare ceva mai mica, estimand ca la miting au luat parte intre 2.000 si 5.000 de persoane. Sambata seara, cand un grup dintre participantii la mitingul unionist a incercat sa mearga catre Piata Universitatii, Jandarmeria a intervenit in forta. Patru persoane au fost retinute si ulterior eliberate dupa aplicarea unor amenzi de 3.000 de lei. Incidentul a explodat pe televiziunile de stiri si organizatorii au fost lasati, in cele din urma, sa ocupe Piata Universitatii unde au instalat corturi si au petrecut noaptea, scrieRomania Libera.

Cum fuge presedintele Klaus Iohannis de tinerii unionisti basarabeni.Desi presedintele Klaus Iohannis pozeaza, oficial, intr-un promotor al Unirii Republicii Moldova cu Romania, seful statului a facut tot posibilul pentru a evita intalnirea cu miile de studenti basarabeni din Bucuresti care sustin dezideratul unionist. Concret, desi a revenit vineri de la Bruxelles, unde a participat la lucrarile Consiliului European, Iohannis a ales sa ramana la Sibiu, sambata si duminica, dornic sa evite orice tip de contact cu liderii unionistilor moldoveni. Refuzarea tinerilor basarabeni: Nu este pentru prima oara cand presedintele Klaus Iohannis refuza orice intrevedere cu unionistii basarabeni. In iunie 2015, cand tinerii moldoveni i-au solicitat o intrevedere, pentru a discuta despre dezideratul Unirii, seful statului le-a raspuns, succint si institutional, ca nu poate sa-i primeasca, intrucat s-ar fi aflat intr-o deplasare externa. In realitate insa, la ora la care unionistii il rugau sa le acorde o intalnire, Klaus Iohannis se afla in tara, doar ca la Sibiu, nu in Capitala. Escala pentru a scapa de unionisti! De fapt, in iunie 2015, a fost pentru prima oara cand aeronava prezidentiala a plecat de la Bucuresti si a facut escala la Sibiu, pentru ca seful statului sa plece in vizita oficiala in Spania. Presa centrala l-a acuzat pe presedintele Iohannis ca a ales calea plecarii din Bucuresti tocmai pentru a evita o intalnire cu tinerii unionisti. De asemenea, o serie de analisti au sustinut ca seful statului nu ar fi vrut sa provoace Rusia, aratand deschidere diplomatica pentru promotorii dezideratului unionist, noteazaEVZ.

Cum au ajuns romanii sa se inchine la primari si la mame de patroni pe banii lor.Intelepciunea populara spune ca atunci cand faci un bine, sa uiti ca l-ai facut. Dar uitarea nu e si pentru unii dintre politicieni, care au ajuns pictati pe peretii bisericilor. Pentru unii, campania electorala tine 365 de zile pe an. Desi politica nu are nimic in comun cu cele sfinte, unii primari sau parlamentari au contribuit la ridicarea sau restaurarea bisericilor. In schimbul donatiilor, care nu au fost intotdeauna din banii lor, si-au pus chipurile pe peretii lacaselor de cult. Asa ca acum sunt intr-o companie celesta, alaturi de sfinti. De sute de ani, domnitorii, aristocratii si negustorii tarilor romane au ctitorit, cu bani proprii, biserici, scoli si spitale. Astazi insa, ideologia lor filantropica este patata de politicienii populisti, avizi de imagine electorala. Printre sfinti, mucenici si mitropoliti, in zeci de biserici au aparut pictati pe pereti, in stofe scumpe, primari, deputati si senatori. "(Reporter: Credeti ca acesti primari, acesti parlamentari care ajung sa fie pictati pe Pronaosul bisericilor indeparteaza oarecum enoriasul de biserica?) Il indeparteaza in momentul in care face acest lucru ca un act politic, ca un gest prin care vrea sa castige audienta, public, electorat si asa mai departe", spune dr. Tanasia Vaietis, muzeograf Manastirea Stavropoleos, citat deDigi24.

Retinuti de DNA, achitati de instanta. Dosare instrumentate de acelasi procuror, desfiintate de judecatori.Retinuti, plimbati in catuse in fata camerelor de filmat, dar achitati de judecatori in final sau cu dosare trimise inapoi la procurori. Astfel de situatii, prin care au trecut sefi de institutii si chiar magistrati, nu mai sunt raritati in justitia romaneasca. Pentru toti cei implicati inseamna insa timp pierdut, bani risipiti si reputatii distruse. In vara anului 2014, avea sa izbucneasca scandalul energiei electrice scumpe. Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Claudiu Dumbraveanu, a iesit in catuse din sediul DNA. A fost acuzat ca a primit bani ca sa favorizeze ENEL, fapta care ar fi dus implicit la cresterea pretului la energie electrica. Recent, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv sa ii achite pe inculpatii din dosarul instrumentat de procuroarea Claudia Rosu, pe motiv ca fapta nu exista. O alta infrangere suferita de procuroarea DNA, Claudia Rosu, a fost in cazul fostului vicepresedinte al CSM, George Balan, si al cosilierului sau, Marcel Sampetru. Acestia au fost acuzati de furnizare de informatii nedestinate publicitatii. Au fost trimisi in judecata in 2013, ca un an mai tarziu sa fie achitati. Membrii CSM nu au asteptat sentinta, potrivitStirilor TVR