Marturii din infernul jihadist: "Sunt si membri ISIS din Romania".Din zonele controlate de jihadisti, printre care se afla si romani, au scapat in ultimele zile sute de civili irakieni. Inca paralizati de frica, refugiatii din tabara Zelikan abia gasesc puterea sa vorbeasca despre calvarul prin care au trecut. Marturiile celor scapati din infernul Statului Islamic (ISIS) sunt de-a dreptul cutremuratoare. Crampeie dintr-o viata traita cu teama ca in orice moment poti fi omorat, rapit sau torturat chiar si pentru un salut sau o privire gresita. Cei scapati in ultimele zile din satele si orasele inca sub controlul ISIS au trecut prin iad. In tabara Zelikan din nordul Irakului zilnic sosesc zeci de civili dinspre Mosul. Femei, copii si barbati. Tineri si batrani deopotriva, care cu ce-au apucat sa adune in graba fugii din calea urgiei Statului Islamic. Au privirile extenuate, sunt epuizati si poarta inca semnele Califatului pe ei. Barbatii au barba, femeile sunt acoperite din cap pana-n picioare, iar copii au privirea goala, ca si cum ar fi vazut moartea cu ochii. Vin in grupuri mici, cate trei-patru familii deodata, majoritatea din aceleasi sate. Initial, toti cei care vin dinspre zone controlate inca de ISIS sunt procesati de fortele kurde Peshmerga in apropiere de linia frontului. "Abia dupa ce primesc autorizatia din partea fortelor militare pot fi transferati in tabere de refugiati", sustine Rasheed Hussein, angajat al Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), relateazaAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ziua in care am aflat cum sunt romanii in realitate. Nicolas Holzapfel: "Din pacate, in presa britanica se spun lucruri complet nedrepte".Cum poate un referendum sa iti consemneze iesirea din Uniunea Europeana si, in acelasi timp, intrarea intr-o alta mare familie? Nicolas Holzapfel stie cel mai bine raspunsul la aceasta intrebare. In varsta de 34 de ani, Nicolas face parte din randul britanicilor care au votat, la referendumul din 24 iunie, pentru ramanerea Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Uniunea Europeana, dar si din cercul celor care nu au renuntat sa spere la o schimbare, dupa consemnarea rezultatului istoric. Schimbarea a venit la doar un click distanta. Nicolas s-a alaturat britanicilor care au fost adoptati de romani, prin intermediul campaniei "Romanians adopt Remainians", si, la scurt timp, a reusit si sa isi cunoasca personal noua "familie" din Romania, tara despre care nu stia foarte multe. "Am descoperit aplicatia pentru adoptie dupa ce un prieten a postat, pe pagina sa de Facebook, ca fusese adoptat. La randul meu, am folosit aplicatia si asa am ajuns la Mihaela. Ne-am trimis cereri de prietenie pe Facebook, la scurt timp dupa "adoptie", si am conversat putin prin intermediul comentariilor atasate la postarea despre adoptie. M-am amuzat tare cand am vazut, pe pagina ei de Facebook, ca anunta ca a adoptat un britanic si ca avea impresia, din cele vazute pe pagina mea, ca sunt actor. De fapt, joc in spectacole de teatru in timpul liber", a povestit, pentruGandul, Nicolas.

Ultimul tun al lui Sorin Oprescu. Afaceri controversate pe seama unor copii bolnavi.Peste 200 de milioane de lei a decis Primaria Capitalei sa aloce, in 2009, pentru construirea unui spital pentru copii cu aproape trei sute de paturi. Dupa sapte ani, proiectul are un bilant negru: constructia, gata in proportie de 80%, este sistata din 2015. Desi municipalitatea a platit cea mai mare parte din bani, sute de copii sunt privati de un tratament corespunzator. Singurul castigator - o firma detinuta de parteneri de afaceri ai fostului primar Sorin Oprescu. Pe 16 decembrie 2009, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis sa aloce 44,2 milioane euro pentru extinderea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu". Noua unitate urma sa aiba 278 de paturi, pe sapte etaje. Suprafata totala construita - 19.260 mp. De realizarea acestui proiect urma sa se ocupe Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), institutie aflata in subordinea CGMB. ASSMB, sub "patronajul" edilului Sorin Oprescu, a organizat in octombrie 2010 o licitatie pentru a contracta servicii de asistenta tehnica pentru extinderea si modernizarea spitalului. Singura oferta depusa a venit din partea asocierii formate din firmele -AECOM Ingenieria SRL si TECNIC Consulting Engineering Romania SRL, care au cerut aproximativ 5,8 milioane lei, fara TVA, pentru un contract de 48 de luni, informeazaRomania Libera.

Am intrebat bunici din Romania ce au visat sa le ofere nepotilor, dar n-au cum.Am fost crescut, ca multi alti romani, de bunici. Bunicul a fost singurul om din viata mea care mi-a dat o groaza de lucruri si nu m-a facut in niciun moment sa ma simt dator pentru ele. La 20 de ani vazusem aproape jumatate din Europa din economiile pe care le facuse din pensia lui. Cand a murit, bunica a scos dintr-un dulap un plic cu trei sute de dolari pe care i-a impartit familiei. Cand bunica ne-a impartit cei trei sute de dolari pusi deoparte de bunicul, am simtit ca mi se intoarce lumea cu susul in jos. In egoismul meu, nu-mi pusesem niciodata pana atunci problema ca din banii pe care mi-i dadea mie ar fi putut merge chiar el intr-o calatorie pe care si-ar fi dorit-o atat de mult. Nu mi-a spus-o niciodata, iar eu, din bula protectiva in care ma crescuse, nu mi-o imaginasem. M-am simtit norocos si iubit. Pentru ca intr-o tara ca Romania, unde o pensie medie ajunge la opt sute de lei, din care jumatate se duce la intretinere si restul pe medicamente, e aproape utopic sa-ti imaginezi ca bunicii tai pot trai decent, dupa o viata de munca. Nici nu mai vorbesc sa poata pune deoparte pentru cei dragi, arataVice.

De ce a refuzat Valonia acordul CETA. Luptele politice regionale si discursurile anti-globalizare, in contextul declinului industrial si agricol, au determinat regiunea belgiana Valonia sa blocheze tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), opozitie care in plus amplifica si diviziunile dintre flamanzi (vorbitori de olandeza) si valoni (francofoni) in interiorul Belgiei, explica marti agentia EFE intr-o analiza despre contextul si cauzele respingerii respectivului tratat de catre Valonia. Lideri politici din Flandra, regiunea majoritar flamanda ce ocupa jumatatea nordica a Belgiei, nu isi ascund iritarea fata de rolul jucat pe scena internationala de Valonia, regiunea care ocupa cealalta jumatate a tarii si este condusa de Partidul Socialist, formatiune ce nu este insa reprezentata in guvernul federal belgian. Critici la adrese socialistilor valoni au venit si din partea ministrului belgian de externe, Didier Reynders, care nu a ezitat sa spuna ca acordul CETA a fost acceptat de '27,6' state din Uniunea Europeana, afirmatie prin care a facut aluzie si la sprijinul primit de flamanzi din partea micii comunitati germanofone din estul Belgiei, informeazaStiripesurse.

Tu ce vrei de la Romania?/ Educatie eficienta, ca in vest.Daca scoala din Romania ne-a demonstrat, in repetate randuri, ca urca pe podium elevi olimpici, piata muncii aduna mii de someri absolventi. Au si tarile din Occident aceasta problema. Diferenta este ca autoritatile de acolo o gestioneaza mult mai bine decat cele de la noi. Nu de putine ori, invatamantul Romaniei a fost criticat pentru ca nu pregateste tinerii pentru a se integra pe piata muncii. O dovada e si numarul mare al celor care s-au stabilit in strainatate. Ce functioneaza in Marea Britanie mai bine decat la noi ne-a spus Andrei Ilies, fost student roman in Marea Britanie si, in prezent, angajat la o companie de transport aerian din Londra. Sistemul de invatamant romanesc este sistemul in care am invatat si in care m-am format timp de 15 ani. Nu as dori sa il critic pentru ca nu ar fi corect. As dori sa spun insa ce ar putea sa il faca mai eficient atat pentru Romania ca si stat, cat si pentru cetatean in sine. Din experienta mea ca si student in Marea Britanie am invatat ca lucrurile aici sunt mai practice in sensul in care universitatile incurajeaza tinerii sa urmeze internshipul inca din timpul facultatii, iar in unele cazuri ii obliga sa urmeze asa-numitele programe de "student placement" care sunt strategii de integrare pe piata muncii, puse la punct de universitati in colaborare cu statul britanic si cu companiile private, anuntaDigi24.

NATO nu renunta la dialogul cu Rusia.NATO continua sa isi extinda capacitatile in estul Europei. Simultan, activitati militare ruse in estul Mediteranei si aparitia unor nave de razboi rusesti in Marea Baltica sunt motive suplimentare de ingrijorare. Cea mai fierbinte tema la reuniunea NATO de miercuri s-a rezolvat de la sine: guvernul spaniol a anuntat ca portavionul rusesc Kuznetov si navele sale insotitoare si-au retras cererea de permisiune de alimentare in exclava spaniola Ceuta, urmand sa-si continue traseul stabilit. O solicitare de rutina a generat mari tensiuni politice si un test de unitate in randul partenerilor NATO, dupa ce problema a fost adusa in atentie la inceputul saptamanii de ziarul britanic "Telegraph" si de eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt. Partenerii NATO au exercitat in culise presiuni asupra Spaniei, sub motivatia ca aceste vase de razboi rusesti ar fi fost in drum spre Siria, unde ar fi urmat sa sprijine bombardarea orasului Alep. Madridul a solicitat prin urmare marti o "clarificare" din partea Rusiei, dupa cum a confirmat la Bruxelles purtatorul de cuvant al ministrului spaniol al Apararii, Diego Mazon Born. In reactie, Rusia a retras cererea de permisiune de alimentare, inaintata deja din septembrie, arataDeutsche Welle.