Comentariu DW: Minciuna ameninta Presedintia Moldovei. Au mai ramas 6 zile pana la turul decisiv al alegerilor din Moldova. Candidatul pro-moscovit incearca sa pluseze electoral in raport cu Maia Sandu, candidat comun al fortelor anti-oligarhice, prin minciuni crase. Inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din 30 octombrie, in ziua in care candidatul puterii Marian Lupu s-a retras din cursa, oligarhul Vlad Plahotniuc si-a anuntat sprijinul pentru Maia Sandu. In realitate, insa, din acel moment, intreaga masinarie propagandistica a oligarhului (care controleaza in totalitate puterea, momentan, in Republica Moldova), inclusiv activistii din teritoriu ai PD, au inceput sa lucreze pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon. La sfarsitul saptamanii trecute, mai multi jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova au atentionat asupra unor derapaje etice grave admise de unele medii de informare, cu acoperire nationala, care apartin controversatului oligarh. Postul cu cea mai vasta retea de distributie din cadrul holdingului sau a difuzat un reportaj manipulator al carui continut este fals integral, iar minciunile la care au recurs cei care l-au elaborat sunt usor de probat, potrivit Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Tolo.ro: Impotriva legii si a propriilor coduri etice, Sanofi-Zentiva, liderul pietei de medicamente din Romania, plateste de 6 ani un sef de spital public in Consiliul sau de Administratie! Sanofi este liderul industriei pharma din Europa si, de asemenea, numarul 1 in Romania. In Romania, sub numele Sanofi-Zentiva, corporatia achita, conform declaratiilor catre Ministerul Sanatatii, peste 1 milion de euro anual medicilor pentru congrese, sponsorizari si consultanta! Din 21 martie 2011, firma cu cartierul general in Gentilly, Franta, l-a angajat pe directorul de la "Ana Aslan", Gabriel Prada, in Consiliul de Administratie de la Bucuresti. Si, desi Legea Sanatatii prevedea ca Sanofi-Zentiva sa declare acest contract de 54.000 de lei pe an catre Ministerul Sanatatii, numele lui Prada nu apare in lista cu medicii platiti de companie. Cine se va da primul la o parte de pe punte: statul roman sau Sanofi-Zentiva?, citim pe blogul Tolo.ro.

Ziaristi instariti si ziaristi modesti vor sa devina parlamentari. Desi mai multe nume celebre, precum Denise Rifai, au refuzat sa candideze, in aceste alegeri s-au implicat si jurnalisti mai mult sau mai putin cunoscuti. Pe listele USR sunt mai multi jurnalisti, insa acestia au avut castiguri modice. In schimb, patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, are o avere impresionanta, insa cei mai multi bani au fost plasati in Evenimentul Zilei. Potrivit declaratiei de avere depuse de acesta, care candideaza pentru PMP in judetul Giurgiu, a imprumutat Editura Evenimentul Zilei si Capital cu peste 1,6 milioane de euro. Pe de alta parte, el are datorii de 2,3 milioane de euro. O suma de 1,9 milioane de euro a fost imprumutata de la compania Strategicom, la care Dan Andronic este actionar cu 30%, potrivit Romania libera.

Alegeri SUA 2016. Cat si pe cine mizeaza pariorii. Potrivit Betfair, cu sediul in Marea Britanie, care detine peste 70 de platforme de pariuri online dedicate alegerilor prezidentiale din Statele Unite, pariorii sai au pus la bataie pana duminica 130 de milioane de dolari pentru o victorie a lui Clinton sau a lui Donald Trump. Suma pariata creste de la ora la ora, urmand sa o intreaca pe cea de la referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana din 23 iunie, in valoare de 159 de milioane de dolari, noteaza Betfair. Si casa de pariuri Paddy Power, cu sediul in Irlanda, subliniaza ca scrutinul prezidential american de marti este pe cale sa devina cel mai pariat eveniment politic al sau, suma mizata ridicandu-se pana la 4,38 de milioane de dolari pana duminica. Ladbrokes, cu sediul in Marea Britanie, a raportat o suma de aproximativ cinci milioane de lire sterline, potrivit Adevarul.

Dezinfectantii adusi in locul celor de la Hexi Pharma dauneaza sanatatii! Furia contra dezinfectantilor de la Hexi Pharma nu a rezolvat problema infectiilor nosocomiale din spitale, ba din contra, a dat nastere unora noi. Evenimentul Zilei a intrat in posesia unei adrese pe care o face un spital din Romania catre Comisia de Supraveghere si Control a Infectiilor Nosocomiale, in care se cere inlocuirea noilor dezinfectanti, pentru ca au imbolnavit medici si pacienti deopotriva. Chirurgul Romeo Dumitrescu de la Spitalul Judetean Resita a fost printre primele "victime". "Noile solutii dezinfectante aduse dupa scandalul Hexi Pharma erau extrem de eficiente, dar si foarte 'agresive' fata de noi. Eu am facut arsuri pe maini si pe corp. Stiu de la colegii de pe alte sectii, cum ar fi Ginecologia, ca nu agreaza substantele noi, deoarece au observat ca intarzie vindecarea plagilor", a declarat, pentru EVZ, reputatul chirurg.

Arhivele anilor 1989 si 1990 ar trebui desecretizate. Adevarul despre asa-numita Revolutie din decembrie 1989 nu va putea fi scos la iveala fara sa existe in prealabil o larga vointa politica impartasita de toti cei care detin secrete de stat. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat luni la sediul CSM ca va cere declasificarea tuturor documentelor referitoare la eveninementele tragice din decembrie 1989: "Evident, toate documentele care pot sa aduca o contributie, toate documentele care au o contributie pentru a clarifica situatia de fapt la Revolutie trebuie declasificate". S-a remarcat insa imediat ca declasificarea nu tine de Parchet si ca priveste direct si in primul rand Serviciul Roman de Informatii in dubla sa calitate: de posesor al unor arhive relevante, dar si de "paznic" legal al tuturor secretelor de stat. Dar documente de prima importanta pentru ancheta declansata de parchetele militare se gasesc de asemenea la MapN, la Ministerul de Interne si la Ministerul de Justitie, care devin la randul lor actori importanti in aceasta ancheta, potrivit Deutsche Welle.

Preot ortodox roman despre avort: "Nu mai ucideti copii in pantece. Mai bine nasteti-i, botezati-i si apoi omorati-i". Un preot ortodox roman, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti, sustine pe contul personal de Facebook ca uciderea unui copil dupa botez este un pacat mai mic decat avortul. Preotul Matei Vulcanescu slujeste in cadrul Parohiei ortodoxe "Panaghia Odighitria" din localitate greceasca Pireu si-si exprima parerile pe contul personal de Facebook. Potrivit unei postari din fata de 7 noiembrie, preotul recomanda urmaritorilor din spatiul virtual: "Nu mai omorati copii in pantece pentru ca ii trimiteti in iad, mai bine nasteti-i, botezati-i si apoi omorati-i. E un pacat mai mic!", scrie Adevarul.