Romanii vor primi gratuit cardul european de sanatate din 1 ianuarie 2008, contravaloarea acestuia fiind platita din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit recomandarilor Uniunii Europene, a declarat dr. Vasile Ciurchea, presedintele institutiei.

Cardul european de sanatate a fost lansat la 1 ianuarie 2007, la eliberarea lui fiind formate cozi interminabile. Aproape 18.000 de carduri europene de sanatate au fost eliberate in acest an, majoritatea nefiind folosite, a mai spus Vasile Ciurchea. Din august un astfel de document il costa pe solicitant 4,39 lei.

In Bucuresti au fost eliberate, pana la sfarsitul lunii noiembrie, aproape 15.000 de carduri europene de sanatate, a adaugat Vasile Ciurchea. Cardul european de sanatate are valabilitate sase luni si permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenta in alte state fara sa mai fie nevoie de incheierea unei asigurari private de sanatate.

In baza acestuia, romanii vor beneficia de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate. De card pot beneficia, la cerere, doar cei care si-au achitat la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Totodata, cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru probleme de sanatate preexistente calatoriei.

Integral in Gandul