Conflictul de uzura dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu se va accentua anul viitor pe fondul alegerilor locale si generale si al adversitatilor tot mai pronuntate dintre liberali si democrati.

Analistii politici se asteapta la campanii electorale negative, violente de limbaj si gesturi populiste, in vreme ce economistii estimeaza mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si scumpiri ale creditelor.

Agitatia de pe scena politica s-ar putea transfera astfel si in economie, cu atat mai mult cu cat unii specialisti se asteapta ca pomana electorala sa continue, iar salariile bugetarilor sa creasca. Daca pensiile si salariile se vor mari, deficitul fiscal va depasi 3% din PIB, ceea ce va pune Romania in conflict cu UE.

Anul viitor va fi un an complicat pentru economie.

2008 va fi un an complicat pentru economia romaneasca, spun analistii, care estimeaza un debut marcat de mariri de preturi, deprecieri ale monedei nationale si posibile scumpiri ale creditelor.

Perspectivele de imbunatatire a situatiei, prognozate a avea loc in a doua jumatate a anului, vor fi cenzurate de evolutiile pietei financiare internationale, care nu a digerat inca efectele negative ale crizei creditelor cu grad mare de risc din piata americana, si de populismul asociat anului electoral.

Economistii avertizeaza ca marile dezechilibre ale economiei ar putea aparea pe fondul presiunilor sociale pentru mariri de salarii in sistemul de stat, ce ar putea fi acceptate de politicienii implicati in procesul electoral.

Cu un deficit de 20 miliarde de euro, Romania nu poate sa se astepte decat la presiuni inflationiste si la o cadere a leului", avertizeaza analistul economic Ilie serbanescu. Bursa va debuta, probabil in ianuarie, cu listarea Erste Bank, prima aparitie a unei companii straine, si ramane partea luminoasa a economiei in 2008.

Totusi, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), piata financiara romanasca va fi marcata de evolutia pietei internationale, pentru ca este din in ce mai corelata cu acestea. "2008 va fi un an cu listari de noi companii, cu volume de tranzactionare mai mari.

E un an alectoral, dar cred ca directivele europene vor fi mai puternice decat tendintele naturale de populism", spune Farmache.

In esenta, spune analistul economic Liviu Voinea, inflatia va urca in prima jumatate a anului, leul nu se va aprecia, salariile ar putea creste si, in functie de prelungirea crizei internationale, creditele s-ar putea scumpi.

Urmeaza conflicte si campanii electorale violente.

Previziunile analistilor in ceea ce priveste activitatea si scena politica din Romania pentru anul viitor sunt pesimiste. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, este sceptic in ceea ce priveste prezenta la urne in cadrul alegerilor de anul viitor: "Ma astept ca prima parte a anului sa fie foarte agitata, de campanie negativa si violenta de limbaj. Cu toate eforturile partidelor de a capta electorat, se va inregistra un efect pervers, in sensul prezentei scazute la vot".

Sansele de "redresare" a clasei politice in anul viitor sunt minime si pentru profesorul Catalin Avramescu. Conform previziunilor sale, cetatenii au depasit stadiul anilor ’90, cand ascultau orbeste de sfaturile liderilor politici.

Integral in Romania libera