Obama, turneu de adio prin Europa tematoare de "efectul Trump". Presedintele american Barack Obama calatoreste, luni, in Grecia si Germania, intr-o vizita oficiala finala, in care ii revine datorita de a-i linisti pe europenii ingrijorati cu privire la "omul nepotrivit pentru presedintie": Donald Trump, scrie EurActic.com. Ironia este cruda: in numele unei tranzitii pasnice, presedintele american, care a denuntat actele miliardarului republican din timpul recentei campanii prezidentiale si despre care el insusi a avertizat ca este nepotrivit pentru presedintie trebuie sa faca acum tot posibilul pentru a-i linisti pe omologii sai europeni cu privire la viitorul democratiei americane sub presedintele Trump, citeaza EurActiv.ro. "Will Austrian presidential election be hit by the 'Trump effect'?", este un alt articol pe care-l recomandam din EurActiv.com.

ActualitateFoto: Colaj foto

EuObserver.com: "How the EU can deal with Trump". Fraser Cameron analizeaza intr-un editorial care a fost reactia liderilor UE la alegerea lui Trump si daca acestia au gasit o cale de a lucra cu noul presedinte american. Fraser scrie ca liderii europeni nu au crezut in posibilitatea ca un "novice" sa castige cursa pentru Casa Alba si ca nu au depasit socul rezultatului incercand sa afle cat mai multe date din ultimul turneul european al lui Obama. Recomandam si editorilaul lui Pieter Cleppe, "How Holland's 'mini-Brexit' is about to be ignored", inc are se reia discutia asupra votului Olandei asupra Tratatului UE-Ucraina si eventualul pericol care decurge din acest vot.

Presa rusa, despre protestul de la Chisinau: E straniu sa auzim lozinci unioniste la monumentul lui Stefan cel Mare, cel care a dat foc Bucurestiului. Corespondentul postului de televiziune Rossia24 la Chisinau, Irina Kuksenkova, a declarat urmatoarele: "Toate lozincile exprimate de protestatari sunt populiste, deoarece alegerile au fost declarate valabile. Oamenii au fost chemati la protest prin intermediul retelelor de socializare. In rezultat, in centrul Chisinaului s-au adunat cateva sute de oameni. S-a aruncat in fata faptul ca ei erau tineri, studenti de la universitate sau colegiu. Era evident ca pancardele cu lozinci, cineva le-a inmanat. Actiunea lor iti crea impresia ca este inconstient facuta, pentru asta studentii au fost eliberati de la orele de studii. Mai straniu era sa auzim lozinci unioniste despre unirea cu Romania la monumentul lui Stefan cel Mare, cel care nu o data a dat foc Bucurestiului. Tot azi s-a constatat ca pentru participarea la acet protest, tinerii au primit fiecare cate 200 de lei, adica 10 dolari americani. Acesta este pretul protestului sustinatorilor Maiei Sandu", potrivit Adevarul.ro.

Ziarul Pravda proclama: "Chisinaul este al nostru!". Alegeri cu miros de vodca peste Prut. Cele mai importante publicatii si portaluri de stiri din Federatia Rusa au comentat in primele pagini alegerile prezidentiale din Republica Moldova si victoria pro-rusului Igor Dodon. Nu si-au camuflat nici macar in titlu bucuria castigului candidatului pro-rus. Pravda (facsimil) a scris: "Chisinaul e al nostru: Presedintele Republicii Moldova este pro-rusul Igor Dodon. Contracandidatul lui ameninta cu proteste in masa! Pro-europeana Maia Sandu a declarat ca nu recunoaste rezultatele alegerilor", scrie EVZ.ro.

Dosarul EADS a fost clasat de procurorii germani, din lipsa de probe. Procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de coruptie in legatura cu contractul de securizare a frontierelor Romaniei, cunoscut ca "Dosarul EADS", au inchis cercetarile, in lipsa unor probe care sa duca la inculparea cuiva. "Dosarul a fost inchis in 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetarile au fost oprite din cauza ca presupusele fapte de coruptie nu au putut fi dovedite, nu au fost gasite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoana sub acuzare", a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, sefa procurorilor specializati in investigatii economice din landul Bavaria, potrivit EurActiv.ro.

Un martor cheie din dosarul Sova-Ponta dezvaluie o situatie scandaloasa. Politistii lui Oprea terorizeaza un cuplu de martori esentiali pentru Directia Nationala Anticoruptie. Din prostie, incompetenta, rea-credinta sau toate la un loc, Politia terorizeaza fizic si psihic un cuplu de martori esentiali pentru Directia Nationala Anticoruptie. Culmea absurdului, rolul oficial al politistilor este sa-i protejeze pe cei doi, considerati "martori amenintati" de catre procurori. In ciuda faptului ca inclusiv Corpul de Control al Politiei Romane a confirmat abuzurile, politistii "protectori" continua hartuirea. "Romania libera" l-a intervievat pe martorul principal, Alin Brincus, "protejat" prin teroare zilnica de catre politisti de 15 luni incoace.

Reactia de bucurie pe care o aveau politistii spagari din Biroul Rutier Piatra Neamt la vederea mitei: "Ce-ai facut, mai nene, ma?". Ori de cate ori primeau mita de la soferii care incalcau regulile de circulatie, politistii de la Biroul Rutier Piatra Neamt il imitau perfect pe controversatul afacerist Andrei Versace, autointitulat "Regele fitelor". "Ce-ai facut, mai nene, ma?"/ "Ia hai, ma nene ma, sa mergem" isi spuneau satisfacuti politistii la fiecare spaga primita. Detaliile apar in dosarul in care seful Biroului Rutier Piatra Neamt, Viorel Andronic, si alti sase subordonati de-ai sai au fost arestati de judecatorii Curtii de Apel Bacau pentru luare de mita si fals intelectual. Politistii nu stiau ca procurorii DNA au montat o camera de supraveghere audio-video in autoturismul Logan cu care acestia mergeau pe teren. Practic, asa au aflat anchetatorii cum primeau si imparteau mita agentii de circulatie din Piatra Neamt, scrie Adevarul.ro.