Titanic de Romania. 37 de ani de la naufragiul super-petrolierului Independenta."Independenta" a fost cel mai mare supertanc petrolier romanesc si a fost construit in 1977 la Santierul naval Constanta. Pe 15 noiembrie 1979 a naufragiat, arzand, langa Istanbul Cu un deplasament de 150.000 tdw, Independenta a fost primul petrolier din aceasta serie si clasa si era cea mai mare nava construita vreodata in Romania, fiind considerata nava amiral a flotei comerciale romanesti. Ulterior, a mai avut nave-surori, tot cu destin trist, cum ar fi Libertatea - lovita de cheu in portul Constanta si inutilizabila ani si ani de zile, Unirea - rupta in doua la Cap Caliacra si Biruinta - nava lui Basescu, ajunsa rafinarie plutitoare in Africa. Ceremonialul de botez al navei a avut loc pe data de 27 mai 1977, in prezenta lui Nicolae si Elena Ceausescu, noteazaEVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Didi Prodan a murit cu un of la inima! Tradat de Iordanescu, s-a simtit parasit de colegii de generatie in lupta cu federatia. "Niciodata n-o sa-l iert pe Burleanu, ca mi-a luat din cont banii de facultate ai fetei!". Daniel Prodan (44 de ani) a fost cel mai mare adversar al actualei conduceri de la Federatia Romana de Fotbal! Tip vesel, care iubea viata, satmareanul a murit cu gandul ca o nedreptate fara margini i s-a facut, atunci cand a fost dat afara de la "Casa Fotbalului", in 2014. "Daca traia mama si m-as fi dus acasa, cum sa-i fi spus eu ca m-au dat afara de la federatie? Ea, care stia ca fiul ei nu a gresit cu nimic fata de nimeni?", povestea Didi celor apropiati. Dupa ce a fost alungat de la FRF, Prodan a continuat lupta cu cei pe care ii numea securisti si "gropari" ai fotbalului romanesc. Nu a simtit ca are colegii de generatie alaturi si s-a simtit izolat, abandonat. Nu-l mai inghitea deloc pe Anghel Iordanescu, tradatorul Generatiei de Aur, potrivit Libertatea.ro.

Brexit, efecte: Cetatenii britanici vor da date suplimentare atunci cand vor calatori in UE.Dupa Brexit, cetatenii americani si cei britanici vor fi printre milioanele de calatori ale caror detalii personale vor fi colectate pentru a depista amenintari de securitate. Orice calatori fara viza care doresc sa calatoreasca fara pasaport vor trebui mai intai sa raspunda la mai mult de 20 de intrebari referitoare la educatie, loc de munca, precum si probleme legate de sanatate. Atat politia, cat si politistii de frontiera, vor avea acces la informatii europene de calatorie, informeazaeuobserver.com.

"Baiatul destept" Buzaianu, suspect de plagiat. Academia de Politie a girat inca un furt intelectual. In lucrarea de doctorat sustinuta in 2008, omul de afaceri cu interese in energie a militat pentru indurare fata de evazionistii fiscali folosind cuvinte "furate" de la alti autori. Evenimentul a avut loc sub ochii unor politisti de rang inalt, teza fiind redactata in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza". La opt ani dupa sustinerea tezei de doctorat, Energy Holding, firma prin care Bogdan Buzaianu a devenit celebru in lumea afacerilor, a fost calcata de politistii care au perchezitionat-o sub suspiciunea de evaziune fiscala. Cazul seamana cu cel al lui Dinel Staicu, afaceristul care a obtinut un doctorat in "economie subterana", ulterior fiind condamnat pentru infractiuni economice, relateazaRomania Libera.

A cedat Churchill in fata URSS? Raspunsul stranepotului fostului premier britanic. Intr-un interviu acordat pentruDigi 24, Randolph Churchill este stranepotul lui Winston Churchill si a vorbit in exclusivitate pentru Pasaport Diplomatic despre mostenirea pe care strabunicul sau a lasat-o lumii. "Strabunicul meu a suferit foarte mult cand la sfarsitul razboiului dintr-o data, in spatele zidului, toate statele minunate, libere din Europa pur si simplu au disparut".

DNA ancheteaza infiintarea unei scoli. Infiintarea la Targu-Mures a unui liceu cu predare in limba maghiara face obiectul unei anchete a DNA. O ancheta ciudata, care a provocat manifestatii de protest in mai multe orase din Transilvania. La Targu-Mures s-a reaprins un conflict vechi legat de scolile cu predare in limba maghiara. Anul trecut, in urma unei hotarari a Consiliului local, s-a infiintat un liceu teologic romano-catolic in aceeasi cladire in care functionase pana atunci liceul mixt romano-maghiar, "Unirea". La prima vedere, liceul mixt era un succes, dar, in realitate, ungurii au cautat mereu sa reinfiinteze o scoala cu predare exclusiva in limba maghiara, dupa modelul aceleia care functionase inca din anul 1907, scrieDeutsche Welle.

Sarcofag nou pentru reactorul 4 de la Cernobil. Cea mai mare structura mobila construita vreodata de om este deplasata acum peste reactorul 4 de la Cernobil pentru a inlocui primul sarcofag, care a fost ridicat in graba dupa catastrofa nucleara din aprilie 1986. Deplasarea noii incinte de protectie a inceput luni si va dura pana la sfarsitul lui noiembrie. "Unul dintre cele mai ambitioase proiecte din istoria ingineriei civile trece printr-o etapa majora", s-a felicitat, cu aceasta ocazie, constructorul Novarka, un consortiu format din societatile franceze Bouygues si Vinci. Conceput in forma de cupola si ridicat pe structura metalica, noul sarcofag este destinat sa preintampine o noua catastrofa nucleara in urmatorii 100 de ani, arataAdevarul.