Iata postarea lui Mihai Sora din data de 26 noimebrie care l-a enervat pe Adrian Papahagi care o considera nepotrivita:

DisputaFoto: captura facebook

"Despre morti ... numai de bine !

(Cel putin asa spune vorba populara.)

Stau si ma gandesc cam ce s-ar putea spune de bine despre Fidel Castro. Am gasit trei lucruri (poate ca mai sunt si altele, dar de acestea sunt sigur):

1. Avea un prenume frumos. "Fidel" vine din latinescul "fides" si trimite la credinta.

2. Desi situatia nu era tocmai simpla in familia Castro, iar baietelul Fidel a fost, ani la rand, un baietel ilegitim, parintii lui au hotarat ca el ar trebui, totusi, botezat: si l-au botezat la varsta de noua ani (ceea ce, pana la urma, nu a contat prea mult, iar micutul Fidel nu a devenit neaparat crestinul, iubitorul de semeni, adultul responsabil Fidel).

3. In anii '50, si-a dat doctoratul in drept: un doctorat de-adevaratelea, cum se facea pe vremuri (lucru pe care l-ar fi putut invata si fostul nostru premier de la seful cubanez).

Dragii mei,

la disparitia tovarasului Fidel Castro, ma grabesc sa-l reascult pe Domnul Compay Segundo.

Ceea ce va doresc si dumneavoastra."

A urmat replica acida a academicianului:

"Analfabetul functional loveste din nou!

De data aceasta, are studii la Sorbona si spume la gura (cele din urma prevaland asupra celor dintai).

Dragii mei,

nu sunt un admirator al lui Fidel Castro (Doamne, fereste!).

Sper ca au mai ramas si oameni care pricep o snoava si n-au nevoie doar de propozitii rudimentare sau de injuratura groasa pentru a intelege talcul unui mesaj. Exista si alte patiserii (decat spuma la gura) pentru a consemna disparitia unui dictator.

Acestea fiind scrise .. negru pe alb, de catre mine, Mihai Sora cel de 100 (o suta) de ani , va doresc o duminica senina si

chan chan "

In disputa intervine si sotia filozofului Luiza Palanciuc- Sora care face si ea cateva precizari: "Nu as fi intervenit aici (pentru ca nu ma intereseaza duhorile calomniatoare, nici emitatorii lor), insa o fac pentru ca am observat ca va aplauda oameni despre care credeam ca au mai multa minte (si un oarecare respect pentru Mihai Sora). O lectura atenta a paginii lui Mihai Sora, de-a lungul anilor, v-ar fi ferit de aceasta marlanie. Ati fi putut observa ca, pe pagina lui Mihai Sora, se afla chiar Mihai Sora: fie sub forma unor inregistrari video, fie in fotografii, fie in scris. Sunt filme si fotografii in care apare chiar el, nu vreo sosie de-a lui, dupa cum tot ce este scris reprezinta riguroasa transcriere a insemnarilor pe care le face zilnic, legate sau nu de actualitate: riguroasa transcriere a unor manuscrise.", scrie romaniacurata.ro.

Papahagi revine si continua atacurile la adresa familiei Sora: "Doamna Palanciuc-Sora, nu ocupati nici dumneavoastra, nici ilustrul dumneavoastra sot un piedestal care sa va fereasca de critica, iar aceasta poate fi formulata si altfel decat solemn. Cand scrii prostii pe Facebook poti primi chiar si replici mai glumete. Am reactionat la o postare pe care am gasit-o incompatibila cu anticomunismul intransigent pe care i-l cunosteam, si pe care continuu sa o gasesc nedemna".

Disputa a continuat in aceeasi nota jenanta, academicianul care tocmai a implinit 100 de ani fiind in continuare jignit de Papahagi. Pana si criticul Alex Stefanescu i-a atras atentia lui Papahagi ca se comporta "ca ultimul derbedeu de pe strada".

"Rau faceti, domnule Adrian Papahagi, ca sunteti nepoliticos cu Luiza Palanciuc-Sora. In afara de faptul ca savarsiti o nedreptate flagranta, gestul dv. va face sa semanati, fie si numai o clipa, cu ultimul derbedeu de pe strada".