America reala nu e ca in filme. Sa dam timpul un deceniu, inapoi...Am petrecut un an in Statele Unite, in 2005, ca student, aproape de granita cu Mexic, la cateva zeci de kilometri de zidul care desparte El Paso (Texas) de Juarez. De acolo porneste gardul dintre Mexic si SUA. N-am scris niciodata un text despre sederea mea acolo, desi impresiile unui european despre cea mai tare tara din lume sunt extrem de puternice dupa o astfel de experienta. Am avut ocazia sa cutreier satele aflate de o parte si de alta a granitei dintre SUA si Mexic, alaturi de o echipa a PBS (televiziunea publica americana) intr-o perioada in care nu se vorbea de un zid ci de un gard. O rezolutie privind acest proiect a fost votata de Senatul SUA in 2006, astazi gardul exista, dar nu este continuu. Are aproape o mie de kilometri, iar Statele Unite au cheltuit deja pentru el aproape 1,7 miliarde de dolari. Donald Trump vrea sa il extinda la peste trei mii si sa il faca nu gard, ci un zid impenetrabil. Costul unei astfel de constructii ar depasi probabil bugetul Romaniei pe un an, scrieBiziDay.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Biblioteca Nationala a interzis accesul la tezele de doctorat. "Calcul gresit, pot fi studiate in continuare".Biblioteca Nationala a Romaniei a interzis accesul publicului la consultarea tezelor de doctorat care fac parte din Depozitul Legal al institutiei. Emilia Sercan, jurnalista care a dezvaluit plagierea doctoratelor de catre grupul Gabriel Oprea, arata ca analiza doctoratelor poate fi continuata. Ileana Serbanescu, responsabila a Depozitului Legal al Bibliotecii Nationale a interzis accesul public la tezele de doctorat din propria institutie. Motivul fiind ca Legea Depozitului Legal 111/1995 impune ca doctoratele sa fie clasificate in depozitul legal intangibil. Sigura solutie propusa este digitalizarea lucrarii dar acest lucru se face in limitele resurselor. Acuzati de plagiat sunt, printre altii, fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, primarul Sectorului 3 Robert Negoita, fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Toba, primarul orasului Voluntari Florentin Pandele si procurorul general adjunct al Parchetului Bogdan Licu, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, noteazaGandul.

Dilema alegatorului roman: sa riste sau sa aleaga hotii consacrati.De 23 de ani de cand sunt ziarist, n-am pomenit asa o campanie in surdina. Ce-i drept, programe nu s-au dezbatut niciodata asiduu, dar actorii macar se atacau reciproc pe te miri ce false teme. In anul de gratie 2016, am atins culmea: nici programe, nici manipulari si nici acuzatii sforaitoare! "Nu vota! Sistemul vegheaza!" (precum FNI odinioara) e chintesenta nerostita a acestei campanii. De ce? Secretul lui Polichinelle. Pentru ca o prezenta masiva la vot ar dezavantaja PSD&satelitii, copilul politic al lui Basescu cu Udrea - PMP - si chiar si PNL, partide care, impreuna, personifica Sistemul. Sub aceste acronime si a altora azi disparute, cum ar fi UNPR, PRM, PP-DD, PUNR etc., s-au vanturat mercenarii Sistemului care si-au impartit Romania dupa bunul lor plac dupa 89, informeazaAdevarul.

Brexit, Trump si Francois Fillon. Francois Fillon ar putea invinge "Frontul National" la alegeri. Candidatul conservator, care intruchipeaza o alunecare spre dreapta in Franta, va fi un partener dificil pentru Germania si Europa, crede Barbara Wesel. Este uimitor ca formatiunea conservatoare nu a mizat mai devreme pe Francois Fillon. In actualul peisaj politic, el pare a fi cea mai buna optiune. Fostul premier pare a se potrivi cel mai bine posturii de candidat la presedintia Frantei. Social dar in acelasi timp conservator, catolic convins, critic al islamului, patriot cu accente nationaliste si adeptul reformelor economice neoliberale radicale. Francois Fillon nu are nevoie sa se lupte cu disperare pentru a se profila in dreapta spectrului politic, asa cum a incercat concurentul sau, Nicolas Sarkozy, relateazaDeutsche Welle.

Cel mai greu an din Primul Razboi Mondial.In Primul Razboi Mondial, incheiat in decembrie 1918 cu obtinerea Romaniei Mari, Armata Romana s-a confruntat cu rasturnari majore de situatie. Cel mai dificil an a fost 1916, la finalul caruia Romania pierduse jumatate din teritoriu, 250.000 de soldati, iar Regele, Guvernul si Parlamentul au fost fortati sa se retraga la Iasi. Trupele romanesti au trecut Carpatii in noaptea de 27 spre 28 august 1916. Au ocupat rapid Brasovul, Fagarasul si Miercurea Ciuc. Se aflau foarte aproape de Sibiu, cand intregul efectiv din Transilvania a primit ordin sa opreasca ofensiva. La Turtucaia, la sud de Dunare, armata romana fusese zdrobita pe 6 septembrie de armatele bulgaro-germane. Statul Major voia redresarea situatiei. Decizia s-a dovedit dezastruoasa. In Ardeal a inceput contra-ofensiva inamica, potrivitDigi24.

Conditiile nasoale din penitenciare ii scutesc pe detinutii romani de inchisoare. Ai tot auzit de aglomeratia insuportabila din penitenciarele romanesti, ba chiar vara trecuta a fost si o revolta a detinutilor din zece inchisori si chiar daca pana acum te-a lasat rece subiectul, iti spun ca ai sa-l tot vezi prin spatiul public. Si asta pentru ca Romania e considerata in Europa drept o tara care-si tortureaza puscariasii, iar presiunea sa schimbam ceva in sistemul penitenciar este atat de mare, incat pana si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a ajuns sa-i minta pe judecatorii de la CEDO ca va construi noi penitenciare, desi nu are bani pentru asta, pentru ca altfel riscam noi amenzi. Ca sa mai faca loc prin penitenciare, Guvernul a hotarat saptamana trecuta sa initieze un proiect de lege care ar putea sa te revolte, arataVice.