Este Francois Fillon candidatul preferat al lui Putin? Se spune ca politicianul francez conservator ar avea o stransa legatura cu Putin. Sa fie adevarat? DW a stat de vorba cu cativa experti. Expertii il descriu pe Fillon ca "apropiat Rusiei", punand legatura sa stransa cu Putin pe seama perioadei in care era premier, respectiv intre 2007 si 2012, cand calatorea des la Moscova si il intampina pe Putin la Paris. O perioada, in care s-au intensificat relatiile economice intre Franta si Rusia. Fillon a fost in 2011 in Germania, la inaugurarea conductei de gaz North Stream, un proiect in care este implicat si concernul francez Engie. Inainte de summit-ul NATO din 2008, Fillon s-a exprimat impotriva integrarii Georgiei si a Ucrainei in Alianta Nord-Atlantica, pentru a nu deranja Rusia. Dupa razboiul ruso-georgian, a pledat pentru un dialog cu Rusia, mentionand totusi ca Moscova a avut in Caucaz un comportament "poate oarecum brutal", scrie Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ce partide vor ca magistratii sa fie trasi la raspundere. Legea raspunderii magistratilor reprezinta o prioritate in programele de guvrnare pe Justitie ale PNL, ALDE, si PMP. Paradoxal, singurul partid care nu are in vedere sanctionarea materiala a magistratilor este PSD, al carui program de guvernare prevede doar o responsabilizare a judecatorilor. USR crede ca este nevoie de mai multa dezbatere pe marginea acestui subiect. In contextul alegerilor parlamentare, "Adevarul" a consultat programele de guvernare pe Justitie ale partidelor pentru a afla cum se raporteaza la legea raspunderii magistratilor. Invitat la Adevarul Live, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ponta si candidat al PSD Bucuresti pentru Senat, a explicat ca programul de guvernare pe Justitie al PSD, de care s-a ocupat personal, nu prevede in paginile lui legea raspunderii magistratilor.

Analiza. Concursul national de traseism, etapa 2016. Cine sunt tradatorii politici care sunt primiti in toate partidele. ALDE si PMP sunt formatiunile care gazduiesc cei mai multi plimbareti care au sarit din partid in partid. Astfel de personaje se regasesc insa si pe listele PSD, si pe cele ale PNL, partid care, declarativ, dezavueaza acest gen de politicieni. Chiar si in USR se gasesc candidati cu un trecut politic mai incarcat. Mutarea parlamentarilor de la un partid la altul nu este sanctionata de nicio lege, dar este incurajata, in mod traditional, de formatiunile care isi maresc influenta prin racolari. Perdantii protesteaza degeaba. Numerosi candidati care au tradat de mai multe ori au obtinut locuri eligibile, potrivit unui ghid al alegatorului lansat de miscarea civica Initiativa Romania, potrivit Romania libera.

Administratia Prezidentiala plateste factura de curent electric pentru o vila din Sibiu. Administratia Prezidentiala cumpara energie electrica de un milion de euro pentru Palatul Cotroceni si pentru o vila din Sibiu, situata pe strada Spartacus, in apropiere de prima casa cumparata de seful statului, locuinta pozitionata pe strada Balea. Contractul ce va fi semnat de Administratia Prezidentiala are o valabilitate de patru ani, ceea ce inseamna ca vila, situata pe strada Spartacus nr. 9, in apropiere de prima casa a presedintelui Romaniei, va beneficia de energie electrica platita de la buget si dupa ce Iohannis nu va mai detine functia de sef de stat, potrivit EVZ.

Interviu DW cu Igor Dodon: Cred ca nu ar trebui sa existe armate in general - nici in Transnistria, nici in Moldova. Igor Dodon, presedintele ales al Republicii Moldova, a oferit un interviu pentru DW in care a vorbit despre planurile pe care le are in domeniul politicii externe si interne. DW: Presa, atat cea occidentala, cat si cea locala, chiar si presa rusa va considera un politician pro-rus. De ce? Igor Dodon: Probabil de aceea ca am avut numeroase intalniri cu conducerea Federatiei Ruse si conduc un partid de stanga... Adevarat, noi avem multe probleme pe care trebuie sa le solutionam impreuna cu Rusia. Dar, cu toate acestea, eu nu sunt nici pro-rus si nici prooccidental, ci pro-Moldova. Sunt adeptul statalitatii noastre. Consider ca cel mai important este sa aparam interesele propriei tari. Oponentii mei politici sunt cei care incearca din rasputeri sa induca in randul maselor ideea ca as fi un politician pro-rus, dar acesta nu e decat un mit....

Cutremur in sistemul medical. Cum functiona Caracatita de la Spitalul Floreasca. La un an de la tragedia din Colectiv, in urma careia 64 de tineri au murit si alti peste 100 au suferit rani grave, incep sa apara si primele acuzatii oficiale in randul sefilor de spitale care nu au gestionat corespunzator tratamentul ranitilor. De departe, cele mai multe semne de intrebare au fost ridicate, inca de la bun inceput, cu privire la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unitate medicala care, la data tragediei, se laudase de trei ori ca a inaugurat sectia de Mari Arsi, condusa de profesorul Ioan Lascar. Practic, insa, unitatea nu a fost folosita pentru victimele incendiului din Colectiv, pe motiv ca aparatura era nefunctionala si personalul insuficient. Ulterior, in urma unor controale dispuse de Ministerul Sanatatii, s-a ajuns la concluzia ca barocamera, cel mai scump echipament de pe celebra sectie, nu era utila pentru tratarea arsurilor, ci pentru terapii anti-imbatranire, scrie Adevarul.