Demisia lui Michael Flynn, consilierul de securitate nationala al Presedintelui Statelor Unite, reprezinta primul mare cutremur in administratia Trump. Presa americana trateaza pe larg subiectul, abordarea mergand de la negarea capacitatii administratiei Trump in a guverna si proteja Statele Unite, pana la ingrijorari privin "alunecarea" catre un regim autoritar, unde drepturile omului sunt eliminate rand pe rand.

Michael FlynnFoto: dia.mil

Pentru oricine este cat de cat familiarizat cu sistemul politic american, este limpede ca pozitia de consilier de securitate nationala se afla in "epicentrul" procesului decizional al administratiei prezidentiale, ocupantul acestei functii fiind omul de totala incredere al presedintelui, o piesa grea din primul cerc al puterii de la Washington, practic locul unde se intretaie, se filtreaza si se proceseaza fluxurile de informatii esentiale care merg spre si dinspre Biroul Oval, precum si "creuzetul" directiilor majore de actiune in politica externa si de securitate a primei mari puteri a lumii, expica Valentin Naumescu intr-un articol pe Contributors.

FBI l-a audiat marti pe Flynn in legatura cu convorbirile sale cu ambasadorul rus, actuali si fosti oficiali fiind banuit ca a ascuns informatii importante. Audierea lui Flynn ridica miza scandalului si poate fi vorba chiar d eo punere sub acuzare a lui Flynn, explica The New York Times.

Editorialistul Frank Bruni scrie ca erorile lui Flynn erau previzibile, activitatea sa din trecut conducand la aceasta concluzie. Editorialistul NYT il acuza pe Trump ca face exces de zel privind verificarile extreme ale imigrantilor care intra in SUA, dar este orb la oamenii din propria administratie. "Trump e omul care te poate opti la granita pentru ca ai un Coran la tine, dar, daca esti un general terorist, care are halucinatii despre SUA in spatele fiecarei tufe, atunci Trump te va invita la Casa Alba".

Si David Brooks vorbeste in editorialul sau de pe NYT despre pasii pe care Administratia Trump sa-i faca ca sa reziste. Brooks scrie ca principalul pericol al acestu inceput de mandat plin de scandaluri prezinta semne ingrijoratoare ale tendintei catre un regim autoritar unde drepturile omul par a fi eliminate pe rand la fel ca in regimurile din Ungaria, Polonia, Venezuela sau Filipne. Brooks respinge insa ideea unor manifestari naziste in actuala administratie.

FoxNews declara: Sean Spicer, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale, afirma ca problemele de incredere au declanasat izgonirea lui Michael Flynn, din functia de Consilier al Securitatii Nationale. Prin inversunarea cu care Spicer apara gestionarea controversei de catre Trump, se minimalizeaza intrebarile care tin de legalitatea problemei.

Margaret Sullivan, editorialist Washington Post afirma ca este ciudat modul in care o presupusa minciuna a cauzat demiterea lui Flynn, in contextul in care asigurarile false pe care acestea i le-a dat vicepresedintelui Pence despre conversatiile pre-electorale cu Rusia au fost ceea ce l-au facut Consilierul Securitatii Nationale.

Cazul pe scurt:

Consilierul lui Donald Trump in materie de securitate Michael Flynn a discutat despre sanctiunile care vizeaza Moscova cu ambasadorul rus in Statele Unite in momentul in care Barack Obama era inca presedinte, contrar a ceea ce sustine acesta, dezvaluia vineri presa americana, citata de AFP. O lege americana (the Logan Act) interzice cetatenilor americani care nu dispun de atributii in acest sens sa negocieze cu guverne straine aflate in litigiu cu SUA. Nimeni nu a fost anchetat pe baza acestei legi, care dateaza din 1799.

Trump i-a cerut demisia iar Michael Flynn a demisionat luni seara. Generalul in retragere Keith Kellogg va ocupa interimar functia de consilier de securitate al presedintelui SUA.

In varsta de 58 de ani, Michael Flynn este cunoscut pentru atitudinea sa indulgenta fata de Rusia si pentru linia sa dura fata de extremismul islamic.

Conversatiile dintre Flynn - nominalizat pentru aceasta functie pe 18 noiembrie - si ambasadorul rus la Washington "au fost interpretate de inalti oficiali americani ca trimitand un mesaj nepotrivit si potential ilegal Kremlinului ca se poate astepta sa scape de sanctiuni", a scris recent cotidianul Washington Post.

Scandalurile in care a fost prinsa Administratia Trump:

  • "Faptele alternative". Informatiile anuntate de purtatorul de cuvant al Casei Albe Sean Spicer cu privire la multimea stransa la ceremonia de investire a lui Donald Trump, au fost "fapte alternative" pentru a contracara estimarile ce indicau o participare scazuta, a fost explicatia lui Kellyanne Conway, un consilier de top al noului presedinte american. Pe scurt, Sean Spicer a declarat ca, la ceremonia de investire a lui Trump, au fost cei mai multi oameni, dar pozele au aratat contrariul.
  • "Zidul lui Trump", costuri duble (21,6 miliarde de dolari). Pe langa controversa starnita, pretul estimat pentru o astfel de constructie este estimat la dublul sumei pe care o anunta Trump in campanie. mai mult, e clar ca Mexicul nu va plati pentru aceasta constructie,
  • Decretul privind imigratia. Acesta a fost blocat pana acum de Justitie starnind o adevarata revolta in SUA. Decretul anuntat vineri prevede controale intarite la frontiere, destinate sa stopeze intrarea eventuala a unor "teroristi islamisti radicali" si interzice accesul in SUA al cetatenilor a sapte tari cu majoritate musulmana. Aceasta interdictie, primita cu indignare in SUA si lumea intreaga, separa familii si submineaza interesul suveran al Washingtonului de a ramane un loc primitor pentru imigranti si refugiati.
  • Un consilier al lui Trump face reclame la produsele fiicei sale. Kellyanne Conway, consiliera apropiata a presedintelui american Donald Trump, a facut joi reclama produselor fiicei acestuia, Ivanka Trump. Chiar daca cazul nu pare unul grav sau foarte important a generat o adevarata dezbatere in SUA privind etica in afaceri si in administratia publica.
  • Propunerea lui Ted Malloch ca ambasador SUA la UE. Marile grupuri politice din Parlamentul European s-au pronuntat la inceputul lunii februarie impotriva numirii lui Ted Malloch ca ambasador al SUA pe langa Uniunea Europeana (UE), dupa declaratiile acestuia considerate la Bruxelles drept antieuropene. 'UE nu poate acredita pe cineva precum Malloch, care afirma ca euro va disparea, ca Brexitul este doar inceputul sfarsitului. Este imposibil sa colaboram cu o astfel de persoana', a apreciat Manfred Weber, liderul grupului popular din Parlamentul European.
  • Numirea lui Steve Mnuchin la conducerea Trezoreriei. Mnuchin, fost partener la puternica banca de afaceri Goldman Sachs (catre care Trump a aratat cu degetul in campanie), a fost implicat intr-un episod urat in 2008, in plina criza financiara, cand a cumparat la licitatie impreuna cu unii dintre partenerii sai de afaceri o banca falimentara din California, IndyMac, specializata in imprumuturi imobiliare cu grad mare de risc sau "subprime". Redenumita OneWest, institutia a obtinut repede beneficii cu pretul evacuarii tuturor proprietarilor aflati in incapacitate de plata.
  • Demisia lui Michael Flynn, consilierul de securitate nationala al Presedintelui Statelor Unite. Flynn a discutat despre sanctiunile care vizeaza Moscova cu ambasadorul rus in Statele Unite in momentul in care Barack Obama era inca presedinte, contrar legii "the Logan Act" care interzice cetatenilor americani care nu dispun de atributii in acest sens sa negocieze cu guverne straine aflate in litigiu cu SUA.