Traian Basescu a refuzat sa o numesca pe Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei deorece acesta are o imagine publica negativa, scrie Evenimentul Zilei. Seful statului si-a intemeit decizia pe anumite prevederi pe care le-a utilizat si atunci cand a refuzat numirea lui Cioroianu, reaminteste Cotidianul. Liberalii califica drept un abuz atititudinea lui Basescu si declara ca o sustin in continuarea pe Norica Nicolai pentru acesta functie, informeaza Romania Libera. Potrivit ziarului Gandul, doar Curtea Constitutionala ar putea rezolva acest nou conflict intre cele doua palate.

Basescu vrea un independent din punct de vedere politic

Pentru respingerea propunerii facute de Tariceanu pe 17 decembrie, Basescu invoca prevederile hotararii date de Curtea Constitutionala in cazul lui Adrian Cioroianu.

Pe 5 aprilie 2007, judecatorii au stabilit ca seful statului „nu are drept de veto in privinta validarii unui ministru, dar poate cere premierului sa renunte la propunerea facuta daca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al guvernului”.

Dincolo de observatiile permise de Curte, Basescu vine insa si cu o sugestie: „Un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic”.

Cu numai o seara inainte, intr-un interviu la TVR, Nicolai incerca sa-l imbie pe Basescu cu semnale ca nu intentioneaza sa fie un nou Chiuariu. Ea a evitat sa comenteze motivele pentru care Basescu a intarziat cu semnarea decretului si a asigurat ca daca va prelua portofoliul Justitiei nu va cere demisii, nu se va lasa influentata de premierul Tariceanu si nici nu va milita pentru desfiintarea DNA.

Evenimentul Zilei

Precedent

Seful statului a mai precizat ca a respins candidatura,bazindu-se pe prevederile Constitutiei si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007, care se refera la refuzul sefului statului de a-l desemna pe Adrian Cioroianu in fruntea Ministerului de Externe.

Decizia CCR in cazul Adrian Cioroianu arata ca presedintele are dreptul de a solicita o noua nomanalizare, in cazul in care considera necorespunzator un candidat pentru postul de ministru, dar ca presedintele nu are, cu toate acestea, drept de veto.

In replica de la Palatul Victoria s-a transmis, aseara, ca textul scrisorii este analizat de catre juristii Guvernului, iar un raspuns va fi dat in cursul zilei de miercuri.

Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat aseara, la Realitatea TV, ca partidul sau “nu renunta la nomanalizarea doamnei Norica Nicolai ca ministru al Justitiei”.

Cotidianul

PNL isi mentine optiunea

Intr-o interventie la Realitatea TV, vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca partidul sau isi mentine optiunea facuta pentru portofoliul Justitiei. "Atributiile presedintelui in aceste cazuri asu fost stabilite in astfel de cazuri de catre Curtea Constitutionala - vedeti precedentul Cioroianu", a spus Antonescu, referindu-se la intarzirea acceptarii nominalizarii ministrului de externe.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca refuzul presedintelui Basescu este analizat de catre juristii de la Palatul Victoria, premierul urmand sa dea miercuri un raspuns oficial.

Romania Libera

Soluţia – tot la Curtea Constituţională

În finalul scrisorii, Băsescu precizează că respingerea candidaturii a fost făcută pe baza Constituţiei României şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr.356/2007.” Plecând de la refuzul preşedintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu ca ministru de Externe, judecătorii constituţionali au stabilit că şeful statului poate solicita „motivat” premierului să facă o altă propunere pentru conducerea unui minister. Aceeaşi decizie stabileşte, însă, clar că preşedintele nu are drept de veto în această chestiune.

Probabil că şi şeful statului ştie bine acest lucru, mai ales că, în mai 2007, a fost nevoit să semneze decretul de numire în funcţie a lui Cioroianu, după decizia Curţii.

Este de aşteptat ca liberalii să invoce acest precedent, Băsescu să simuleze că nu înţelege şi să se ajungă, din nou, la Curtea Constituţională, chiar dacă acest lucru va lua timp şi MJ va ajunge să fie condus de un interimar.

Gandul