Firma Luxten Lighting Company SA, care asigura iluminatul public al Capitalei si furnizeaza energie pentru regia bucuresteana de transport, a încasat ilegal din banii publici aproape un milion de euro. Timp de doi ani de zile, în 2005 si 2006, firma lui Ion Pepenica a încasat de la RATB o „taxa de dezvoltare” care, cumulat, ajunge la aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Conducerea regiei a descoperit anul trecut smecheria si a cerut firmei Luxten sa dea banii înapoi. Surse din Primaria Capitalei spun însa ca reprezentantii firmei Luxten refuza sa returneze banii.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, se fereste sa dea prea multe declaratii în legatura cu acest subiect. El ne-a spus ca regia va avea saptamana viitoare o sedinta a Consiliului de Administratie, unde se va decide ce trebuie facut pentru recuperarea pagubei, dar mai ales se va stabili daca „legea este interpretata corect” si, deci, care este suma exacta ce trebuie recuperata. si Primaria Capitalei a constatat ca Luxten a bagat prea mult botul în „butoiul cu miere” al RATB, dar si Curtea de Conturi, dupa cum ne-au precizat surse municipale.

Luxten a încheiat, în anul 2001, un contract pentru furnizarea de energie electrica, timp de doi ani, Regiei de transport Bucuresti, documentul putand fi prelungit ulterior de parti. În contractul initial, Luxten a prins si o „taxa de dezvoltare”, care atunci era în vigoare. În anul 2004, legea s-a modificat si aceasta taxa a disparut. Totusi, prin actul aditional la contract, valabil în anul 2005, Luxten a mentinut o taxa de 6 la suta, scazandu-i valoarea initiala de 9 la suta. Conform legii noi, agentii economici care produceau sau transportau energie puteau constitui astfel de fonduri de dezvoltare, care nu erau impozitate, dar aceste fonduri nu puteau fi incluse în tariful de energie furnizata.

Fiica presedintelui Basescu a încasat bani frumosi de la Luxten

Întamplator sau nu, în aceeasi perioada, fiica presedintelui Traian Basescu, Ioana, încasa bani frumosi de la grupul de interese Luxten, fapt care îi da, probabil, atata curaj lui Ion Pepenica.

Asta, cu toate ca atat Ministerul Finantelor, cat si Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) confirma faptul ca Luxten nu poate include fondul de dezvoltare în tarif, ci poate – cel mult - constitui un fond în cadrul profitului, care sa fie deductibil, deci sa scape impozitarii.

Gandul