Zboruri gratuite pe cursele Tarom spre destinatii turistice ori zboruri interne gratuite pentru sotii, fiice sau prieteni. De toate acestea au beneficiat mai multi deputati in 2007. Pentru simplul motiv ca au fost foarte activi in cheltuirea banului public pentru zborurile interne in interes de serviciu.

Sistemul prin care banul public ajunge sa fie folosit pentru plimbari de placere cu avionul ale deputatului sau ale familiei acestuia este unul foarte simplu. in baza unui contract incheiat intre Camera Deputatilor si Tarom, orice deputat beneficiaza de transport gratuit intern pe orice cursa a companiei. Tarom, pe linga transportul aerian, mai ofera pasagerilor un serviciu numit „Smart Miles“, prin care fiecare client poate solicita un card de fidelitate.

Cu ajutorul acestor carduri, pasagerii acumuleaza un numar de mile, in functie de numarul de kilometri parcursi pe cursele Tarom, mile ce pot fi ulterior folosite pentru achizitionarea de bilete gratuite. si ca si cum asta nu ar fi suficient, posesorul cardului poate dispune de milele acumulate cum vrea muschiul lui de aero-pasager, putind achizitiona bilete chiar si pentru terti.

Pentru a putea achizitiona un bilet de avion in baza milelor acumulate, un pasager trebuie sa aiba destul de multe zboruri la activ. Cum, insa, zborurile deputatilor sint platite de Parlament, din bani publici deci, multi dintre ei nu au avut nici o problema in a efectua, lunar, zboruri de peste 1.000 de cocari.

Mila publica din mile, pentru neveste si copile

In cursul anului trecut, nu mai putin de 39 de deputati au reusit sa depaseasca media de 2.000 RON cheltuiti lunar (bani de la Parlament) pe zborurile de acasa la serviciu si retur. La aceste sume cheltuite, numarul de mile acumulate i-ar permite oricaruia sa efectueze cel putin doua-trei zboruri gratuite, cam pe oriunde prin lume. I-am sunat sa vedem cum le-au folosit.

Istvan Doloczki Erdei, deputat UDMR de Satu Mare, nu stie exact cite mile are, dar le-a folosit odata pentru un bilet de avion pina la Bucuresti. Pentru fiica sa. Deputatul PNL de Arad Titu Nicolae Gheorghiof nu stia nici cite mile are acumulate si nici ce poate face cu cardul. in schimb, ne-a declarat ca il va folosi pe viitor si chiar ne-a multumit ca l-am informat cu privire la beneficiile milelor. Slavomir Gvozdenovici, deputat de Timis si reprezentant al minoritatii sirbe din România, a folosit cardul de mai multe ori pentru a achizitiona bilete gratuite.

E drept, biletele erau pentru fiica Ivana, drept care nici nu stia cite mile mai are pe card. Miroslav Adrian Merka, deputat de Bihor, a folosit cardul pentru curse interne. Nu a vrut sa ne zica pentru cine, dar e clar ca nu pentru el, din moment ce oricum calatoreste gratuit pe cursele interne.

Claudiu Pop, deputat PSD de Bihor, a folosit cardul o singura data, pentru a lua un bilet moca sotiei, si habar nu are cite mile a acumulat. Social-democratul Vasile Puscas, de la Cluj, nu a folosit cardul, dar asta numai pentru ca nu a avut ocazia. il va folosi insa pe viitor, mai ales ca, din moment ce nu l-a utilizat inca, s-au adunat o sumedenie de mile.

Deputatul UDMR de Salaj Denes Seres a fost mai egoist si nu a folosit cardul pentru a lua bilete moca familiei. si-a luat doar el, anul trecut, un bilet pina la Salonic. Poate cel mai smecher dintre toti este Ovidiu Silaghi, deputat liberal de Satu Mare si fost europarlamentar, care are mile si de la zborurile externe, platite de Parlamentul European. si cum omul nu stie exact cite mile are, doar ca are multe, le-a consumat asa: „Cum am avut eu chef“.

Cu mila dumneavoastra, ultimul pe lista noastra e Vasile Soporan, deputat PSD de Cluj, care nu stie cite mile are si nici nu mai tine minte exact cum le-a consumat. Acestea fiind zise, le uram, plini de mila, si anul acesta, un zbor placut deputatilor. Normal, din Parlament, cu ocazia alegerilor.

alexandru.cristorian@catavencu.ro

Lista completa a parlamentarilor zburatori si sumele cheltuite, pe www.catavencu.ro