Summitul NATO de la Bucuresti, care se va desfasura in perioada 2-4 aprilie, este cel mai mare eveniment international gazduit vreodata de Romania. Sunt asteptati la Bucuresti toti sefii de stat sau de guvern din cele 26 de state membre, inclusiv presedintele SUA, George W. Bush, premierul britanic, Gordon Brown, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel.

Se vor mai afla la Bucuresti secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, sau presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, delegatii din cele 23 de state membre ale Parteneriatului pentru Pace, invitati din Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Afganistan si Iordania. Exista posibilitatea sa-si faca aparitia chiar si presedintele rus, Vladimir Putin. Cu alte cuvinte, aproape toti liderii lumii se vor afla pe parcursul celor doua zile la Bucuresti, in total 3.000 de membri ai delegatiilor oficiale si 3.500 de jurnalisti.

O asemenea aglomerare de lideri presupune masuri draconice de securitate, de care se ocupa un comandament coordonat de SPP, din care fac parte reprezentanti ai SRI, SIE, STS, Ministerului Apararii si Ministerului de Interne. Securitatea summitului este asistata logistic de NATO. Potrivit lui Victor Micula, secretar de stat in MAE, cu toate masurile de securitate, Bucurestiul nu va arata ca un oras sub asediu. Potrivit aceleiasi surse, MAE a propus ministerelor Educatiei si Muncii ca, in zilele summitului, sa fie acordate zile libere elevilor si bugetarilor. Pentru a decongestiona traficul in Bucuresti se studiaza chiar posibilitatea deschiderii mai devreme a sezonului estival.

Pentru buna desfasurare a summitului, organizatorii doresc sa inchirieze 290 de microbuze, 52 de autocare, 41 de autobuze si 44 de furgonete. Exista, de asemenea, oferte de sponsorizare din partea firmelor Mercedes, Ford, Audi si BMW pentru 490 de autoturisme. Summitul NATO este si o mare afacere. Pe langa transporturi, organizatorii vor trebui sa achizitioneze mobilier, computere si instalatii electronice pentru salile de presa, echipamente de birotica si telecomunicatii.

Romania libera