Incidentele cu arme de foc asa-zise nele­tale au ajuns ceva obisnuit in Romania. Folosite in jafuri, incaierari prin baruri, conflicte in trafic, pistoalele cu gloante de cauciuc sau bile au inceput sa produca victime. La inceputul anului 2007, doar in Bucuresti erau inregistrate oficial 16.000 de persoane care foloseau aproximativ 19.000 de pusti si pistoale „neletale”. La nivelul intregii tari, Politia avea in evidenta 35.859 de posesori ai unor asemenea arme. Si piata se dezvolta in continuare, mai ales ca „pistolarii” n-au nevoie de permis portarma. Astfel, pe internet au aparut oferte unice.

Un exemplu este puşca model Classic Army M15 XM177 E2, care arată exact ca o mitralieră de asalt a armatei americane. Trage gloanţe de cauciuc de 6 mm grosime, ce ies pe ţeavă cu viteza de 100 metri/secundă, costă 1.250 de lei, este disponibilă în consignaţii din România.

Nu îţi trebuie nici un fel de permis să deţii o asemenea armă şi să-ţi faci de cap cu ea. Arma poate fi letală, în anumite condiţii, după cum ne-a confirmat comisarul-şef Constantin Grumezescu, şeful serviciului Arme, Explo­zivi şi Substanţe Toxice din Poliţia Capitalei: „Dacă ase­menea arme sunt folosite de la mică distanţă sau lipite de corpul victimei, pot provoca inclusiv decesul“.

De altfel, tot o armă „neletală” a fost folosită la sinuciderea unui pictor, în Drumul Taberei. Avem şi recent cazul unei victime încă internate la Spitalul Bagdasar – asupra omului s-a tras cu un pistol cu bile de cauciuc, iar proiectilul i-a rupt două degete şi i-a scos un ochi”.

Grumezescu deplânge faptul că aceste arme se vând fără restricţii: „Noi am făcut o propunere legislativă pentru ca armele neletale să poată fi deţinute doar cu permis. Dar propunerea încă nu a fost adoptată de Guvern”.

O puşcă semiautomată, care trage cu gloanţe din plastic ce perforează un material semirezistent (ex: carcasă de Compact Disc) la distanţe de 30 de metri, costă... doar 80 de lei! Întrebat de un potenţial client, pe forumul site-ului la care şi-a postat anunţul de vânzare, dacă „pare o armă cât de cât realistică?”, vânzătorul a replicat: „Arma e foarte realistă, fiind testată pe nişte lucrători de poştă!”.

Un pistol Beretta, care „scuipă” gloanţe de cauciuc cu 130 de metri pe secundă, este cotat la doar 600 de lei. Se găsesc şi arme modificate artizanal, astfel încât efectul lor să fie mai puternic. Se vând şi arme de tragere cu gaz, pentru care „şmecherii” nu-ţi mai cer notificarea de la poliţie, deşi aceasta este obligatorie. Vrei armă cu notificare? Preţul este 200 ron. Vrei fără notificare? Plăteşti dublu – riscul asumat, satisfacţia garantată.

Am lăsat la final o discuţie pe care am găsit-o pe forumul unei licitaţii pentru un pistol cu aer comprimat Gamo V3, care trage cu bile de oţel, de calibrul 4,5 mm. „Explicămi şi mie ce face pistolu ăsta k vreau sa îmi iau şi io unu până în 5 min. deci e ca în filme? ai tras odată şi lai omorât? ms dacă îmi răspunzi” – întreabă un muşteriu pus pe fapte.

Comersantul e precaut, dar dă detalii hotărâtoare: „Pistoalele cu aer comprimat sunt încadrate ca arme neletale, deci teoretic nu ai putea omorî pe nimeni cu el. Dar practic e altă poveste, un foc tras de aproape şi într-o zona vitală poate deveni letal, după părerea mea. În orice caz, legal nu ai voie să îl foloseşti în scopuri de autoapărare, este un pistol de tir”.

Gandul