Europeana incepe sa ne urmareasca indeaproape din cauza extinderii spatiului Schengen, scrie ziarul bulgar Standart, citat de Rador. "Verificarile privind pregatirea Bulgariei si Romaniei pentru aderarea lor la spatiul Schengen au demarat", a anuntat ministrul sloven de externe, Dragutin Mate. Tara sa, care asigura presedintia rotativa a UE, a devenit parte a acordului la 1 ianuarie.

Mate nu a precizat cand va avea loc prima inspectie a Bruxelles-ului in Bulgaria, nici in ce domeniu va fi aceasta. In opinia sa insa, Sofia si Bucurestiul vor face parte din Schengen in 2011-2012.

Cuvintele sale dau nastere unor semne de intrebare, pentru ca Bulgaria si-a fixat obiectivul strategic ca granitele sale cu Europa sa cada cel tarziu in anul 2011, in timp ce Romania si-a stabilit "flegmatic" 2012, scrie Standart citat de Rador.

De aici rezulta ca ori bulgarii vor fi amanati cu un an, pana cand vor fi gata, ori vecinii d ela sud de Dunare vor trebui sa astepte Romania, pentru a intra impreuna. In caz contrar, s-ar putea ajunge la situatia in care cele doua "noi" din UE vor avea intre ele granita timp de 12 luni.

Practica arata ca intrarea in Schengen are loc in general in 2-3 ani de la aderarea la Uniunea Europeana. O decizie in acest sens trebuie sa ia in unanimitate toate statele membre, inainte de aceasta consultandu-se cu Parlamentul European. Acest lucru se intampla dupa o amanuntita trecere in revista a gradului de pregatire practic si de drept al candidatilor de a indeplini conditiile Schengen. Exact cum s-a intamplat cu 9 din cele 10 noi state membre ale Uniunii Europene.