Marturia unei romance deportate in Siberia: "Plangeam de foame. Am ros cenusa de pe oasele mortilor". O femeie din comuna Mahala, din apropierea Cernautiului, a fost marcata intreaga viata de deportarea in Siberia. Aurora Bujenita avea aproape 5 ani in primavara lui 1941, cand tatal a reusit sa fuga in Romania. Drept represalii, cei ramasi acasa au fost imbarcati fortat de autoritatile sovietice intr-un tren de marfa, spre Peciora, in Republica Komi din URSS, aproape de zona inghetata, iar apoi in inima Siberiei. O romanca de 80 de ani din apropierea Cernautiului povesteste cu lux de amanunte drama traita in copilarie, impreuna cu familia, dupa semnarea Pactului Ribbentrop- Molotov, cand Bucovina de nord a fost rupta din trupul Romaniei, odata cu Basarabia si Herta. Tatal a reusit sa fuga in Romania, sa scape de pustile autoritatilor sovietice, care in aceeasi perioada ucisesera mii de romani la Fantana Alba si la Lunca. Cei ramasi acasa au fost ridicati de Militie si NKVD si imbarcati intr-un tren de marfa, in conditii inumane, cu destinatia necunoscuta. Aurora Bujenita isi aduce aminte fereastra mica, cu gratii de fier, fumul de la locotomotiva, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Malta Files: Cum umfla saracii Romaniei conturile unui miliardar rus. Miliardarul rus Oleg Boyko si partenerii sai letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriase de pe urma imprumuturilor rapide catre cei mai saraci romani, dar si alti cetateni europeni. Romania, toamna lui 2015. La 30 si ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie sa cumpere medicamente, sa imparta spagi prin spitale, iar asta il usuca odata cu boala. Dupa ce a luat bani de la rude si prieteni, a facut imprumuturi de la banci pentru a invinge cancerul. Ramane insa curand fara optiuni.Intra pe internet si gaseste o companie de imprumuturi rapide numita Zaplo. Reclamele de la televizor si de pe internet spun ca primul imprumut e "fara dobanda si comisioane", iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca sa fie adevarat. Face un contract online pe numele sotiei sale, fiindca ea are mai putine credite decat Daniel. In acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intra in contul ei. Desi Daniel are deja cancer, cosmarul lui abia incepe. Lovit din toate directiile de facturi si rate, nu reuseste sa plateasca cei 800 de lei in termen de o luna. In doua luni, datoria la Zaplo se dubleaza. Compania il contacteaza zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: isi vor banii si vor dublu. Cele doua parti ajung pana la urma la o intelegere: o sa plateasca 350 de euro in doua transe. Intr-o prima faza, Daniel plateste suma pe care o imprumutase, noteaza Romania Libera.

Am vorbit cu Andreea Balan despre cat de important e sa aperi comunitatea gay din Romania. Blonda de la Andre e una dintre putinele persoane publice care se opun Coalitiei pentru Familie, desi asta i-a adus sute de comentarii homofobe. Habar n-am daca o fi vorba de temele pieselor pe care le canta, show-urile ei spectaculoase sau pur si simplu de felul ei de-a fi. Dar cumva, Andreea Balan se mentine in topuri de doua decenii incoace. Si gayii o iubesc pentru asta. Anul trecut, blonda de la Andre a surprins pe toata lumea cand, insarcinata in patru luni si cu doua dintre dansatoarele ei, a venit la Marsul Diversitatii. "Nu sunteti singuri pe acest drum", le-a zis ea atunci gayilor care au crescut cu muzica ei - printre care, si eu. De-atunci, o ard iar, in secret, pe Andre. Saptamana trecuta, Andreea Balan le-a scurtcircuitat din nou creierele homofobilor si, chiar daca anul asta nu ajunge la Pride, Andreea va lupta in continuare pentru o Romanie in care toata lumea e egala in fata legii. Mai mult ca oricand, poate, anul asta a curs cu mesaje de sustinere si de la alti artisti romani. Intre o filmare si doua concerte, Andreea Balan s-a oprit in redactia VICE, sa vorbim despre impactul pe care muzica ei l-a avut, si inca il are, asupra comunitatii gay din Romania, de 20 de ani incoace.

Deconspirari tarzii. Dupa experienta atator decenii am putea spune ca, in ciuda legii si a unei institutii anume create, deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii a fost, in linii mari, un proces controlat. Sunt oameni care au fost deconspirati devreme poate pentru ca nu raspundeau comenzii sau pentru ca adoptasera pozitii anticomuniste si revizioniste radicale. Nu putem uita un episod, primul, cel mai important, care urma sa defineasca tot mersul lucrurilor si care dateaza din 1990 atunci cand am aflat cu stupoare ca doi dintre cei mai aprigi ziaristi anticomunisti fusesera informatori ai Securitatii. Unul era Sorin Marculescu, care impreuna cu colegul sau mai tanar Petru Clej scria cele mai bune cronici parlamentare ale vremii (intr-o perioada in care in Parlament se intamplau cu adevarat lucruri importante), celalalt era Sorin Rosca Stanescu care se declarase explicit luptator impotriva Securitatii. A fost un soc, caci cei demascati nu erau de la ziarul Azi, de la Adevarul sau alte oficine ale fesenismului securist, ci tocmai de la portdrapelul presei anticomuniste, "Romania libera", care impreuna cu gazetele taraniste, liberale si cu Revista 22 constituiau frontul presei libere si respectabile. Nu mai e nicio indoiala ca dezvaluirea era o corectie pe care Securitatea o aplica insurgentilor! "Vreti dezvaluiri, vreti deschiderea arhivelor, vreti Punctul 8, atunci poftiti, luati o mostra!" Si pentru ca multi nu au inteles si nu s-au lasat intimidati au urmat si alte mostre care mai de care: Dan Amedeo Lazarescu, Stefan Agustin Doinas si altii si altii in asa fel, incat pretentia de superioritate morala a anticomunistilor sa fie definitiv ruinata. Nu mai vorbim de zvonuri si de interpretari deformate care nu il scutisera nici macar pe Corneliu Coposu, scrie Deutsche Welle.

Beizadea de sef de partid, amenintari cu pistolul prin Iasi. "Inculpatul a strigat ca este fiul patronului unei firme". Judecatorii ieseni au pus punct dosarului de ultraj in care a fost judecat Stefan Manolache, fiul presedintelului UNPR, Mircea Manolache, consilier judetean si presedinte al UNPR Iasi. Tanarul de 25 de ani a fost condamnat cu suspendare. La aproape patru ani de la momentul la care a urmarit un taximetrist cu pistolul prin Iasi, fiul presedintelui UNPR a fost pedepsit de justitie pentru fapta sa. Stefan Razvan Manolache (25 de ani) a fost condamnat de judecatorii Curtii de Apel Iasi la un an de inchisoare cu suspendare, fiind gasit vinovat pentru tulburarea linistii si ordinii publice si uz de arma neletala. Sentinta judecatorilor este definitiva. Condamnarea baiatului patronului de la Parma Taxi, Mircea Manolache,vine dupa ce, cu doar cateva zile inainte, un iesean a depus o plangere la Politie conform careia Stefan Manolache i-ar fi distrus o poarta. Conform plangerii, tanarul Manolache ar fi dorit sa achizitioneze de la ieseanul Andrei Theodor Damian o unitate de calculator. Nemultumit de produsul primit, si pentru ca a vrut sa isi primeasca banii inapoi, Stefan Manolache ar fi tras, intr-un exces de furie, de o poarta, pe care reclamantul spune ca a indoit-o. La randul sau, Manolache a depus plangere pentru inselaciune impotriva lui Damian, relateaza Adevarul.

Factura uriasa primita de o femeie din Iasi, pentru energia electrica pe 3 luni. "Nu e normal, nu am de unde sa platesc". Necaz mare pentru o femeie de 39 de ani din Iasi, care s-a trezit pentru un consum de 3 luni, din vara lui 2015, cu o factura la energia electrica de peste 22 de mii de lei. In mod normal, plata ei pe o luna abia daca depaseste 100 de lei. Intrigata, ea a incercat sa discute cu furnizorul, insa fara succes. Si-a angajat un avocat si are de gand sa dea societatea in judecata si sa ceara nu numai lamurirea situatiei, ci si daune pentru supararea provocata Femeie: "Daca intr-o luna plateam 100 de ron factura la energie electrica, in 2015, pe 3 luni, mi-a venit 21.266 ron. Perioada 24.06-24.09 si nu am stat tot timpul aici. Nu am aer conditionat, nu plita, doar 3 becuri, 2 televizoare si o masina de spalat.". Femeia povesteste ca in septembrie 2015 a primit factura prin posta si imediat a luat legatura cu societatea furnizoare, pentru a rezolva problema. Angajatii au facut verificari, dar au sustinut apoi ca nu ar fi gasit nici un defect. Apoi femeia s-a trezit cu somatie de plata. Revoltata, femeia si-a angajat un avocat, relateaza Stirile Pro TV.