Diversiunea noului dosar Mineriada: Probe si declaratii despre securisti, mineri si politicieni au fost facute disparute de procurorii militari.Surse din prima echipa care a anchetat evenimentele din 13-15 iunie 1990 fac dezvaluiri cutremuratoare. Conform unor surse din cadrul anchetei initiale, actuala echipa de procurori militari nu a facut cercetari in privinta implicarii unor lideri din esaloanele 2 si 3 ale puterii care au participat efectiv la aducerea unor mase de muncitori in Bucuresti pentru reprimarea manifestantilor. Nu a fost clarificat gradul de implicare a fostului consilier al prim-ministrului Petre Roman, si anume Adrian Sarbu. Acesta s-ar fi ocupat personal de chemarea a 2.000 de muncitori de la Combinatul Siderurgic din Galati. Acestia s-au deplasat cu o garnitura de tren pe 14.06.1990, pentru a participa la reprimarea manifestatiilor din Bucuresti. Din datele existente rezulta ca acestia au fost inarmati cu bate. La dosarul 75/P/1998, printre documentele ridicate de la Regionala CF Galati se afla si o adresa semnata de Platica Vidovici, presedintele CFSN Galati, in care acesta cere directorului regionalei sa puna la dispozitie, din ordinul consilierului prim-minsitrului, domnul Adrian Sarbu "o garnitura de tren pentru deplasarea la Bucuresti a 2.000 de muncitori pentru masuri de ordine". Pentru clarificarea situatiei s-ar impune administrarea mai multor probe printre care ridicarea tuturor documentelor de la Guvern cu privire la deplasarea muncitorilor de la Galati la Bucuresti pe 14.06.1990 si identificarea tuturor persoanelor vinovate de organizarea, transportul, inarmarea si plata celor care au participat la contramanifestatie, noteaza Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Filiera Udrea-Ioana Basescu-Andronic-Silberstein. Bani negri pentru victoria lui Basescu asupra lui Geoana. Bani negri, proveniti din mita, evaziune fiscala si delapidare ar fi finantat o parte din campania electorala din 2009 a fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, acuza procurorii anticoruptie. Detaliile apar in cea mai recenta ancheta finalizata de DNA, in care au fost trimisi in judecata Elena Udrea, Ioana Basescu si Dan Andronic. Pe 6 decembrie 2009, Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte cu emotii, in fata lui Mircea Geoana. Scorul: 5.275.808 voturi (50,33%) pentru Basescu, 5.205.760 de alegatori (49,66%) pentru Geoana. De victoria lui Traian Basescu avea sa se bucure si consultantul sau israelian, Tal Silberstein- cel care ii sfatuise de-a lungul timpului pe Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Israelianul incheiase un contract de consultanta, in 2009, cu Partidul Democrat Liberal (PDL)- care-l sustinea pe Traian Basescu, in care era stipulata si plata unui comision de succes: 125.000 de dolari. Silberstein a folosit in aceasta afacere societatea Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc. din SUA, potrivit unor surse judiciare. PDL a achitat catre Silberstein contravaloarea serviciilor prestate, dar nu si comisionul de succes. Acesta a fost achitat cateva luni mai tarziu, pe 26 martie 2010, de firma DA Comunication&Media SRL, controlata de Dan Andronic, consultant politic si patronul ziarului "Evenimentul Zilei". Atunci, societatea lui Andronic a transferat suma de 125.000 de dolari catre Greenberg Quilan Rosner Researcher Inc, anunta Adevarul.

Democratia "iliberala" din Ungaria. Parlamentul European a criticat erodarea statului de drept in Ungaria. Guvernul de la Budapesta a reactionat cu duritate: ministrul ungar de Externe vorbeste despre un "nou atac al retelei sorosiste". "Soros, Soros, Soros, Soros" e titlul unui articol publical de portalul online maghiar independent 444.hu: "Stilul de comunicare al guvernului (de la Budapesta) aminteste de nivelul unui copil de cinci ani", a scris autorul, dupa reactia dura a conducerii ungare la rezolutia Parlamentului European de saptamana trecuta, in care a fost criticata erodoarea democratiei si a statului de drept in Ungaria. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a calificat rezolutia drept "raport Soros" si rezultatul votului din Parlamentul European drept "nou atac al retelei sorosiste impotriva Ungariei". In mod asemanator ca Polonia, Ungaria se confrunta in urma adoptarii acestei rezolutii cu posibilitatea declansarii unei asa-numite proceduri a articolului 7: asadar, Ungaria risca sa-si piarda dreptul de vot in Uniunea Europeana in cazul unei incalcari grave a legislatiei actuale. Desi probabilitatea e mica sa se ajunga atat de departe, parlamentarii europeni si juristii au sarcina de a verifica daca Ungaria respecta in totalitate legislatia europeana, scrie Deutsche Welle.

Romania, condamnata la CEDO pentru un securist care si-a batut sotia pana a internat-o in spital. Statul roman a fost criticat din nou de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si trebuie sa plateasca 9.800 euro catre o femeie batuta de sotul ei. Autoritatile romane au dat vina pe victima pentru agresiunile partenerului sau. In iunie 2007, Angelica Balsan, din Petrosani, in varsta de 50 de ani, s-a internat in spital, dupa ce a fost batuta de sotul ei. Nu era prima oara, au povestit ulterior copiii ei. Dupa externare, barbatul a batut-o din nou, iar ea a ajuns la spital cu ambulanta, dupa ce i-a spart nasul "cu un obiect tare". Femeia s-a plans autoritatilor in mod repetat, dar chiar si dupa ce a divortat agresiunile au continuat. Din cei patru copii ai cuplului, fetele, adulte, le-au declarat politistilor veniti sa cerceteze plangerile mamei lor ca femeia bea si devine violenta, iar tatal lor se apara. Ulterior, acestea au recunoscut, in instanta, ca au mintit, sub amenintarile parintelui. In decembrie 2007, femeia a reclamat la Parchet ca barbatul a luat cei doi copii minori din casa si ca a amenintat-o ca o omoara, cerand protectie. Procurorul de caz a decis, insa, sa-l amendeze pe barbat cu 200 lei, spunand-i femeii ca acuzatiile ei nu pot fi dovedite. Omul legii i-a comunicat Angelicai Balsan ca sotul ei nu reprezinta un pericol social, pentru ca ea a provocat bataile, nu avea cazier si era pensionar. Femeia a mers mai departe si a cerut in instanta sa se ia masuri impotriva lui, sa i se interzica sa intre in apartament si sa se apropie de ea. Tribunalul a respins cererea ei, achitandu-l pe sot de acuzatia de vatamare corporala, relateaza Romania Libera.

Prima reactie a familiei lui Ghita dupa eliberare: "Nu mai stati ca rechinii la porti!" Dupa ce omul de afaceri Sebastian Ghita a fost eliberat din arest de autoritatile sarbe, famalia celui mai cunoscut "fugar" din Romania a refuzat sa faca orice declaratii pe acest subiect. Mai mult, socrul lui Ghita i-a huiduit pe jurnalistii care au venit sa il intrebe daca a vorbit cu omul de afaceri. Atunci cand a fost intrebat daca a reusit sa vorbeasca cu ginerele sau dupa ce a fost eliberat pe cautiune, socrul fostului deputat a refuzat sa faca orice comentariu."Nu mai stati ca rechinii la porti! Du-te si vezi de viata ta", le-a spus socrul lui Sebastian Ghita jurnalistilor. Socrul fostului deputat le-a declarat, anul trecut, autoritatilor care l-au cautat acasa pe omul de afaceri, ca ultima data si-a vazut ginerele in 15 decembrie 2016, anunta Evz.

Soferul beat care a intrat cu bolidul in masina Politiei, omorand un politist si ranind grav un al doilea om al legii, nu va face nicio zi de inchisoare. Curtea de Apel Galati l-a condamnat definitiv pe Lepadat Claudiu Stelian, un tanar de 27 de ani, la inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si conducere a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice. Pe 25 noiembrie 2015, galateanul a produs un grav accident de circulatie in localitatea galateana Tulucesti, caruia i-au cazut victime doi politisti. Tanarul a pierdut controlul masinii pe care o conducea si a intrat pe contrasens, lovind in plin o masina de Politie care se afla intr-o misiune de patrulare pe DN26. Agentul sef principal de Politie Ionel Baben a murit pe loc, iar colegul sau, agentul sef-adjunct Dorin Chiper, a fost accidentat grav, avand nevoie de ingrijiri medicale serioase pentru a scapa cu viata. In urma verificarilor, s-a descoperit ca tanarul consumase bauturi alcoolice, iar in acest context a pierdut controlul autovehiculului si a intrat in masina de Politie. Socul emotional in comunitatea locala a fost atat de puternic la acel moment, incat a determinat preluarea dosarului de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, scrie Adevarul.