Nasul Catalin Voicu si clanul generalilor de servicii secrete. Reteta de stors milioane de la firmele de stat. Martorii din dosarul in care fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat la 5 ani pentru complicitate la abuz in serviciu au povestit in fata anchetatorilor cum fosti generali ai unor servicii secrete au facut presiuni la compania Electrica pentru a da contracte unor firme apropiate Fostul parlamenar PSD, Catalin Voicu (52 de ani), s-a folosit de calitatea sa de consilier la Administratia Prezidentiala si ulterior de cea de deputat de Bacau pentru a interveni pe langa functionarii Electrica, Electrica Serv si Servicii Energetice Moldova in scopul favorizarii societatii Tech Safety, controlate de finul sau. Rezultatul: firmele de stat au achizitionat echipamente de protectie si de lucru cu adaosuri de aproape 2.500%, iar prejudiciul se ridica la 5.284.893 de lei, echivalentul a aproape 1,4 milioane de euro, potrivitAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Festivalul Neversea: Navigatia va fi interzisa. Festivalul care incepe de vineri la Constanta are loc pe o plaja reabilitata cu fonduri europene, pe care, spun autoritatile, accesul public trebuie sa fie liber. Totusi, organizatorii au montat bariere si au blocat jumatate din oras. Neversea, cel mai mare si controversat festival de pe litoralul romanesc, incepe astazi. In ciuda acestui fapt, inca nu au fost clarificate toate problemele. Cea mai importanta dintre ele este faptul ca organizatorii, o societate comerciala infiintata in acest an, Neversea SRL, au ingradit plaja pe care are loc evenimentul, desi aceasta a fost exinsa cu fonduri europene. Intr-un raspuns pentru Romania libera, conducerea Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea - Litoral (ABADL) precizeaza ca accesul pe o astfel de plaja nu poate fi ingradit, noteazaRomania Libera.

Liceele cu rata de promovare zero vor ramane istorie. Noua licee in care niciunul dintre candidati nu a promovat examenul de Bacalaureat risca sa fie inchise incepand cu anul scolar 2018. Intentia exprimata de ministrul Educatiei, Liviu Pop, cu prilejul unei conferinte de presa, i-a impartit in doua tabere pe specialistii din sistem, care considera ca lipsa de performanta trebuie sa fie penalizata intr-un fel sau altul. Concret, cele noua licee, toate cu profil tehnologic, care risca sa devina istorie incepand cu anul scolar 2018 sunt din judetele Timis, Sibiu, Maramures, Harghita, Gorj, Dambovita si Caras-Severin. "Vor intra in lichidare la forma invatamant liceal, urmand sa continue ca scoli generale. Este vorba despre unitati care functionau cu scoala generala si liceu in acelasi loc", a explicat Liviu Pop, seful de la Educatie, scrieAdevarul.

De ce scriu cu "i" din "i", desi toti profesorii din Romania imi spun ca e gresit. Academia Romana a crezut ca scapam de tarele comunismului daca il condamna pe "i" la o viata limitata. Pina sa ajung la facultate, eram la fel ca tine, un om care a fost invatat la scoala ca e corect cu i din i la inceputul si la sfirsitul cuvintului si in cuvinte compuse si cu i din a in interior, inconstient ca cei care au luat la un moment dat niste decizii in ce priveste limba nu-s cu nimic mai breji decit politicienii de azi si felul in care dau legi - dupa cum ii taie capul. Pentru ca scoala de gindire de la Iasi continua sa nu se supuna unor decizii luate cu picioarele, am avut noroc in facultate de profesorul Stelian Dumistracel, unul dintre cei mai buni lingvisti din tara, care ne-a explicat inca de la primele cursuri, cu argumente stiintfice, cum sta treaba cu i-ul asta, si de atunci asa scriu, indiferent ca e un text pentru un ziar (bine, unii ti le mai editeaza) sau un status pe Facebook, conformVice.

Ce asteapta statele de la summitul G20? Fiecare stat participant la reuniunea G20, care are loc la Hamburg pe 7 si 8 iulie, soseste cu asteptari diferite. Iata cu ce ganduri vin cativa dintre principalii actori de pe scena politica internationala. Administratia Trump nu are prea mari asteptari de la summitul G20. Presedintele SUA se bucura mai degraba de prezenta sa la Varsovia si Paris, unde se va afla in centrul atentiei, decat de cea la Hamburg. Donald Trump vine la summitul G20 pentru ca asa se cuvine si tare si-ar mai dori sa nu se ia nicio decizie cu caracter obligatoriu. Ce rol joaca pentru seful Casei Albe acordul climatic de la Paris s-a putut vedea din momentul in care a anuntat ca il va parasi. Iar la reuniunea recenta din Italia, partenerii G7 au putut constata cat de greu e sa elaborezi cu administratia Trump solutii concrete. Cu mare interes este asteptata intalnirea lui Trump cu Vladimir Putin, informeazaDeutsche Welle.

Liviu Pop: Sper ca din toamna sa nu mai avem profesori necalificati. Mii de profesori necalificatii ar putea fi scosi din sistem la toamna. Este unul dintre proiectele noului ministru al Educatiei, Liviu Pop. Astfel, sistemul de invatamant ar oferi copiilor sanse egale de pregatire reala, indiferent ca sunt la sat sau la oras. Invitatul emisiunii "In fata ta" a recunoscut, insa, ca intai va trebui sa gaseasca suficient personal calificat pentru a ocupa miile de posturi ocupate acum de suplinitori. "Am o mare problema. Sper sa o rezolv. Din tot sistemul bugetar, doar in invatamant pot preda profesori necalificati. Ati fost intr-un spital din Romania unde v-a operat un medic necalificat? Aici trebuie sa avem instrumentele pe care le-am pregatit. In sensul in care, sper, in toamna acestui an sa nu avem niciun necalificat in scoala", a spus Liviu Pop, informeazaDigi24.

Judecati pentru fraudarea fondurilor europene. Fostii edili ai comunelor valcene Salatrucel si Boisoara au fost deferiti justitiei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care au incheiat de curand cercetarile in doua dosare privind fraudarea fondurilor europene. In primul dosar au fost pusi sub acuzare Dumitru Draghici, fost primar al comunei Salatrucel, Vasile Miu, viceprimar al aceleiasi comune, dar si secretara primariei, Elena Cernea. In rechizitoriul intocmit, procurorii anticoruptie au retinut ca, in perioada 2007-2009, inculpatii Dumitru Draghici si Vasile Miu, cu ajutorul inculpatei Elena Cernea, au depus la APIA Valcea, in numele Consiliului Local Salatrucel, documente si declaratii false in cadrul cererilor de sprijin financiar pe suprafata. Si asta "in conditiile in care Consiliul Local Salatrucel nu indeplinea conditiile de eligibilitate, nefiind utilizator al terenurilor cu destinatia de pajisti permanente pentru care s-a obtinut sprijinul financiar si nu a desfasurat propria activitate agricola", au precizat anchetatorii, scrieGazeta de Sud..