PNL o sustine in continuare pe Norica Nicolai pentru Ministerul Justitiei si va recurge la Curtea Constitutionala pentru arbitrarea cazului, afirma Cotidianul. Romania Libera este insa de parere ca la varful PNL sunt voci care considera ca Nicolai ar trebui sa se retraga. Presedintele PD-L, Emil Boc ii sugereaza premieriul cateva solutii pentru iesirea din impas si il ameninta cu motiunea de cenzura daca nu le va urma, scrie Gandul. Cel mai avantajat este Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu care are sanse sa fie numit consilier al premierului pe probleme juridice, sustine Evenimentul Zilei.

CCR, ultima solutie

Din acest moment, toate drumurile par sa duca la Curtea Constitutionala (CCR). Ieri, atit premierul, cit si presedintele cautau solutii pentru sesizarea acestui for. PNL are programata pentru miercuri o sedinta in urma careia ar trebui sa se ia o hotarire pe aceasta tema. Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri pentru Cotidianul ca primul-ministru va sesiza cu siguranta Curtea.

La rindul lui, Relu Fenechiu a precizat, pentru NewsIn, ca arbitrajul CCR este cea mai buna solutie pentru depasirea crizei de la Ministerul Justitiei si a adaugat ca nu se pune problema ca PNL sa vina cu o alta propunere. Varianta de a se adresa Parlamentului nu este luata in calcul de liberali. Oricum, o decizie finala in acest sens se va adopta pe baza discutiilor la nivel de partid, intaresc surse citate de MEDIAFAX.

In ciuda declaratiilor de sustinere ale colegilor liberali, Norica Nicolai este destul de nemultumita de modul in care acestia trateaza problema nominalizarii. Potrivit unor surse liberale contactate de Cotidianul, in mai multe conversatii telefonice purtate cu liderii PNL, Nicolai s-a plins ca este discriminata de Traian Basescu si ca nici penelistii nu ii sar destul in aparare in declaratiile publice.

Cotidianul

Mai bine se retrage

In acest moment, printre membrii Biroului Permanent Central al PNL, ce urmeaza sa se intruneasca miercuri, taberele sunt impartite. Unii membri au analizat la rece dovezile din mapa profesionala si au decis sa nu se mai "arunce" cu declaratii de sustinere pentru Nicolai.

Ei intentioneaza sa-i sugereze premierului ca o solutie eleganta ar fi ca Nicolai insasi sa gaseasca o modalitate de a anunta ca se retrage. Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Radu Stroe, Relu Fenechiu si Puiu Hasotti merg pe

varianta "orice ar fi, sa nu ne lasam" si sustin varianta sesizarii Curtii Constitutionale. Apropiatii lui Crin Antonescu sustin ca acesta ar fi dispus sa sustina ca PNL sa mearga in forta in Parlament, sa propuna o mica remaniere guvernamentala, prilej cu care sa o impuna, cu sprijinul masiv al PSD si PRM, pe Norica Nicolai.

Grupul Antonescu merge pe ideea ca astfel s-ar imbunatati si imaginea PNL. Premierul Tariceanu este la curent cu optiunile celor trei tabere.

Romania Libera

Sfaturile lui Boc

Preşedintele PDL Emil Boc i-a sugerat, ieri, premierului Tăriceanu să sesizeze Curtea Constituţională, să facă o remaniere aprobată de Parlament sau o altă nominalizare.

“Norica Nicolai a fost aceea care a preferat falsul în locul unei anchete judiciare legale. După ce a aflat că persoana care fusese condamnată nu era vinovată, în loc să procedeze potrivit prevederilor legale la declanşarea cercetării penale, a preferat să utilizeze falsul, a modificat mandatul de arestare iniţial, fără să declanşeze urmărirea penală. (…)

Votul la moţiunea Macovei, votul pentru desfiinţarea DNA, votul pentru modificările Codului penal şi Codului de procedură penală sunt doar trei argumente care nu o îndrituiesc şi nu o recomandă pe Norica Nicolai să continue un demers de reformă a sistemului judiciar”, a afirmat Boc.

El a mai spus că, dacă în termen de 45 de zile, premierul nu vine cu o propunere în Parlament referitoare la Ministerul Justiţiei, “Parlamentul s-ar putea întoarce cu o moţiune de cenzură”. Boc a admis, însă, că liderii PDL nu au discutat subiectul unei eventuale moţiuni de cenzură.

O astfel de moţiune ar avea succes numai cu sprijinul PSD, însă pesediştii nu par convinşi că ar trebui să se amestece în acest scandal. Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, ieri, că nu există nici o posibilitate de implicare a Parlamentului în legătură cu numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

Diaconescu a susţinut că implicarea Parlamentului în numirea Noricăi Nicolai nu ar fi constituţională, această intervenţie fiind posibilă, potrivit Constituţiei, doar în cazul restructurării Guvernului sau al schimbării configuraţiei politice a Executivului.

“Faptul că premierul şi preşedintele nu sunt capabili să aibă un minim dialog şi să convină asupra criteriilor de numire a unui şef din administraţia centrală nu reprezintă nici din punct de vedere constituţional, nici moral sau politic, un argument prin care să se solicite implicarea Parlamentului”, a apreciat Diaconescu.

Gandul

Chiuariu, marele castigator

Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, are sanse sa fie numit consilier al premierului pe probleme juridice, sustin surse din PNL.

Tudor Chiuariu a demisionat din fruntea Ministerului Justitiei pe 9 decembrie 2007, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a solicitat public plecarea din fruntea ministerului, fiind in atentia DNA in scandalul „Posta”.

In acel moment, el a fost numit secretar general adjunct al partidului. La vremea respectiva, au circulat informatii neoficiale despre ramanerea sa in structurile guvernamentale, fie ca sef al Departamentului Antifrauda, functie pe care detinut-o inainte de a obtine portofoliul Justitiei, fie in alta functie pregatita de Tariceanu.

Evenimentul Zilei