Presa internationala, in special cea franceza, atrage atentia ca presedintele francez Emmanuel Macron nu a primit in Romania sustinerea pe care o spera in privinta reformei directivei UE privind muncitorii detasati, potrivit news.ro.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

"Muncitorii detasati: Macron nu este la unison cu presedintele roman",titreaza Les Echos. "Etapa romaneasca s-a dovedit mai dificila decat cea austriaca, de miercuri. In a doua zi a turneului international al presedintelui francez, Klaus Iohannis nu i-a dat un cec in alb privind reforma directivei europene pentru muncitorii detasati", scrie publicatia franceza.

Les Echos noteaza ca liderul de la Elysee a obtinut miercuri, in Austria, aprobarea liderilor austriac, slovac si ceh, dar Iohannis nu si-a exprimat acordul clar asupra necesitatii de a reforma directiva pana la sfarsitul anului si "atat mai putin in sensul dorit de Paris".

"Reforma muncitorilor detasati: Macron nu obtine sustinere clara in Romania", titreaza si France 24, notand ca acordul oferit de Klaus Iohannis a fost "masurat". "Nu a fost un nu, dar nu este nicio o sustinere directa. Presedintele roman a apeciat joi ca directiva europeana privind muncitorii detasati trebuie imbunatatita" insa fara a-si exprima acordul clar cu Emmanuel Macron privind necesitatea de a face acest lucru pana in ianuarie", adauga televiziunea.

Reutersscrie ca "Macron s-a confruntat cu o Romanie prudenta in privinta muncitorilor detasati" si descrie sustinerea oferita de Bucuresti drept "lipsita de entuziasm". A fost, insa, suficienta pentru ca liderul de la Elysee sa isi exprime increderea privind un acord de reforma "pana la sfarsitul anului".

Aceeasi idee este preluata si de portalul elvetian RJB.ch, care comenteaza ca Franta "nu obtine un cec in alb in Romania".

Jurnalistii americani de laAssociated Pressrelateaza ca Macron este "convins" ca statele membre UE vor ajunge la un acord, pana la sfarsitul anului, privind muncitorii detasati - forta de munca ieftina din Europa de Est, detasata temporar in tari europene mai prospere.

AP noteaza ca liderul francez a salutat, dupa o discutie cu omologul sau roman, dorinta Romaniei de a "lucra impreuna" cu Parisul in acest dosar.

Agentia explica faptul ca muncitori detasati din natiuni est-europene, inclusiv Romania si Polonia, continua sa contribuie la sistemele fiscale si de securitate sociala din tarile de origine, permitandu-le angajatorilor sa ii angajeze pentru sume mai mici decat in tarile occidentale. Majoritatea lucreaza in constructii, insa multi lucreaza si ca sudori, electricieni sau ingrijesc batrani.

Agentia de presa France Presse se concentreaza pe o declaratie facuta de Macron la Ambasada Parisului, potrivit careia "Franta nu este reformabila", dar a facut alegerea "putin nebuneasca" pentru un om politic nou si poate adera la o "transformare in profunzime pentru a duce o lupta mai mare decat ea". Emmanuel Macron a aparat, la Bucuresti, cu pasiune reformele sale, mai scriu jurnalistii francezi.

In cursul unui turneu in Europa de Est, pentru a promova inasprirea directivei europene privind muncitorii detasati, Emmanuel Macron a reafirmat si ca vrea, pana la sfarsitul anului, sa propuna o Foaie de Parcurs pentru a pune Europa pe noi baze, asociind toate tarile care vor vrea sa isi accentueze convergenta, relateaza AFP.

BBC precizeaza ca presedintele francez a avertizat ca UE risca sa se sparga, daca nu reuseste sa reformeze regulile privind muncitorii detasati.

El a facut aceasta declaratie in Romania, una dintre tarile foste comuniste unde salariile mici si cheltuielile sociale fac ca forta de munca sa fie mai ieftina, pentru angajare temporara, in Frantasi in alte state membre UE.

Le Monde se concentreaza pe aparenta schimbare de strategie de comunicare a lui Macron. "Dupa o vara marcata de o scadere de popularitate si inainte de o toamna posibil agitata pe plan social, presedintele Republicii a decis sa isi revizuiasca strategia de comunicare", afirma cotidianul.

Jurnalistii au remarcat schimbarea inca de miercuri seara. In Austria, el a acceptat sa raspunda la o intrebare despre politica interna, incalcand o regula pe care el insusi o fixase.

Intrebat despre o posibila contradictie intre lupta sa impotriva dumpingului social in Europa si dorinta sa de a flexibiliza dreptul de a munci in Franta prin ordonante, Macron si-a justificat politica. "Care este rata ta de somaj, Christian (Kern, cancelarul austriac ... n.r.) ?", a intrebat liderul francez. "5,4", i-a raspuns social-democratul Kern. "Austria are o rata a somajului de aproape doua ori mai mica decat noi. Realitatea este ca Franta este singura mare economie europeana care nu a castigat in fata somajului in masa. Aceasta este problema noastra, este faptul ca piata muncii din Franta nu functioneaza bine. Nu este din vina muncitorilor detasati", a continuat Macron.

La Elysee, aceasta evolutie este asumata, iar consilierii subliniaza ca etapa unei distantari de astfel de teme in timpul vizitelor in strainatate, specifica discursurilor lui Hollande si Sarkozy, s-a incheiat.

"Acest turneu european imi permite sa explic coerenta dintre agenda franceza si agenda europeana", a spus Macron in conferinta de presa comuna cu presedintele roman. El si-a pus din nou in aplicare noua strategie in fata comunitatii franceze din Romania. "Franta nu este o tara reformabila", a spus el.