Reporter: De unde vine toata zapada asta?

R.M.: Nu prea stiu. Acum un an de zile, pe vremea asta, vine unul pe la mine: „Nu credeti ca, datorita incalzirii globale, ar fi cazul sa renuntam la circul asta cu deszapezirea si banii sa ii folositi la altceva?“. Ii zic: „Treaba asta cu incalzirea globala va duce la sistarea iernii?“. Imi venise cu statistici, „Ba, nene, io-s de acord, daca imi scrii matale o hirtie ca iti asumi responsabilitatea, io-s de acord“.

Rep.: Ca iarna nu va veni niciodata?

R.M.: E o prostie, nu neg incalzirea globala, poate fi o chestiune care sa ne afecteze, dar nu acum (Murgeanu e cu ochii pe geam), hopa, a inceput sa ninga, surpriza, incalzirea globala isi va manifesta efectele astea peste 50 de ani. Deocamdata… ne-a nins anul asta si pentru anu’ trecut si pentru acu’ doi ani… Hai sa iti povestesc o faza: pe 1 am fost in Bucuresti, pe 31 mi-am facut Revelionul la munte, la Piriul Rece, in fine, pe 1 eram in Bucuresti, ca era codul galben fara cai.

Am facut doua comandamente, sa vad daca au substante si motorina, sa putem misca utilajele. Pe 2 dupa-amiaza am plecat sa imi iau familia, nu ajung bine la Piriu, ma anunta astia ca incepe sa ninga si am plecat. N-am mai luat familia, ca pina isi faceau bagajele… Am ajuns aici in plin viscol. Era furtuna de zapada; mergeam cu lanternele, ca daca aprindeam farurile vedeam un perete alb. A tinut-o asa pina pe la 5 si ceva.

Rep.: Ati stat treaz toata noaptea.

R.M.: Pai, tot timpul stai, nu poti… Vorbesti cu astia prin telefon…

(Suna telefonul lui Murgeanu:)

Ma suna meteorologia. Alo? Sa traiesti… Da, cine a spus? N-am spus, dom’le, asa ceva… Cum sa spun? Cum sa spun, ba… sint vrajeli! Du-te, ma, de aicea… rideam si a fost o chestie de gluma cind eram ieri la comandament. Asta este. Nu te-ai obisnuit? E o prostie, Sandule, ma, lasa-ma in pace acum, discut cu toti nebunii, tu ce parere ai? (Inchide telefonul)

Rep.: Ati facut o gluma si…

R.M.: Dom’le, in fine, mi-e simpatic.

Rep.: Care e mai tare? Zapada sau…

R.M.: Inundatia?

Rep.: Presa?

R.M.: Ai dreptate… Uite, daca ninge asa, acuma un ziarist bun il scoate ca pe viscol. Miine ne trezim ca a fost o furtuna de zapada si, de fapt, au fost patru fulgi. Uite, mi s-a intimplat acum citeva nopti. Nu dormisem vreo trei nopti. Le zic alor mei: „Ba, ma duc sa ma culc! Daca e ceva, ma treziti!“. Si pe la trei noaptea, suna o tipa de aici: „Domnule, ninge!“. „Unde?“ Ma uit pe geam… Trei fulgi si se linisteste! Nu mai puteam dormi! Imi iau laptop-ul pe burta si-mi pun un Louis de Funès.

Cu un ochi la comedie, cu unul pe geam… Domnule, imi place de Funès de mor. Si la patru ma suna o televiziune. „Opriti circulatia?“ „De ce?“ „La noi ninge zdravan!“ Ii linistesc pe unii, la cinci suna altii: „Confirmati oprirea circulatiei?“. Cum umbla, dom’le, astia? Si la sase suna altii. Crezusera ca s-a oprit circulatia. Toata nebu¬neala asta care a fost cu zapada, eu nu zic ca…

Vrei sa iti zic ceva? A nins mult peste asteptari. A mai fost acu’ 20 de ani una ca asta. Acu’ 20 si ceva de ani, pe vremea aceea se opreau scolile, nu mai aveai voie sa iesi, era o intreaga panarama. Ma rugam in genunchi sa mai ninga vreo doua zile, ca sa nu ma duc la scoala.

Era veselia in toi! De bine, de rau, sa stii, singura chestie, cind faci deszapezirea asta, spunem asa: „Ba, daca circula RATB-ul cu toate liniile, e OK, ca asta e principalul barometru, ca altceva nu poti sa iti dai seama. Pe strazile secundare oricum nu intri in primele 12 ore. Acum avem Ordonanta 92, data de Tariceanu ca sa-l salveze pe Chiliman din scandalul cu REBU, inteleg, or eu zic: dom’le, trebuie sa facem cu totii ceva, nu doar sectoarele, ar fi catastrofal sa ne aruncam pisica de la unul la altul.

Videanu mi-a si reprosat: „Ba, tu te bagi in toate belelele asa, si din asta o iau si eu“. Si avea dreptate omu’ pina la urma. Eh, eu am principiul asta, asa, ma maninca in posterior, cert e ca ce au facut astia in noaptea aia si pina a doua seara era tot ce se putea face.

„Lumea sta si isi cardeste jumarile“

Rep.: De ce nu mai mult?

R.M.: Bai, fii atent, plimbatul pe viscol cu plugul pe Bucuresti e o pierdere de vreme si motorina. Ce dai tu cu plugul iti vine in spate, intelegi? Singura activitate pe vremea aia e sa distrugi nametii care se creeaza, asta da, e singura chestie. In rest, ca sa pluguiesti, ca sa scoti la liman o strada, e o vrajeala. Vintul iti ia zapada si ti-o pune in spate. Americanii opresc circulatia.

Nici nu discuta, la ei zece centimetri creeaza haos. La noi au fost 58-60. Uita-te pe Internet, baga gugalu si uita-te. Astia ce dracu’ fac?

Bai, nene, astia opresc circulatia, nu e de joaca, da’ nimeni nu comenteaza. In Ohio, in Columbus, prin ’96 au stat cinci zile fara electricitate si nimeni nu a comentat. „Toata lumea sa faca…“, asta anunta mass-media, nu cine e vinovat. Asta se face, la noi, „Good news, no news“? Sigur, la noi s-a si demonetizat, „Good news, no news“, pentru ca pe vremea lui piticu’ erau numai „good news“, „bad news“ nu erau.

Rep.: Dar ce curata si cara sectoarele?

R.M.: Noi nu curatam si nu caram nimic. Astia de la sectoare sint titularii de zapada, sa zic asa. Am auzit o intrebare haioasa, asa: de unde vine zapada? Cica din pacate. Din pacatele tuturor care sint in administratie, ne da Dumnezeu cite o chestie din asta sa ne calmeze, sa nu ne mai aratam muschii.

Rep.: Cind da o zapada?

R.M.: Ba, cu precadere cind e mai liber, cind toata lumea sta si isi cardeste jumarile si maninca si bea un sprit, atunci apare cite o trasnaie din asta.

Continuarea in Academia Catavencu