Cine e misteriosul vlogger "Militianul", care a starnit scandal cu clipul filmat la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Vloggerul care se mediatizeaza sub pseudonimul "Militianul" a publicat un film care a starnit dezbateri intense in Romania legate de relatiile intre cetatenii romani si etnicii maghiari in Tinutul Secuiesc. "Militianul" foloseste pentru a-si distribui filmarile trei instrumente - un canal Youtube, un blog si o pagina de Facebook - insa pe niciuna dintre ele nu exista indicii legate de identitatea reala a persoanei. Un incident aparent banal intamplat pe 31 august in orasul Odorheiul Secuiesc, la un supermarket Kaufland, a aprins din nou tensiuni etnice in Romania, prin discutii aprinse care au loc pe retelele sociale. Un vlogger din Cluj, care posteaza pe internet sub pseudonimul "Militianul" (sub care administreaza un canal Youtube, un blog si o pagina de Facebook), a filmat momentul in care angajat Kaufland din sectorul grill ar fi refuzat sa-i onoreze comanda (mici cu mustar si paine), dupa care vloggerul ar fi fost apostrofat de mai multe persoane ca nu stie limba maghiara, deci nu trebuie servit. Incidentul a fost mediatizat intens de Ziua Limbii Romane, iar spiritele s-au inflamat foarte mult pe internet, mai ales dupa ce un control al Oficiului pentru Protectia Consumatorului a confirmat ca angajata in cauza nu stia decat ungureste, drept pentru care a aplicat supermarketului o amenda de 10.000 de lei. Dincolo de controversele legate de conflict, reporterii "Adevarul" au incercat sa ia legatura cu vloggerul de la care a pornit tot acest scandal, in speranta obtinerii unor informatii suplimentare, insa acesta nu a raspuns la solicitarile trimise pe e-mailul mentionat la contact pe blogul militianul.ro. De altfel, pe niciunul dintre canalele folosite de vlogger nu exista elemente de identificare legate de persoana acestuia, desi multi dintre cei care au comentat la postarile lui au incercat sa-l "ghiceasca" pe baza catorva indicii. Una dintre suspiciuni ar fi ca acesta ar fi angajat al unei companii de distributie a gazului, insa "Militianul" a negat.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Contrarevolutia lui Toader si rata paralitica. Distrugerea statului de drept a inregistrat in ultimul timp progrese notabile. Cu pas de gigant s-a trecut, la Bucuresti, la demantelarea independentei justitiei. Concomitent, oficialii mint si manipuleaza pe rupte.Sub ochii mult atacatilor ambasadori europeni si americani, ale caror priviri alarmate sunt prea rar capabile sa declanseze o reactie realmente viguroasa in cancelariile apusene, puterea pesedista a inceput din nou sa intoarca roata istoriei. Esentialul din ceea ce s-a promis la Bucuresti, acum un deceniu, in vederea izbavirii Romaniei de pericolul rusesc prin aderarea tarii la structurile euro-atlantice, e sub un atac concentrat si in mare pericol, mai nou. Desi puterea continua sa mimeze asiduu si democratia si atlantismul, ofensiva lansata de ministrul PSD-ist al justitiei, Tudorel Toader, asupra legilor justitiei, vizeaza insasi inima uneia din puterile cheie ale statului drept. E vorba de independenta justitiei. Care este, intotdeauna, independenta magistratilor de ingerinta politica in actul de justitie. Si independenta, fie si relativa, de celelalte puteri ale statului. In speta de cea executiva, guvernamentala, ca si de cea legislativa, parlamentara. Demolarea independentei justitiei, se stie, omoara statul de drept si democratia liberala. Cea din urma nu poate supravietui unui sistem ce ucide separatia veritabila a celor trei puteri, prin mentinerea formala, dar anihilarea efectiva a uneia din ele, scrie Deutsche Welle.

Ultima reduta a celor care au "dezertat" din Vama Veche. Sapte ani in 2 Mai fara Nudy Bar. Cei care nu voiau sa fie partasi la transformarile din Vama Veche s-au "refugiat" pe plaja de nudisti din 2 Mai, iar cartierul general era la "Nudy Bar", o terasa la cativa metri de malul marii. La finele anilor 90 si inceputul anilor 2000, nucleul dur din Vama Veche, cei care nu se mai regaseau in ceea ce se intampla in sudul extrem al litoralului, s-a mutat putin mai inspre tara, in 2 Mai. In acest sat, care tine, ca si Vama Veche, de Primaria Limanu, nu ajunsese inca nebunia din sud. Oamenii erau mult mai linistiti si asezati, preturile ramasesera la niveluri decente, muzica nu urla in difuzoare la maximum. Pentru cei care se "refugiasera" din Vama, locul ideal a fost plaja de nudisti, acolo unde imediat s-a format o comunitate in jurul terasei care se numea, cum altfel, Nudy Bar. Muzica de calitate, bere ieftina, meniuri la preturi rezonabile, distanta minima fata de plaja, unde erau corturile. Putini erau cei care faceau plaja in sensul clasic al cuvantului, stand pe prosopul pus pe nisip. Majoritatea isi facea veacul pe terasa de la Nudy Bar, unde discutau politica si alte subiecte la ordinea zilei cu o bere in fat. Abia cand se incingeau din cale-afara coborau pe plaja si se aruncau in mare. Multi dintre tinerii din anii 90 se maturizasera intre timp, unii aveau copii si ii aduceau tot pe plaja din fata Nudy Bar. Copiii se zbenguiau pe plaja, sub supravegherea parintilor aflati pe terasa. In urma cu sapte-opt ani insa, si aceasta ultima reduta a boemiei la malul marii a inceput sa se clatine, apoi s-a prabusit. Totul a inceput cu o vizita a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, care s-a aratat oripilata de acest tip de turism - nu semana deloc cu ce vazuse ea la Mamaia si pe Coasta de Azur. Nu a trecut nici un an de zile si terasa s-a inchis din dispozitia primarului. Patronul, nea Florin, era prea slabit sa se mai lupte - tocmai ii murise fiica, la numai 17 ani, de leucemie - asa ca a cedat, relataza Romania Libera.

De ce a inceput PSD fix acum lupta pentru Rosia Montana si ce sanse are sa castige. Daca autoritatile locale de la Rosia nu dovedesc ca pot dezvolta zona turistic, ea va ramane zona miniera si dosarul UNESCO va pica. Anuntul premierului Mihai Tudose ca intentioneaza sa retraga dosarul Rosia Montana de la UNESCO a reaprins dezbaterea in societatea civila referitoare la controversatul contract dintre statul roman si compania Gabriel Resources. Romanii se pregatesc, in seara asta, sa iasa din nou in strada, dupa patru ani de la cele mai mari proteste din istoria postdecembrista a tarii. Intamplator sau nu, premierul a facut aceste declaratii inainte ca expertii internationali ICOMOS, insarcinati sa evalueze dosarul pentru UNESCO, sa vina in Romania ca sa viziteze acele locuri. Potrivit calendarului anuntat de catre fostul ministrul al Culturii, Corina Suteu (cea care s-a si ocupat de depunerea acestui dosar), si a surselor mele, acesti experti vor vizita Rosia Montana la sfarsitul lunii septembrie. Expertii respectivi vor urmari doua obiective in acea vizita de lucru: pe de o parte, vor evalua consistenta dosarului realizat de Institutul National al Patrimoniului si, de pe alta parte, vor sa afle daca administratia locala si comunitatea din Rosia sunt in stare sa dezvolte proiecte durabile in zona respectiva. Daca evaluatorii vor da un aviz pozitiv dosarului, atunci anul viitor, in luna iulie, Comitetul Patrimoniului Cultural va decide daca situl Rosia Montana va intra pe listele UNESCO. Sursele mele mi-au mai spus ca decidentii politici au dreptul pana in primavara sa ceara retragerea dosarului, dar nu s-a intamplat nimic pana acum, relateaza Vice.

Mihai Tudose contrariaza tot mai mult. Intentia vadita de a fi "popular", de a da satisfactie, de a juca rolul unui Trump balcanic care le spune pe sleau, sugereaza ca prim-ministrul Tudose e preocupat mai mult sa ascunda decat sa dezvaluie. Prim-ministrul Mihai Tudose a devenit un personaj greu de citit si care da impresia ca se complace in contradictii si improvizatii. De fapt aproape ca nu e deloc limpede ce intentii nutreste. Deunazi facuse comentarii sarcastice despre banci, anuntase verificari, dar, atunci cand zvonul ca va introduce o taxa speciala pentru banci si companii de asigurari luase amploare, el a dezmintit totul, dand asigurari concise si ferme agentiei Bloomberg ca acest lucru nu se va intampla.(v. Romania libera). La fel se intampla cu pilonul a II-lea de pensii care de la investirea lui Tudose si pana astazi este pus periodic sub semnul intrebarii. Exista desigur o explicatie simpla: Guvernul risca sa depaseasca deficitul bugetar si cauta diferite surse de bani, testand public, in prealabil, o varianta sau alta. Dar explicatia aceasta nu acopera totul. Cu siguranta ca unele dintre replicile sale sunt pe gustul publicului, ca sa nu mai spunem ca diatriba sa la adresa bancilor i-a uns pe inima pe multi dintre cei care au avut de-a face cu comisioanele bancare, dar tocmai intentia vadita de a fi "popular", de a da satisfactie, de a juca rolul unui Trump balcanic care le spune pe sleau, sugereaza ca avem de-a face cu o punere in scena. Premierul are cu siguranta aceste inclinatii naturale si ii plac, pesemne, replicile hatre, dar asumarea publica a acestui stil pare mai curand o masca, una care sa-i asigure un spatiu mai larg de manevra, noteaza Deutsche Welle.

Plumb prefera suspectii DNA pentru proiecte europene. Cum au castigat politicieni si penali un pot de peste 23 milioane de lei. Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb, va imparti intre 10,3 si 23,3 milioane lei unor firme controlate de afaceristi penali si politicieni, pentru a evalua proiectele europene din cadrul Programului Operational Capital Uman. Printre acesti afaceristi se afla Gheorghe Boeru, acuzat de DNA ca a dat spaga pentru a obtine un contract european de la Hidro Prahova. In acelasi dosar a fost pusa sub acuzare toata "elita" prahoveana, in frunte cu Sebastian Ghita si Mircea Cosma. Nici tehnocratul Dragos Pislaru nu s-a dat inapoi si vrea o felie din contractul de la MFE. Ministerul Fondurilor Europene a anuntat pe 24 august a.c. ca a semnat un contract-cadru cu zece firme pentru asigurarea serviciilor de consultanta si evaluarea proiectelor depuse in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU). Valoarea contractului este cuprinsa intre 10,3 si 23,3 milioane lei. Conform anuntului de atribuire a licitatiei, pentru adjudecarea contractului de evaluare a proiectelor pe POCU s-au inscris 14 firme, dar au fost admise doar zece: Ramboll South East Europe, Avensa Consulting, GEA Strategy & Consulting SA, WYG International Consulting, Romair Consulting, Next Business Consulting, Pro-jects Development Consultants, Structural Management Solutions, Smart Integration si Asociatia Evaluatorilor de Proiecte Nationale si Europene - ASEVAL Bucuresti. Toate cele zece firme s-au pricopsit cu cate o bucata din contractul-cadru. Deocamdata, insa, nu s-a stabilit cat anume ii va reveni fiecarei firme, anunta Romania Libera.