Allen Ho, un inginer chinez nascut in Taiwan si naturalizat in SUA, detinator al cetateniei americane, a fost condamnat recent de un tribunal din Statele Unite la 2 ani de inchisoare cu executare, un an de libertate conditionata sub supraveghere si amenda de 20.000 de dolari pentru conspiratie in vederea dezvoltarii de materiale nucleare cu tehnologii americane in China fara aprobarea autoritatilor de la Washington si cu intentia de a crea avantaje statului chinez, anunta profit.ro.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Potrivit Departamentului pentru Justitie al SUA, Ho, in varsta de 66 de ani, a comis faptele de care a fost acuzat in perioada 1997-2016, in care a fost angajat drept consultant de catre compania chineza de stat China General Nuclear Power (CGNP) Corporation, partenerul Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda.

Ho si-a recunoscut faptele si a colaborat cu autoritatile.

"Allen Ho este tras la raspundere pentru ca a recrutat experti americani in tehnologie nucleara pentru a oferi asistenta in dezvoltarea si producerea de materiale speciale nucleare in China pentru o companie nucleara chineza de stat. El a facut acest lucru fara a solicita autorizatie de la Departamentul pentru Energie al SUA in conditiile legii. Procuratura americana este decisa sa actioneze pentru a impiedica obtinerea si exportarea ilegala din SUA a unor tehnologii sensibile, aflate sub control. Furtul tehnologiei noastre nucleare de catre adversari straini constituie o prioritate absoluta pentru FBI. Alaturi de partenerii nostri locali, statali si federali, ii vom investiga agresiv pe cei care incearca sa ne fure tehnologia in beneficiul unor guverne straine", au declarat reprezentantii autoritatilor americane, citati intr-un comunicat al Departamentului pentru Justitie.

In aprilie 2016 au fost pusi oficial sub acuzare Allen Ho, CGNP, pentru care Ho lucra in calitate de consultant, si Energy Technology International (ETI), o companie controlata de Ho inregistrata in statul american Delaware.

Citeste restul articolului pe profit.ro