Marturii cutremuratoare ale victimelor Mineriadei din iunie 1990. Dosarul ajunge in instanta dupa 27 de ani. Dupa 27 de ani de asteptare, cel mai vechi dosar de pe rolul parchetelor din Romania, dosarul Mineriadei, a ajuns in instanta. Victimele atrocitatilor comise de mineri cer despagubiri. Stufosul dosar al Mineriadei se apropie cu pasi repezi de camera preliminara, iar victimele vor daune pentru traumele fizice si psihice prin care au trecut. Ranile fizice s-au vindecat demult. Ceea ce nu s-a vindecat este trauma psihica suferita de cateva sute de persoane ce acum solicita despagubiri, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Misterele vicepremierului: Cum a facut Marcel Ciolacu un milion de lei peste noapte. Vicepremierul Marcel Ciolacu nu poate justifica aproape un milion de lei. Peste 100.000 de lei i-au aparut abia anul acesta in declaratia de avere, dar intr-un cont deschis in 2003, nementionat anterior. Iar o suma de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat si nu a fost niciodata declarata de Ciolacu. Surprinzator, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact in anul imediat urmator unui an cu doua campanii electorale, scrie Romania Libera.

Cum se pregateste Catalonia pentru separarea de Spania. Autoritatile din Catalonia au structuri pregatite la nivel intern si diplomatic, pe plan social dar si financiar - pentru a putea pune in aplicare separarea rapida de Spania dupa referendumul privind independenta programat pentru 1 octombrie. "Astazi implementam structurile necesare pentru a pregati Catalonia sa faca posibila vointa pe care si-o vor exprima catalanii la referendum", a declarat Carles Puigdemont, prim-ministrul guvernului catalan, intr-o conferinta de presa la Barcelona, transmite AFP, citata de Adevarul.

Cum trebuie tratat Phenianul? Dupa recentul test atomic al Coreei de Nord, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit. Pe masa sa de lucru se afla mai multe optiuni. Dar majoritatea sunt greu de aplicat sau inutile. Exista o singura varianta. "Cerseste razboi". Aceasta este concluzia ambasadoarei SUA la ONU, Nikki Haley, dupa recentul test atomic efectuat de regimul dictatorului nord-coreean Kim Jong Un. SUA nu au vrut niciodata razboi, nu doresc nici acum, a declarat responsabila luni in cadrul Consiliului de Securitate ONU. Membrii forului suprem al Natiunilor Unite s-au reunit in sesiune de urgenta dupa recenta provocare a Coreei de Nord. Duminica, Kim Jong Un a ordonat testarea unei bombe cu hidrogen. Aceasta a provocat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. Testul a avut o anvergura mult mai mare, comparativ cu cel de acum un an, care a provocat un cutremur de numai 5,3 grade, potrivit Deutsche Welle.

Traficul de persoane in Republica Moldova (2011-2015). Cifrele oficiale ale comertului cu oameni. Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de victime traficate in vederea exploatarii sexuale sau in munca din Europa. Fie ca vorbim de exploatare sexuala, prin munca sau prin cersetorie, victimele sunt traficate in special in Rusia, dar si in Orientul Mijlociu, estul Asiei si Uniunea Europeana (Cehia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Romania si Spania). Trafic de persoane exista si la nivel local. In Moldova, femeile si minorele (13-15 ani) sunt exploatate sexual in saloane de masaj, saune private, conform Euractiv.ro.

Cel mai consumat drog din Romania. Cel putin 200.000 de noi consumatori de canabis in ultimii trei ani. Asta arata cel mai nou studiu al al Agentiei Nationale Antidrog. Specialistii spun ca aproape 6% din populatia tarii a fumat marijuana cel putin o data anul trecut, fata de putin peste 4% in 2014. Multi se apuca inca de pe bancile scolii, inainte sa implineasca 15 ani. Comisarii antidrog atrag atentia ca de la canabis pana la consumul de droguri de mare risc este doar un pas. 1 din 10 fumatori de marijuana trec apoi la cocaina, informeaza Digi24.