Au platit 12.000 de dolari sa ajunga in Italia, dar au nimerit in Romania. Ce reactie au avut. 13 refugiati din Irak, printre care si doi copii, au fost prinsi in timp ce incercau sa treaca ilegal granita Romaniei cu Ungaria. O luasera la pas pe camp, cand i-au oprit politistii de frontiera din Arad. Alti doi barbati din Kosovo, care aveau acte false, au fost gasiti intr-un tren cu destinatia Budapesta. Sute de migranti au ajuns in ultima perioada in tara, iar centrele de la azil sunt aproape pline. Cei 13 cetateni din Irak care au intre 2 si 31 de ani, au fost prinsi la aproximativ 300 de metri de linia de frontiera cu Ungaria. N-au avut norc nici doi barbati din Kosovo. Acestia au dat 2 mii de euro ca sa isi faca rost de acte false si sa treaca granita. Voiau sa ajunga in Elvetia, dar au fost gasiti la noi, intr-un tren. Toti au acum dosar penal. In ultimele zile, sute de refugiati, multi cu copii, au intrat la noi prin sudul tarii. Si asta pentru ca suntem pe traseul lor spre vestul Europei. Multi isi urmeaza planul stabilit catre tarile bogate, insa exista si migranti care solicita azil aici. Abdulrahman, sotia lui, Maiada, si cei patru copiii stau in Centrul pentru Solicitanti de Azil din Galati de aproape o luna. Le e dor de familiile lor din provincia Kirkuk - controlata de ISIS, dar, pentru binele lor, spun ca au lasat totul in urma si au fugit, relateaza Stirile ProTV.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Militarul roman ucis in Afganistan a avut o tentativa de a renunta la armata. "Era painea lui Dumnezeu. In el aveam cea mai mare incredere in misiuni" Moartea caporalului Madalin Stoica, rapus in Afganistan de o masina capcana, a adus multa tristete printre fostii camarazi de la unitatea din Buzau la care era incadrat. Militarul lucra ca sanitar la Batalionul de Informatii, de langa Comandamentul Diviziei Getica, insa plecase in misiune cu o unitate din Focsani. "Dumnezeu a luat la el un om atat bun, caruia nu-i gaseai un cusur", spune un fost cadru militar, prieten al familiei napastuite. Ministerul Apararii Nationale a anuntat, vineri dupa-amiaza, moartea caporalului Madalin Stoica, in urma unui atac asupra unei patrule romanesti care executa o misiune in regiunea Kandahar din Afganistan. In acelasi incident au fost raniti caporalul Ionel Buzea si fruntasul Ionel Toma. Ei au primit ingrijiri medicale, fiind evacuati pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Vestea mortii subofiterului buzoian s-a dus repede printre actualii si fostii colegi din unitatea de transmisiuni din Bariera Ploiesti, unde Madalin era incadrat ca sanitar. Daca unii incearca sa isi explice dinamica deflagratiei, care desi doar i-a ranit usor pe doi dintre militari i-a fost fatala lui Madalin, altii se intreaba, retoric, de ce tocmai el. "Pe Madalin il stiu de peste 15 ani. Mi-a fost soldat, specializat ca asistent medical, apoi subaltern dupa angajarea sa in armata. Avea un bun simt iesit din comun; era painea lui Dumnezeu. Nici acum nu imi dau seama de ce Dumnezeu a luat la el un om atat bun, incat nici daca voiai sa-i gasesti un cusur nu aveai ce sa ii reprosezi. Avea pregatire de specialitate, in asistenta medicala de urgenta, la Fagaras, si in el aveam cea mai mare incredere cand plecam la misiuni", a spus Viorel Pavel, militar trecut de doi ani in rezerva, potrivit Adevarul.

Coreea de Nord o sa ignore toate sanctiunile ONU. Solutia: "Si ONU sa ignore Coreea de Nord"? Lansarea de astazi a unei noi rachete de catre Coreea de Nord asupra Japoniei demonstreaza, cu siguranta, esecul diplomatiei occidentale din epoca moderna, comenteaza presa internationala. Mai mult, sanctiunile ONU nu fac decat sa intareasca tara. Cum este posibil acest lucru? Racheta care a aterizat, pana la urma, in Pacific a fost destinata sa faca un singur lucru: sa umileasca Vestul. A facut exact asta. Coreea de Nord a zdrobit, astfel, cele mai inutile doua arme in afacerile internationale: amenintarile verbale si sanctiunile economice. Critica actiunilor Phenianului venita din partea Washingtonului, Londrei, Organizatiei Natiunilor Unite, si chiar si din partea aliatilor ei disperati, Rusia si China, nu-i provoaca dictatorului tarii, Kim Jong-un, decat incantare. Poate sa lanseze oricand bombe in mare, sau oriunde altundeva, apoi sa se intoarca in biroul sau si sa se delecteze cu modul in care cele mai puternice natiuni de pe Pamant se infurie din cauza impotentei lor. Ipoteza potrivit careia sanctiunile comerciale pot modifica in bine politica in dictaturile primitive este o eroare totala. Toate dovezile din ultimii peste 50 de ani arata doar ca acestea nu fac decat sa saraceasca, izoleze, fosileze, sa prelungeasca si sa intareasca pozitiile deja luate. S-a demonstrat asta inclusiv in urma sanctiunilor impotriva Cubei, Irakului, Iranului, Afganistanului, Zimbabwei, Birmaniei, Libiei, Rusiei si a multor altora. Sanctiunile in cauza sunt egale cu a spune ca "ceva trebuie sa fie facut", dar intr-adevar, nimic nu este facut, scrie EurActiv.

Veselie la Antena 3, dupa ce Mirel Palada l-a batut pe Mihai Gotiu. Prietenii lui Ponta au sarit sa-i ia apararea fostului purtator de cuvant al Guvernului PSD. Mircea Badea, Serban Nicolae, Bogdan Diaconu, Sorin Rosca Stanescu si Mirel Curea au fost printre cei care fie au luat in deradere, fie au aprobat de-a dreptul agresiunea lui Mirel Palada asupra lui Mihai Gotiu. In conditiile in care curentul majoritar a fost acela de a dezaproba episodul in care unui senator i se cara pumni in cadrul unie emisiuni televizate, au exista si voci (si, din pacate, nu putine) care au aprobat sau bagatelizat acest tip de comportament. Cu unele mici exceptii, toti au fost la un moment dat sustinatori sau chiar colaboratori apropiati ai lui Victor Ponta, al carui purtator de cuvant era Mirel Palada cand conducea Guvernul. Presedintele PRU, Bogdan Diaconu, a fost printre cei mai ferventi sustinatori ai sociologului pesedist. "Bravo, Mirel Palada! Asa merita toti tradatorii de la USR care au ales sa apere interesele lui Soros si ale strainilor impotriva intereselor romanilor!", a scris Bogdan Diaconu pe Facebook. In campania electorala de anul trecut PRU a folosit imaginea fostului prim ministru, cu toate ca acesta a candidat pe listele PSD si nu s-a inscris in partidul fondat de Bogdan Diaconu si Sebastian Ghita. Nici Mirel Curea, prim redactor sef la Evenimentul Zilei, nu s-a dat in laturi de la a-l felicita pe Mirel Palada. "L-a caftit Palada pe Gotiu, i-a f... una in mufa de i-a dat borsul! Mirele, in toate zilele calduroase, de acum in veac, ai cate o bere rece de la mine", a scris el pe Facebook, potrivit Romania Libera.

O ora si 17 minute a durat pana cand pompierii militari au ajuns la locul unui accident chimic grav. O ora si 17 minute. Atat a durat, azi-noapte, pana cand pompierii militari au ajuns la locul unui accident chimic grav, produs in nordul Brasovului si soldat cu o victima in stare critica. Compresorul de amoniac de la instalatia de racire a unui abator situat in oras s-a defectat si o cantitate mare de gaz toxic s-a raspandit in atmosfera. Administratorii obiectivului au interzis, insa, accesul politistilor in incinta si au anuntat faptul ca un om e grav ranit la zeci de minute de la primul apel la 112. Ora 3 si 27 de minute. Un barbat care locuieste in apropiere de abatorul din nordul Brasovului a sunat la 112 si a reclamat faptul ca in locuinta sa se simte un miros intepator de amoniac. "Am sunat la 112, imi fac legatura la ISU, la Pompieri, in Brasov. Cei din Brasov imi spun ca ei nu au pe cine sa trimita, chestie care m-a frapat. Si ca o sa vina dimineata cineva de la Garda de Mediu. Din sfert in sfert de ora am sunat.", potrivit convorbirii inregistrate. Discutia barbatului cu pompierii a fost ascultata si de Politie, care a trimis la fata locului un echipaj. La ora 3 si 50 de minute, politistii din teren au confirmat ca in zona e miros puternic de amoniac si au incearcat sa intre in abator. Ionut Marin, purtator de cuvant IPJ Brasov: ¬Nu au avut posibilitatea si nici nu li s-a permis accesul in societate. Colegii mei au ramas pana in jurul orei 4 si 20, interval in care nu au sosit alte forte de sprijin". 16 minute mai tarziu un reprezentant al abatorului a sunat la 112 si a anuntat ca un barbat a fost ranit. La o ora si 17 minute de la primul apel la abator a ajuns primul echipaj al pompierilor militari, anunta Digi 24.

Premiera in Romania: o primarie a planuit topirea zapezii de pe strazi la iarna.Firmele de deszapezire n-au vrut. Pentru prima data la nivel national, administratia unui oras a alocat mai bine de 1,2 milioane de euro pentru ca, in iernile care urmeaza, zapada cazuta pe strazi sa nu mai fie doar transportata pe campuri, ci si topita. Raspunsul firmelor din domeniu a fost, insa, altul. 5,6 milioane de lei, fara TVA, este valoarea alocata de Primaria municipiului Sibiu pentru deszapezirea strazilor orasului in urmatoarele trei ierni. Suma este considerabil mai ridicata decat cea a contractului aflat inca in vigoare, semnat tot pentru trei ani, pentru suma de 3,8 milioane de lei, fara TVA. Spre diferenta de vechiul contract, administratia locala a decis sa aduca mai multe modificari, printre care cea mai importanta este cea referitoare la eliminarea cantitatilor de zapada. Astfel, in caietul de sarcini al procedurii lansata pentru incredintarea noului contract, printre utilajele solicitate celor care se inscriu la licitatie se numara si o instalatie speciala de eliminat zapada prin topire. Aceasta instalatie trebuia sa sa aiba o capacitate de a topi minim 200 de mc de zapada pe ora. "Aceasta va fi utilizata in zonele in care este fezabil din punct de vedere tehnic", se arata in caietul de sarcini al licitatiei. Care mai prevedea ca evacuarea apelor rezultate urma realizata in caminele de canalizare indicate de reprezentantii administratiei locale, noteaza Adevarul.

Este ministrul Educatiei un conservator? O banuiala care merita sa fie examinata mai indeaproape este ca asistam la un fenomen care il depaseste pe ministrul Liviu Marian Pop si care l-a transformat intr-un agent al sau. Tot mai multe decizii de la Ministerul Educatiei provoaca uimire prin caracterul lor greu de calificat, caci nu e limpede daca asistam la o obnubilare completa a inteligentei sau la o tehnica abila de inducere in eroare. De exemplu, sugestia ministrului ca profesorii de la liceele cu vechime ("de peste 150 de ani ") sa fie platiti mai bine. Suna grozav, ca si cum ministrul Educatiei ar fi un om care intelege nevoia unei ierarhii a valorilor si cauta sa-i ofere o confirmare exterioara de ordin material. De aceea spuneam ca e neclar ce se petrece, caci a consolida ierarhia pare un obiectiv scos din programul politic al unei grupari conservatoare, care nici nu exista, de altfel, in Romania. Am vazut ca ideea a fost primita rau in presa, dar totusi nu s-a spus inca tot ce trebuia spus. Daca ar exista cu adevarat licee de elita, ideea ar fi rationala si s-ar impune de fapt de la sine. Dar ceea ce se ignora indeobste este ca nu exista niciun procedeu prin care sa se garanteze ca la liceele "vechi de peste 150 de ani" ar functiona numai profesorii cei mai buni. Inspectoratele scolare au inca un rol decisiv si lucreaza netransparent. Sunt prea multi profesori "cu pile" la liceele cu prestigiu, asa zicand, dupa cum oameni foarte merituosi sunt nevoiti sa accepte posturi la scoli "problematice". Iar acest lucru este rezultatul lipsei de autonomie a administratiei scolilor, caci daca directiunea ar avea deplina libertate sa-si angajeze profesorii, atunci treptat s-ar crea cu adevarat scoli de elita printr-o selectie fireasca, scrie Deutsche Welle.